Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKE PROMJENE

Stručnjaci upozoravaju: uragani će biti sve snažniji, ali to ne znači da će biti i češći

Reuters
27.08.2017.
u 16:32

Intenzitet uragana kakav je Harvey, koji je u subotu pogodio Teksas te izazvao velike poplave, mogao bi u budućnosti porasti zbog povećanja  temperature planeta, ali znanstvenici ne očekuju da će oni postati češći.

Budući da ne postoje satelitski podaci za cijeli svijet prije 1970., ne može se znati kako su se uragani pojavljivali u 20. stoljeću. Prije uspostave potpunog satelitskog nadzora, uragani, čak i jaki, mogli su proći, a da ih meteorolozi ne zabilježe ako nisu pogodili kopno. Statistički podaci zato su manjkavi, a znanstvenici oprezni.

1/10

U sjevernom Atlantiku, zadnjih dvadeset godina utvrđena je povećana učestalost uragana, ali između 1970. i 1995. bilo je obrnuto, rekao je Franck Roux, sa Sveučilišta Paul-Sabatier iz Toulousea.

Znanstvenici su primijetili da se aktivnost uragana u tom području odvija u ciklusima od nekoliko desetaka godina i smatraju da se još ne može reći je li povećanje broja uragana posljedica prirodne varijabilnosti ili klimatskih promjena.

Na sjeverozapadnom Pacifiku zabilježeno je lagano smanjenje aktivnosti uragana između 1980. i 2010.

Informatički modeli koji simuliraju klimu 21. stoljeća najavljuju moguće jačanje intenziteta uragana i moguće smanjenje njihove učestalosti na globalnoj razini.

"Uragani većeg intenziteta jedna su od očekivanih posljedica klimatskih promjena", kazala je Valerie Masson-Delmotte, članica GIEC-a, referentne skupine na svjetskoj razini za klimu.

"Što su temperatura vode i postotak vlažnosti viši, uragan može biti jači. A ta dva elementa su izražena zbog jačanja efekta staklenika", objasnila je. "Procjenjuje se da u atmosferi ima 7 posto vlage više po stupnju zatopljenja."

Podizanje razine oceana jedan je od znakova zagrijavanja planeta. U 20. stoljeću ono je u prosjeku iznosilo 20 cm, a do 2100. moglo bi doseći gotovo metar.

Uragani pak podižu more i poplavljuju kopno. Ta dva elementa zajedno dodatno ugrožavaju obalno stanovništvo.

Istraživanja pokazuju da se geografska širina na kojoj uragani dostižu maksimalnu snagu pomaknula prema polovima u zadnjih 35 godina na obje hemisfere, po Meteo France.

To bi moglo biti povezano sa širenjem tropskog pojasa.

To također znači da bi Karibi i Meksički zaljev mogli postati mirniji što se tiče vremenskih nepogoda, a istočna obala SAD-a ugroženija, no tu tendenciju još moraju potvrditi druga istraživanja.

Komentara 4

MA
marengo1
17:09 27.08.2017.

Trump je potpisao svoj pompezni izlazak iz ugovora o ocuvanju klime... Amerikanci su to slavili,uostalom i jedan od razloga zbog cega je Trump i dobio izbore. Ne radujem se nicijem zlu,samo bih pozelio da se takve strasne stvari nigdje i nikad nikome ne dese ali dragi moji amerikanci,nastavite li bojkotirati ocuvanje kakve takve klime koju imamo upravo ce te vi biti glavne zrtve te svoje gluposti...

Avatar nekakav
nekakav
08:07 28.08.2017.

modeli za prognozu temperature i općenito 'klime', nisu u stanju dati dovoljno preciznu prognozu za 3 dana, a nas uvjeravaju da će temperatura porasti za 2, 3, 7, stupnjeva, u idućih 100 godina ,da će se razina mora podići za 60, 150, 310, cm... a vjerojatnost za to je manja od 1 promila. podaci kojima raspolažu, podaci mjerenja, su mlađi od 150 godina. 150 godina u intervalu od 10.000-40.000 godina, su nedovoljni za bilo kakve prognoze. ajd vi na temelju mjerenja temperature zraka od 7.00 ujutro, pa do 7.30, mi recite kakve će temperature biti za tri dana. to je u rangu ovih procjena. a sad malo o tome da zbog svojeg vulkanskog porijekla, tonu, tj. urušavaju se otoci po oceanima, kao i oni nastali od koralja. a ne zbog 'topljenja ledenjaka'. imaš kocku leda u čaši, proučavaj je. led se stvara i otapa, ciklusi su veći do 50.000 godina. uragani? pa bilo ih je uvijek. eto, u knjigi o robinzonu piše o tome. :)

NE
Nepokolebljiv
17:20 27.08.2017.

Boze mili kojeg li laganja te izvrtanja na glavu cime su naivne do juicer plasili! Najprije je bilo "globalno zatopljenje" pa kada im je dokazano neupitno brojevima da zatopljenja nema postage su " klimatske promjene"; potom ce biti vise uragana pa kada ih je bila cetvrtina od uobicajenih onda: bit ce in manje ali ce biti opasniji! Naravno omaklo im se kazati da je u proslom stoljecu bilo u Tehasu (ovi je izvotno ime za tu staru provinciju Meksika) dva huricana koji su snagom i posljedicama razaranja i ljudskih zrtava za cjelu kategoriju nadmasili ovaj sadasnji! Petorazredni "strucnjaci" nesposobni za bilo kakav ozbiljen znanstveni rad se uhvatili CO2 pa ga nazvali zagadivanjem a bjednici ne uvidaju da je CO2 osnovna hrana s v i h zivih organizama na ovoj planeti pa kako onda nesto bez cega bas nista ziva ne moze prezivjeti zagadivac?! Svindleri opravdajte kako je majcino mlijeko zagadenje? Proglasite mlijeko zagadenjem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije