Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatna sličnost

Stručnjaci još 2012. izradili scenarij pandemije koronavirusa: u Njemačkoj će umrijeti 7,5 milijuna ljudi

Koronavirus u Sloveniji
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2020.
u 11:49

Tmurni scenarij njemačkog instituta Robert Koch predvidio je da će koronavirus prijeći s divlje životinje - šišmiša - na čovjeka u jugoistočnoj Aziji i onda se proširiti svijetom. Temeljio se na pandemiji SARS-a 2002. i 2003. Trenutnačna je stopa smrtnosti srećom znatno niža

Njemački epidemiološki institut Robert Koch još je 2012. godine napravio scenarij pandemije koronavirusa, koji je gotovo identičan pandemiji koja je upravo pogodila svijet. Scenarij je objavljen u "Izvještaju o analizi rizika u civilnoj zaštiti 2012." u siječnju 2013. godine i još uvijek se može pronaći na internetskim stranicama Bundestaga. Kako piše njemački Spiegel, tmurni scenarij predvidio je da će koronavirus prijeći s divlje životinje - šišmiša - na čovjeka u jugoistočnoj Aziji i onda se proširiti svijetom.

Istraživači njemačkog instituta točno su prognozirali da će se fiktivni virus, kojeg su u istraživanju nazvali Modi-Sars, širiti kapljičnim putem i da će preživljavati na površinama nekoliko dana. Zaraženi će patiti zbog suhog kašlja i groznice, a zaražena osoba prosječno će zaraziti još tri osobe. U izmišljenom scenariju virus je stigao u Njemačku preko dvojice putnika.

Iako je sličnost scenarija napisanog prije osam godina sa stvarnošću zapanjujuća, taj scenarij nije plod istraživačke mašte, nego se temeljio na analizi stvarne pandemije virusa Sars-CoV 2002. i 2003. godine. I tada se virus proširio s divljih životinja na ljude na jugu Kine. Podrijetlo su vjerojatno bili šišmiši koji su zarazili druge sisavce bliske ljudima.

Sars-CoV zatim se proširio na 25 zemalja. Zarazio je oko osam tisuća ljudi, od kojih je oko deset posto umrlo. Njemački istraživači upotrijebili su ovaj virus desetak godina kasnije u svojoj analizi rizika s ciljem utvrđivanja mogućnosti druge pandemije koronavirusa. Njihov fiktivni virus Modi-Sars zarazniji je od virusa Sars-CoV i po tome je sličniji stvarnom koronavirusu Sars-CoV-2, koji izaziva respiratornu bolest nazvanu Covid-19. Takva pandemija događa se, kako su napisali, samo jednom u 100 do 1000 godina.

Postoje i razlike između aktualne pandemije i scenarija njemačkog instituta. U trenutačnoj pandemiji ipak umire puno manji broj ljudi od predviđenih 10 posto, osim u Italiji i Španjolskoj, gdje je zbog specifičnih okolnosti stopa smrtnosti viša. Prema crnoj prognozi od fiktivnog virusa Modi-Sars samo u Njemačkoj umrlo bi 7,5 milijuna ljudi. Nadamo se da su njemački istraživači pogriješili i kada su prognozirali da će trebati tri godine za pronalazak cjepiva za borbu protiv novog virusa.

Nakon ponovnog otkrivanja ovog scenarija postavlja se pitanje je li se Njemačka trebala bolje pripremiti za pandemiju s obzirom na to da su je njemački stručnjaci sa zapanjujućom preciznošću predvidjeli? Direktor instituta Robert Koch Lothar Wieler ponovno je u jednom intervjuu iz 2015. godine upozoravao da uvijek moramo biti budni zbog patogenih virusa. Iako njemački stručnjaci upozoravaju da njihova analiza iz 2012. nije predviđanje - jer nije moguće predvidjeti pojavu zaraznih bolesti - nego samo ekstremni scenarij, jasno je da su i Njemačka i cijeli svijet predugo podcjenjivali opasnost pojave novog virusa.

Ključne riječi

Komentara 3

MP
miroslav.petkovic.7564
12:28 07.04.2020.

Da da puno vjerujem u sve ovo.

MG
milerazbojnik@gmail.com
12:46 08.04.2020.

milina mi je čut sve te bljuzge sadsu svi pametni i predvidjeli su takve famozne stvari več več i prije ko li je tu lud a ko laže nek narod presudi sam a ja bih svima rekao nesamo njemcima svimcima svi skupa serete da je to milinaako li ste znali išta a znali ste mahunu imali ste svi dovoljno vremena pobrinut se da vam zdrastvo i sve službe budu osigurane s svim sredstvima za takve stvari a ne da vam i osoblje koje se tim treba nositi u početku nema najosnovnije i po tom ispada da ste svi vi vlasti seronje i niš koristi po brizi zasvoj narod toliko od mene puna je kapa narodu vaših priča peri ruke luftaj ne zadržavaj se ne može se zarazit s prehranom jer želudac i probavni trakt ima svoje kiseline koje uništavaju i na kraju ispade da niti šišmiš nije taj naj uzročnik po ovom što li se sadradi ngo li kontakti soba među ljudima ili još gore nešto u zraaku ide najbržim putem virus pa još malo ajmo nas kao i kineze zablombirat i mir ko preživi preživi ili fantomske prognoze da vlsti i odabranici imaju bolje plače i rasterete državu nek pokrepaju penziči sve je moguče glupost nad glupostima nemate pojma i točka i trenirate strogoču kraj priče

DU
Deleted user
12:03 07.04.2020.

Večeras u 8 svi na prozore i pokakajmo se na stručnjake. Svako dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije