Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promet

Strojovođe: Ne želimo voziti jer su ugroženi putnici!

vlak
Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2013.
u 16:48

Posljednji put nova lokomotiva je kupljena još u doba Jugoslavije zbog čega ih treba često popravljati i održavati

Željeznički promet u varžadinskoj regiji bio je danas obustavljen jer su strojovođe odbile voziti vlakove odnosno lokomotive zbog, kako su naveli, njihove tehničke neispravnosti.

U Sindikatu strojovođa Hrvatske kažu da su lokomotive u lošem stanju jer se slabo održavaju i da ima dana kad je čak 50 posto lokomotiva izvan pogona zbog kvara. Na većini lokomotiva pri tome, tvrde strojovođe, ne radi sistem za kočenje, zbog čega ih ne žele više voziti jer je ugrožena sigurnost putnika. Odbijanje pak strojovođa da voze lokomotive u HŽ Putničkom prijevozu su proglasili čak sabotažom i tvrde da većina nedostataka na lokomotivima nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila.

A vozni park HŽ-a je vrlo star, zadnji put nova lokomotiva je kupljena još u doba Jugoslavije zbog čega lokomotive treba često popravljati i dodatno održavati. HŽ Cargo posjeduje 187 lokomotiva i to 92 električne i 95 dizelskih od kojih je aktivno 148. Njihova prosječna starost je oko 30 godina.

U Cargu navode da su nova električnu lokomotivu zadnji put kupili još 1987. godine. Da se lokomotive često kvare, potvrđuju i u Upravi te tvrtke pa tako navode da je zbog kvarova i održavanja prosječno dnevno izvan pogona oko 30 posto lokomotiva. U zadnjih godinu dana su kažu u obnovu i popravak lokomotiva uložili 46,012.351 kunu. U voznom parku HŽ Putničkog prijevoza je pak 79 lokomotiva, njihova je prosječna starost također oko 30 godina, a posljednja lokomotiva nabavljena je prije 24 godine. U HŽ PP kažu da je 10 njihovih lokomotiva prosječno dnevno na izvanrednom popravku. U 2013. su kažu za održavanja lokomotiva utrošili 2,3 milijuna kuna.

>>'Razlog nije štrajk nego pokvareni motori na vlakovima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije