Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne voze vlakovi

'Razlog nije štrajk nego pokvareni motori na vlakovima'

vlakovi, putnici, kolodvor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2013.
u 08:41

HŽ je izvijestio da su strojovođe u nenajavljenom štrajku, a sindikalni šef u Zagrebu D. Petrović rekao nam je da su svi članovi sindikata ujutro došli na posao te da o tome koje linije nisu u prometu pitamo Upravu HŽ-a

Na području regionalne jedinice Varaždin (obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju) Sindikat strojovođa Hrvatske provodi nenajavljenu sindikalnu akciju te stoga strojovođe ne voze većinu vlakova, izvijestili su iz HŽ-a.

Od odgovornih osoba u Sindikatu strojovođa Hrvatske u Varaždinu danas ujutro nisu se mogle dobiti nikakve konkretne informacije o tome koliko je njihovih članova u štrajku i u kojim pravcima vlakovi ne voze. Šef njihove sindikalne podružnice u Varaždinu Darko Vrček uputio nas je na svog sindikalnog šefa u Zagrebu Dalibora Petrovića koji nam je i u telefonskom razgovoru rekao da su svi članovi sindikata ujutro došli na posao te da o tome koje linije nisu u prometu pitamo Upravu HŽ-a s naputkom da pitamo zašto elementarni uređaji na prugama HŽ-a nisu u funkciji i zašto se održavanje pruga i uređaja ne vrši redovito. On kaže da štrajk članova Sindikata strojovođa nije želja sindikata nego je isključivo odgovornost Uprave koja godinama ništa ne poduzima za sigurnost putnika i osiguranje kvalitetnih uvjeta za rad zaposlenicima.

IZ HŽ-a dodaju da sindikat strojovođa Hrvatske kao razloge navodi navodnu neispravnost željezničkih vozila. 

– Uprava HŽ Putničkog prijevoza smatra da većina navedenih nedostataka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila, odnosno željezničkog prometa. Zbog svega navedenog Uprava HŽ Putničkog prijevoza ove postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može okvalificirati i kao sabotažu. Tijekom jutra otkazano je 20-ak vlakova te je time načinjena šteta svim putnicima s navedenog područja. Sindikat ovakvim akcijama narušava ugled cijelom HŽ Putničkom prijevozu, trgovačkom društvu u kojom rade njegovi članovi. S obzirom na to da je akcija nenajavljena, stručne službe HŽ Putničkog prijevoza ulažu maksimalne napore kako bi održale promet zamjenskim autobusima, no na žalost, autobusa nema dovoljno, pa molimo putnike da koriste i druga prijevozna sredstva poput redovitih autobusa i osobnih automobila. HŽ Putnički prijevoz u procesu se restrukturiranja u sklopu kojega će se nabavljati nova vozila kako bi se obnovio vozni park, također radi se na informatizaciji sustava te drugim aktivnostima kako bi se putnicima pružila što kvalitetnija usluga, a ovakvo djelovanje sindikata sigurno ne doprinosi tim procesima. Ispričavamo se putnicima zbog nastale situacije te ih molimo za razumijevanje – piše u priopćenju HŽ-a.

Na kolodvoru u Varaždinu rekli su nam da se željeznički promet u Varaždinu do 10 sati potpuno normalizirao uz manja kašnjenja do 10-ak minuta iz nekih pravaca. Ipak, činjenica jest da su jutros u toj županiji neki kasnili na posao i u školu.

Kolodvor u Zaboku: Razlog nije štrajk nego pokvareni motori na vlakovima

Na zabočkom Željezničkom kolodvoru rekli su nam da vlakovi od Zagreba prema Varaždinu voze normalno, no nisu vozili vlakovi prema Krapini i Đurmancu te prema Gornjoj Stubici. No, dodali su da razlog nije bio štrajk nego pokvareni motori na vlakovima. Na upit kako su se motori odjedanput pokvarili na oba vlaka, rečeno nam je da se „eto, to tako dogodilo“, da su ih tako obavijestili strojovođe.

Za sve četiri linije prema Đurmancu osigurani su autobusi pa putnici nisu imali većih problema, a autobus tek nije vozio na jednoj liniji prema Gornjoj Stubici i to u 4.57 sati ujutro iz Zaboka prema Gornjoj Stubici te od 5.44 sati natrag prema Zaboku. Kažu da su sada motori popravljeni pa su vlakovi u 9.24 sati prema Krapini i Đurmancu te u 9.26 sati prema Gornjoj Stubici krenuli normalno.

Javio nam se i čitatelj Petar koji je rekao da opravdava pravo na štrajk strojovođa. 

– Opravdavam pravo na štrajk strojovođa, ali nema opravdanja daljnjem poniženju putnika. Zar građani nisu svi isti pred zakonom, i ovo malo ljudi što putuje da zarade za kruh i plate državi što joj pripada, njima se onemogućava otići na posao. Tko neće voziti vlakove, ima ih na Zavodu za zapošljavanje i u redu čekaju. Moja poruka vlastima da je svi pročitaju i čuju: vaši građani su kao hipnotizirani, šute i ne znaju što dalje, možete li ih barem motivirati da u ovom vremenu teške nezaposlenosti dobiju volju dalje živjeti? Nisam čuo da su vaši šoferi nenajavljeno štrajkali, kako bi Vama poraslo raspoloženje kad vidite da ih nema, a žurite se na posao – napisao je čitatelj.

Imate li kakve informacije, šaljite nam na mail dojavi@vecernji.net

>> Putnici ljutiti zbog presjedanja, opće zbrke i kašnjenja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije