Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stao na kočnicu

Strojovođa u posljednji trenutak uspio zaustaviti vlak i spasio 300 ljudi

vlak poginuli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
23.07.2014.
u 08:35

Dvojica prometnika puštena iz pritvora nakon što su zamalo izazvala sudar vlakova kod Dugog Sela

Smrti u oči gledalo je tristotinjak prestravljenih putnika kada se brzi vlak 782 u Dugom Selu zaustavio svega 150 metara od putničkog vlaka 8087 koji je prometovao istim kolosijekom. Kada je ugledao drugi vlak kojemu ide ususret, strojovođa Danijel Bekec (28) počeo je žestoko kočiti. O njegovoj brzoj reakciji te nedjeljne večeri 22. lipnja ove godine ovisili su životi stotine putnika. A kako je sve počelo? U 21.14 vlak 782 koji prometuje na relaciji Osijek – Zagreb stigao je na kolodvor Dugo Selo.

Automatsko zaustavljanje

Dvije minute kasnije prometnik

(34) dao je pisani nalog vanjskom prometniku Bogumilu L. da taj vlak otpremi u pravcu Sesveta. Vlak je krenuo, a trenutak nepažnje prometnika bio je dovoljan da smetnu s uma da se na istom kolosijeku nalazi i “lokalac” – putnički vlak 8087 koji je u 21.02 krenuo iz Sesveta i desetak minuta zatim s četiri putnika čekao na ulazu u Dugo Selo.

– Vlak broj 8087 ovdje – bile su riječi koje prometnik Tomislav Tunjić nije izgovorio svom kolegi Edinu Beganoviću (38) koji je u Sesvetama istodobno dao dopuštenje da vlak iz Dugog Sela krene prema Sesvetama. Zato se terete da su ugrozili promet opasnom radnjom kojom su izazvali opasnost za život ljudi i imovinu velikih razmjera, za što im prijeti kazna zatvora od pet mjeseci do šest godina, a za slučaj da se dokaže da je riječ o propustu iz nehaja, predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Sretan je epilog slučaj izbjegnutog sudara vlakova u Dugom Selu dobio zahvaljujući hrabrom 28-godišnjem strojovođi Danijelu Bekecu koji je pravodobno reagirao i minimizirao potencijalnu štetu. Dok je junak priče odmor potražio na Murteru, kolege prometnici, prvookrivljeni Tomislav Tunjić i drugookrivljeni Edin Beganović, pušteni su u ponedjeljak iz pritvora u kojem su bili oko mjesec dana.

Foto: VLm

– Oni jesu pogriješili, ali s obzirom na to da je sve prepušteno ljudskom faktoru i da prometnici u 24 sata propuste i do 300 vlakova, pravo je čudo da se takva situacija nije i prije dogodila – objasnio nam je u razgovoru prije nekoliko tjedana Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa. Naglašava da je pravi problem u lošoj organizaciji sada već gotovo jednogodišnjeg remonta pruge.

– Nije pripremljeno najnužnije. Automatska regulacija i mehanizmi zaštite uključeni su napola, odnosno ne vrijede za obostrani promet – iskren je dopredsjednik Petrović koji za izbjegnutu nesreću najmanje krivi prometnike. Upravo zbog mogućeg faktora ljudske pogreške osmišljena su tehnička rješenja poput autostop uređaja ugrađenog na lokomotivu.

– Takav uređaj onemogućuje da vlak ide na vlak. Autostop uređaj automatski zaustavlja vlak kod prolaska vlaka pokraj glavnog signala koji pokazuje signalni pojam zabranjene vožnje – objašnjava princip rada profesor Zdravko Toš, stručnjak za sigurnost željezničkog prometa.

– U slučaju relejskog uređaja blokira se postavljeni smjer vožnje dok se vožnja ne obavi i deblokira ga nakon izvršene vožnje. Međutim, ako vam uređaj ne radi, tada cijela ova logika pada u vodu – slikovito dočarava profesor Toš. O konkretnom slučaju i mogućim posljedicama nepažnje prometnika Beganovića i Tunjića nije govorio.

Tek krenuo s kolodvora

– Brzina vlaka ovisi o mnogo faktora. No uzmimo za primjer putnički vlak koji ide 100 kilometara na sat. Strojovođa u tom vlaku treba početi kočiti 700 do 1200 metara prije da bi se zaustavio – objašnjava problematiku zaustavljanja vlaka profesor Toš.

– Nisam bio tamo i nisam vještačio na tom slučaju pa ne mogu reći u čemu je točno bio problem – iskren je stručnjak za sigurnost željeznica. Kaže da vlak broj 782 koji se je tek bio uputio iz Dugog Sela nije mogao voziti brže od 50 kilometara na sat pa se stoga i uspio zaustaviti te izbjeći sudar koji je mogao završiti kobno.

Komentara 53

Avatar gladnijura
gladnijura
09:02 23.07.2014.

300 putnika nije nikako moglo gledati smrti u oči, jer u kabini je samo strojovođa. I on je gledao smrti u oči. Putnici su bili u pogibeljnoj opasnosti za koju nisu znali do naglog zaustavljanja kompozicije vlaka. Pismenost na dnu.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:15 23.07.2014.

"... zahvaljujući hrabrom 28-godišnjem strojovođi Danijelu Bekecu " - hrabrom??? ne kužim u čemu je "hrabrost" ako zakočiš da se ne sudariš? po toj "logici" stotine milijuna vozača svaki dan su "hrabri" jer zakoče u prometu... bilo bi dobro da da ovaj novinar amlo progugla pojam "hrabar"...

Avatar istrazitelj
istrazitelj
09:23 23.07.2014.

Nemojte vjerovati sve novinarima koji su gladni senzacionalizma. Idem po redu. 1. Putnici vlaka 782 nisu mogli "gledati smrti u oči" jer su se nalazili u vagonima i nisu mogli vidjeti što se ispred njih događa. Znači ovo je umjetničkaa sloboda neznalice novinara. 2. Vlakovi su se zaustavili na 350 metara razdaljine, a ne 150. Laž novinara neznalice. 3. Nije bilo naglog kočenja od strane strojovođe DB, tj. nije zavedeno brzo kočenje. Laž novinara neznalice. 4. Uslijed male brzine i dobre vidljivosti, vožnje vlaka 782 "u pravac", da ne nabrajam dalje, do naleta je moglo doći samo da je strojovođa DB žmirio, tj. da nije gledao prugu ispred sebe. To novinar nije napisao. 5. Taj "junak" nije ništa napravio više nego što je morao. 6. O Daliboru Petroviću ne treba trošiti riječi. Kada je prije nekog vremena strojovođa zbog svoje pogreške naletio na autobus kod Drniša, nije bio tako riječit. Neka bolje pogleda u svoje dvorište što se tiče organizacije i rada. 7. Auto stop uređaj ovdje je mogao zaustaviti samo vlak 8087, za vlak 782 nije vrijedio. 8. Nitko ne negira odgovornost oba prometnika vlakova, koji su za navedeno sankcionirani, ali istražni zatvor nisu zaslužili. 9. Nikada nitko nije za sličan propust u radu završio u istražnom zatvoru, a bilo je i gorih slučajeva 10. HŽ Infrastruktura nije nikada mislila zataškati događaj, istraga je okončana nakon 4 dana, a prometnici udaljeni odmah. 11. Priča o isključenju napona je glupost i laž od glasnogovornice HŽ Infrastrukture, za što ista nije odgovarala. Za kraj, prometnik vlakova je odgovoran i složen posao u kojemu se nažalost ponekad dešavaju pogreške. Navedena dvojica su dovoljno kažnjeni i da sudski postupak još nije počeo. NEMOJTE VJEROVATI SVEMO ŠTO NOVINARI SENZACIONALISTI NAPIŠU!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije