Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još u karanteni

Stroga politika karantene u Hong Kongu stvara goleme količine plastičnog otpada

COVID-19 pandemic in Hong Kong
Foto: TYRONE SIU/REUTERS
19.04.2022.
u 11:20

Strogu politiku karantene koju provodi Hong Kong mnogi stručnjaci smatraju lošom jer šteti gospodarstvu i mentalnom zdravlju stanovnika, no kritiziraju je i ekolozi koji ukazuju na to da ona šteti okolišu stvarajući višak plastičnog otpada.

Plastike ima posvuda: u karantenskim hotelima svi su daljinski upravljači umotani u plastični omot, jastuci su u plastičnim vrećicama, a obroci stižu plastičnim vrećicama i uz plastični pribor za jelo.

"Osoblje ovakvih objekata odjeveno je u punu zaštitnu opremu, a to znači da svi imaju plastična odijela, rukavice, obuću, posebna pokrivala za glavu....dakle, svi članovi osoblja na svakom katu objekta", rekla je poduzetnica iz Hong Konga Clementine Vaughan, koja je ondje stigla zrakoplovom 4. travnja.

"Telefoni, daljinski upravljači, sve je umotano u plastični omot", rekla je Reutersu iz svog karantenskog objekta.

Hong Kong dnevno odlaže više od 2300 tona plastičnog otpada, a stopa recikliranja, po podacima vlasti, iznosi tek 11 posto. Većina otpada odlazi na odlagališta.

Glasnogovornik vlade u Hong Kongu je rekao da su dužnosnici svjesni porasta količine jednokratnog otpada otkako je počeo covid-19 te je pozvao stanovnike da usvoje zeleni stil života kad god je to moguće.

No Edwin Lau, voditelj lokalne ekološke grupe 'The Green Earth' tvrdi da pristup honkonških vlasti borbi protiv covida odražava potpuni izostanak ekološke svijesti.

"Svi ti ljudi koji borave u hotelima u karanteni, zapravo nisu potvrđeni slučajevi", rekao je Lau, pozvavši vlasti da omoguće recikliranje ili ponovnu upotrebu plastike iz karantenskih objekata.

Hong Kong, jedno od rijetkih mjesta u svijetu koja se pridržavaju politike "nulte tolerancije na covid", ove je godine u karantenu stavio više desetaka tisuća ljudi. Oni borave u objektima za pozitivne na covid i njihove bliske kontakte.

Ovakvi objekti samo pridonose problemu gomilanja plastičnog otpada, a njihovi korisnici Reutersu su potvrdili i da im svi obroci stižu u plastičnim vrećicama i uz plastični pribor za jelo.

Paul Zimmerman, izabrani vijećnik okruga, smatra da su takvi objekti u potpunosti neiskoristivi kasnije, jer se ne mogu koristiti dugoročno, primjerice za javne stambene objekte.

“Izgrađeni su vrlo brzo... i u potpunom su neskladu s bilo kakvim specijaliziranim građevinskim standardima kakvi su na snazi u Hong Kongu", upozorio je Zimmerman. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije