Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mito i pranje novca

Strasser i grof 'Ali' u središtu austrijskih korupcijskih skandala

ernst strasser
Reuters/PIXSELL
12.12.2012.
u 16:59

Zbog navedenog skandala i narušenog povjerenja među koalicijskim partnerima, socijaldemokratima i narodnjacima, najavljeni su za početak sljedeće godine prijevremeni pokrajinski izbori

Austriju već mjesecima i tjednima potresaju korupcijski i financijski skandali. Sudski proces protiv Ernsta Strassera, bivšeg austrijskog ministra unutarnjih poslova, te poslije  zastupnika austrijskih ''narodnjaka“ (ÖVP) u Europskom parlamentu zbog navodne sklonosti primanju mita, državne službenice pokrajine Salzburg Monike R. koja je u burzovnim špekulacijama izgubila 340 milijuna eura austrijskih poreznih obveznika, trgovca oružjem, grofa Alfonsa Mensdorff-Pouillyja pred Bečkim pokrajinskim sudom zbog sumnje da je ''prao novac“ i krivotvorio dokumente, samo su neki od skandala.

100 tisuća eura mita

Suđenje Strasseru, kojem prijeti i do deset godina zatvora, odgođeno je za 10. siječanj iduće godine kada bi putem videokonferencije trebali biti saslušani svjedoci tužiteljstva, dvoje novinara britanskog dnevnika Sunday Times. Lažno se predstavivši kao ''lobisti“, oni su Strasseru predložili da za 100.000 eura predloži u europskom parlamentu promjenu nekih zakonskih propisa, a što je on prema njihovim tvrdnjama, ali i njegovim izjavama koje su osvanule u ožujku prošle godine na You Tubeu i Facebooku, navodno i prihvatio. Strasser se je pred Bečkim pokrajinskim sudom branio da je to izjavio jer je mislio da iza svega stoje tajne službe, koje je htio razotkriti.

Što se tiče burzovnih špekulacija s novcem austrijskih poreznika, Pokrajinska vlada Salzburga u srijedu je sazvala hitnu sjednicu kako bi se utvrdilo tko je sve od pokrajinskih političara čiju većinu čine socijaldemokrati (SPÖ) znao ili sudjelovao u financijskim makinacijama s državnim novcem, a u vezi s čime je i savezna ministrica financija Maria Fekter u Salzburg poslala tročlano povjerenstvo, a policija istražitelje koji su napravili raciju u prostorijama salzburške vlade.

Prijevremeni izbori

Zbog navedenog skandala i narušenog povjerenja među koalicijskim partnerima, socijaldemokratima i narodnjacima, najavljeni su za početak sljedeće godine prijevremeni pokrajinski izbori. Grof ''Ali“, kako ga od milja Austrijanci zovu Alfonsa Mensdorff-Pouillyja, u srijedu je pred sucem opovrgnuo sve optužbe da je ''prao novac“, a riječ je o 12,6 milijuna eura, krivotvorio dokaze te dao lažnu izjavu pred Istražnim odborom austrijskog parlamenta. ''Nikada nikoga nisam podmitio“, rekao je sucu, koji mu je predbacio da je preko njegovih bankovnih računa britanski koncern za naoružanje BAE Systems isplaćivao od 2000. do 2008. godine mito visokim dužnosnicima u Europskoj uniji.

Mensdorffu-Pouillyju, čija je supruga bivša austrijska ministrica okoliša, zdravlja, mladeži, obitelji i žena, demokršćanka Maria Rauch-Kallat, prijeti zatvorska kazna u trajanju do pet godina. Suđenje je zbog saslušavanja svjedoka iz Velike Britanije odgođeno za siječanj 2013. godine. Austrijski mediji navode kako seriju korupcijskih skandala u Austriji jedni tumače kao odlučnu sustavnu borbu za iskorjenjivanje korupcije, tog opasnog zla današnjice, a drugi kao posljedicu međustranačkih borbi za premoć u samom vrhu vlasti, odnosno za glasove birača pred austrijske parlamentarne izbore, koji su najavljeni za jesen sljedeće godine. Ističu kako je evidentno da su Austrijanci izgubili vjeru u svoju političku elitu, koja je u sprezi s poslovnim krugovima, u kojima ima ''svega i svačega“. Napominju, da su dosad sklonost prema korupciji pokazale sve austrijske parlamentarne stranke osim Zelenih.

Mediji na kraju zaključuju da su brojni korupcijski skandali u Austriji potvrda da ova mala i još uvijek relativno bogata alpska zemlja nije imuna na korupciju. Kao i Hrvatska, koju muče gotovo isti ili slični problemi.

>>Zbog mita Strasseru prijeti i do 10 godina zatvora

Komentara 1

Avatar emilsali
emilsali
17:34 12.12.2012.

Totalna DEZINFORMACIJA Vecernjeg lista. Ako neko pomno prati dogadjaje u susednoj nam Austriji znace da nema ni najmanjeg traga o Novim Izborima a pogotovo ne zbog Strassera ili Mensdorfa. Strasser inace bivsi ministar unutrasnjih poslova, je vec u Augustu oveove godine od svih svojih funkcija razresen a nj,clanstvo u ÖVP je na pocetku bilo u mirovanju a od pre par dana je i iskljucen iz te partije. Grof Mensdorf je inace jedan Lobiista za prodaju oruzja i umesan je u uzimanju provizije prilikom kupovine Jetova za nadzor vazdusnog prostora Austrije.Nije nikada bio clan ÖVP jedino sto mu je zena bila ministerica za Obrazovanje kod Schussela.Istini za volju doci ce do novih regionalnih izbora u Martu 2013 u pokrajini Salzburg ali zbog malverzacije drzavnog novca na Burzi od strane jedne sluzbenice clanice Socijalisticke partije....i to ne usvoju korist vec jednostavno prospekulirala 350 miliona € Dezinformacija TOTAL Opomena br.1 za neistinu iduci put cu javiti Gazdama( Austrijancima)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije