Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Stranka desnog centra Fidesz pobjednik izbora u Mađarskoj

orban (1)
Foto: Reuters
1/4
11.04.2010.
u 21:48

Zbog slabe procjene izborne komisije, brojna glasačka mjesta morala su ostati otvorena dulje od predviđenog roka, jer su pred njima bili veliki repovi glasača

Stranka desnog centra Fidesz osigurala je 206 od 386 mjesta u mađarskom parlamentu u prvom krugu izbora, privremeni su podaci tamošnjeg državnog izbornog povjerenstva nakon prebrojavanja 99,5 posto glasova. Socijalisti Gordona Bajnaija, koji sada vladaju kroz manjinsku vladu, osvojili su 28 mjesta, dva više od radikalne desne stranke Jobbik. Stranka Zelenih liberala je četvrta koja je osigurala ulazak u parlament, s osvojenih pet mjesta. Drugi krug izbora, u kojem će se glasati o preostalom 121 mjestu, održat će se 25. travnja, izvjestio je Reuters.

Od izbora se i očekivalo se da će donijeti kraj manjinske vlade socijalista i na vlast dovesti Fidesz, čiji vođa Viktor Orban bi trebao ponovno zauzeti premijersko mjesto na kojem je zadnji put bio prije osam godina.

Fideszu su ankete predviđale oko 62 % glasova (osvojili su 53,4%), a dvotrećinska većina mogla bi im omogućiti provođenje brojnih reformi koje su dosad zapinjale na podijeljenoj političkoj sceni. No, najviše medijske pažnje privlačila je krajnja desnica, odnosno stranka Jobbik koja je ušla je u parlament na svojoj antisemitskoj i antiromskoj platformi. Fidesz je odbacio mogućnost bilo kakve koalicije s Jobbikom, čiji vođa Gabor Vona se zakleo da će, ako uđe u parlament, zakletvu polagati u odori zabranjene paravojne organizacije Mađarska garda. Ako bi do koalicije došlo, bilo bi to prvi put nakon Drugog svjetskog rata da krajnja desnica u Europi sudjeluje u vlasti.

Birališta su trebala biti zatvorena u jedan poslijepodne, ali je najmanje sedam mjesta ostalo otvoreno, a i na drugim mjestima su zabilježeni dugi redovi glasača koji su i po više sati čekali u redu da obave svoju građansku dužnost.

Ključne riječi

Komentara 42

OB
-obrisani-
10:26 12.04.2010.

Mađarima došla voda do grla, pa pobijedila desnica.

FT
Fritz The Cat
14:55 12.04.2010.

Radovane pozdravljam te i postujem kod tebe samo borbu za pismo i jezik a to sto sa Hrčcima pokusavas da nadjes zajednički jezik to je sviranje kurcu,nikada ali nikada mi nećemo živeti u slozi i poštovanju. To pričam naravno u svoje ime,jer sutra Bože zdravlja imacu decu i učiču ih da mrze Hrčka,ma koliko to pogresno bilo ali jebiga tako je. Pozdrav i sve najbolje

OB
-obrisani-
10:25 12.04.2010.

Radovanče, Samo ti očajavaj. Gdje vam je bila pamet prije dvadeset godina? Ili, bolje rečeno, prije 90 godina, ili, onda kad je Vuk S. K. zavijao i tulio: Srbi svi i svuda, i Kovčežić naroda s tri zakona. Tko hoćeoće sve - ne dobije ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije