Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPISNICI IZ BRUXELLESA U ZAGREBU

Strani novinari najviše pitali o migrantima i Brexitu

Radni doručak s dopisnicima
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
10.01.2020.
u 07:00

Više od 60 novinara iz svih zemalja članica stiglo je u Zagreb da bi se upoznalo sa zemljom

Više od 60 stranih novinara, dopisnika iz Bruxellesa iz svih zemalja članica, stiglo je jučer u Zagreb da bi se upoznalo s prioritetima hrvatskog predsjedanja i bolje upoznalo zemlju. To je, inače, redovita praksa kod svakog predsjedanja. Prvog dana boravka, u srijedu, sastali su se s premijerom Andrejem Plenkovićem, dok im je jučer ujutro domaćin na zajedničkom doručku u hotelu Sheraton bio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon čega je uslijedio susret i s drugim hrvatskim ministrima te predsjednicima saborskih odbora. Nakon Zagreba, novinari odlaze na Plitvička jezera i u europsku prijestolnicu kulture Rijeku.

Hrvatski prioriteti

Premijer Plenković stranim je novinarima detaljno predstavio hrvatske planove i prioritete, nakon čega su dopisnici imali prigodu postavljati pitanja. Nizozemskog je novinara zanimala migrantska politika, na što je Plenković objasnio da su neke hrvatske susjede postavile barikade i bodljikave žice, no da to Hrvatska nije i neće iz dva razloga – jer imamo prirodne barijere, rijeke Savu i Dunav te planine, a takav potez ne bi poslao ni dobru političku poruku za odnose s BiH. Na mnogim mjestima s druge strane granice žive Hrvati, kazao je Plenković te istaknuo da se “kao premijer Hrvatske neće nikad odlučiti za gradnju ograde između Hrvata i Hrvata”.

Novinarka New York Timesa iznijela je niz optužbi o lošem policijskom tretmanu migranata, na što je Plenković odgovorio da je riječ o tvrdnjama bez dokaza, osim dva slučajna incidenta s pucnjavom koja su se dogodila u unutrašnjosti Hrvatske, te da se svaka optužba dobro provjerava. Na pitanje o demografiji i iseljavanju, premijer je kazao da Hrvatska svake godine zbog negativnog prirasta izgubi grad od 15 ili 16 tisuća ljudi, a kad je riječ o slobodi kretanja, naglasio je da je to ključ europskog projekta.

– Htjeli smo da preseljenje bude reverzibilan proces. Zemlje istočne Europe imale su slične situacije, poput Poljske i Litve. Mislim da će se s vremenom stabilizirati situacija – kazao je.

Objasnio je hrvatske stavove u odnosu na Sloveniju, ističući da je spor oko granice bilateralno pitanje te da je Hrvatska spremna pregovarati, dok o datumu hrvatskog ulaska u Schengen nije htio nagađati.

Večera s predsjednicom

Veliko zanimanje strani novinari pokazali su za Brexit, a Plenković je na pitanje novinara britanskog Telegrapha hoće li se trgovinski sporazum dovršiti u 11 mjeseci kazao da Brexit nije bio pametna ideja i da je siguran da će Njemačka, koja predsjeda nakon Hrvatske, dovršiti posao.

Premijer Andrej Plenković jučer se susreo s povjerenikom Europske komisije za proračun i administraciju Johannesom Hahnom te, u odvojenom susretu, s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margarethe Vestager prije nego je cijeli kolegij povjerenika, na čelu s Ursulom von der Leyen, i hrvatski državni vrh nazočio simboličkom početku predsjedanja, koncertu u zagrebačkom HNK. Nakon toga, uzvanike je na svečanoj večeri ugostila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

>>Dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Komentara 2

Avatar burgos1948
burgos1948
07:26 10.01.2020.

Tek kad Hrvatska primi 1 000 000 migranata i postane Hot Spot , tek tada će stranim novinarima , toj ljevičarskoj stoci , biti srce na mjestu . A i našoj Jajari i njegovim hermafroditima na vlasti , je too odavno jasno . Ali se se pravimo grbavi !

MI
midea
11:33 10.01.2020.

a nisu pitali kada HDZ misli vratiti 24 milijuna kuna za koje znamo i najmanje 50 za koje samo neki znaju ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije