Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nova ruta'

Svjetski mediji i mediji iz regije hvale postupanje Hrvatske prema izbjeglicama

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
16.09.2015.
u 19:00

O hrvatskoj ruti izbjegličkog vala pišu strani mediji, ali i mediji iz regije. Svi ističu da je Hrvatska spremna za prihvat imigranata

U jutarnjim satima u Hrvatsku su stigle prve izbjeglice s Bliskog istoka. Nekoliko autobusa s izbjeglicama u srijedu ujutro stiglo je u srpski gradić Šid koji se nalazi u blizini granice, a s obzirom na to da je Mađarska granica zatvorena, te su autobuse počeli preusmjeravati prema Hrvatskoj

U Tovarniku se trenutačno nalazi stotinjak izbjeglica koje bi se tijekom dana trebale prebaciti do Zagreba.

O hrvatskoj ruti izbjegličkog vala pišu i strani mediji. BBC kao udarnu vijest na naslovnici ima članak s naslovom ''Migrantska kriza: Deseci stižu u Hrvatsku dok je mađarska granica zatvorena''.

– Prva grupa migranata stigla je do Hrvatske koja je nova ruta prema sjevernim zemljama Europske unije, dan nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Srbijom. Migranti su putovali autobusom s juga Srbije, a stotine ih je noć provelo na otvorenom. Mnogi od njih nadaju se doći do Njemačke – piše BBC.

BBC navodi i da su iz Hrvatske poručili da neće samo tako pustiti ljude da prođu. BBC također prenosi i izjavu premijera Milanovića da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglicama kojima će pružiti adekvatnu pomoć.

O migrantima u Hrvatskoj piše i The Guardian. – Hrvatska policija potvrdila je da registriraju migrante koji dolaze iz Srbije te su upozorili da će ih prevesti u prihvatne centre blizu glavnog grada Zagreba – piše Guardian i navodi izjavu glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske da je određen broj ljudi prešao granicu te da je Reutersov snimatelj vidio najmanje 100 izbjeglica koji su granicu prešli preko polja.

Financial Times također prenosi kako su deseci imigranata u srijedu počeli ulaziti u Hrvatsku nakon što je Mađarska zatvorila granice, čime je otvorena nova ruta ulaska u Europsku uniju. Times navodi i da su izbjeglice "primorane ući u siromašnije članice Europske unije" uz napomenu da Hrvatska još uvijek nije u sustavu Schengena.

CNN naglašava da su izbjeglice u Hrvatskoj mnogo ljepše primljene nego je to bilo u Mađarskoj.

Njihova novinarska ekipa svjedočila je trenutku u kojem je hrvatski policajac pozdravio izbjeglice riječima: "Dođite, nemojte se bojati", prije nego su ušli u policijsku kombi. Napisali su da izbjeglicama kod nas prijete minska polja.

Ni listove u regiji nije zaobišla vijest o ulasku imigranata u Hrvatsku.

Srpski Blic prenosi navode hrvatske policije da će izbjeglice čim stupe na hrvatski teritorij biti registrirane i prebačene u prihvatni centar u blizini Zagreba. 
Blic je prenio i pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila premijeru Milanoviću u kojem poziva hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer smatra da izbjeglički val nije samo humanitarno nego i sigurnosno pitanje i da ga treba riješiti na državnoj razini. Blic također piše i da dio izbjeglica oklijeva uputiti se prema Hrvatskoj zbog opasnosti od mina

Agencija Tanjug piše da tri policijske marice i dva kombija dočekuju izbjeglice, koje iz Srbije ulaze u Hrvatsku, i prebacuju ih do policijske stanice u Tovarniku na registraciju. Navodi i da je vlak za prihvat krenuo iz Zagreba. 

Slovensko Delo piše da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica te da ima kapacitete za prihvat 3.000 ljudi, dok banjolučke Nezavisne novine prenose izjavu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravka Kelića o tome da je sve spremno za prihvat izbjeglica.

Nezavisne novine pišu i kako volonteri Crvenog križa u Tovarniku dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine te da su posebno fokusirani na žene i djecu koji su zbog iscrpljenosti potražili liječničku pomoć. Prenose također i izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je danas izjavio da je Zagreb spreman za prihvat izbjeglica.

>> HRVATSKA RUTA Večernjakov reporter: U Tovarniku je već preko stotinu izbjeglica

>> Grabar-Kitarović poslala pismo Milanoviću: Sazovimo sjednicu VNS-a

>> Srbija autobuse s izbjeglicama iz Preševa umjesto u Mađarsku sada usmjerava prema Hrvatskoj

Komentara 124

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:27 16.09.2015.

Nema do naše vlade. Svuda okolo zatvorene granice, a ovdje eldorado. Već smo odavno trebali imati zid. Ostojić je trebao dati ostavku kad mu je prva grupa prošla kroz kukuruze.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:29 16.09.2015.

Treba uvesti strategiju "koliko došlo, tolko prošlo". Zatvoriti granice i čekati da ovi koji su ušli prođu dalje, tek tada pustiti nove. Isto tako i u suprotnom pravcu, koliko ih mi uspijemo vratiti u Srbiju, toliko ćemo ih primiti iz Slovenije i Mađarske. Inače, ovdje će ih se zateći 10 milijuna.

GA
gasparri
10:32 16.09.2015.

Sve države su zatvorile granice osim Hrvatske. Milanovićeva vlada Hrvatsku uništava gospodarski i demografski i kao da to nije dovoljno, još nas i islamizira zbog svojih liberalnih stavova. Zašto Hrvatska nema jednog Orbana, zašto naši političari moraju uvijek biti neki aparačeki ili birokrati ponizni korumpirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije