Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKLAĐIVANJE ZAKONA S EU

Stranci će glasovati na lokalnim izborima u RH

01.01.2009.
u 20:00

Među stotinama pravilnika, uredbi, odluka, akcijskih planova i tumačenja koje državna tijela moraju ove godine donijeti kako bi europski zakonodavni standardi postali dio domaćeg pravnog poretka, još 57 zakona koje Hrvatski sabor mora uskladiti s EU čine se kao kap u moru. Budući da je parlament 2008. u vrlo intenzivnom ritmu, koji je oporba ponekad opisivala riječju histeričan, uskladio s EU 127 zakona, ne treba sumnjati da će ove “sažvakati” bez grča.

Oduzimanje imovine
Iako su mnogi mislili kako je usklađivanje zakona završilo s prošlom godinom, od ljudi uključenih u europske procese stiže jednostavno objašnjenje da taj posao zapravo nema kraja jer EU svake godine proizvodi mnoštvo direktiva koje članice unose u svoje zakonodavstvo. Zastupnici će usklađivati zakone u gotovo svim područjima .

Radi prožimanja Hrvatske i EU na svim područjima života, u posljednjem će kvartalu biti donesen Zakon o pravu državljana članica EU koji imaju prebivalište u Hrvatskoj da se kandidiraju i glasuju na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Taj će zakon vjerojatno stupiti na snagu kad RH postane članicom, jednako kao, npr., izmjene Zakona o odvjetništvu koje omogućuju odvjetnicima s područja EU da posluju u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture, pak, Saboru će uputiti paket od tri zakona koji će omogućiti stranim državljanima i tvrtkama da u Hrvatskoj otvaraju knjižnice, muzeje i arhive. Posebno je, dakako, važan segment usklađivanja područja pravosuđa, gdje će se po običaju mijenjati niz propisa. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim postupcima, primjerice, usklađuje se s direktivama koje se tiču europskog uhidbenog naloga, predaje uhićenika drugoj članici EU, uzajamnog priznavanja novčanih kazni te, što je za Hrvatsku posebno zanimljivo, uzajamnog priznavanja odluka o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Kazneni će se zakon usklađivati i u dijelu koji se tiče pranja novca i definiranja terorizma, pa se planira uvesti prošireno oduzimanje imovine za sva kaznena djela. Domaći će se porezni sustav, pak, uklopiti u trošarinsku strategiju EU, te u zajednički sustav PDV-a. Usklađivanje se planira i u sustavu platnog prometa, za što će biti donesen potpuno novi zakon.

Hrvatski za azilante
Planira se i Zakon o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, Zakon o probaciji (kušnji), te izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju radi jačanja odredbi koje se tiču prava na pristup informacijama... Hrvatsku u 2009. čeka mnoštvo događanja koja se vezuju uz pristupanje EU, ali izlaze iz sfere usklađivanja zakona.

Primjerice, kao svojevrsna generalna proba popisa stanovništva koji će biti 2011., ove će godine biti proveden probni popis. Za ilustraciju, pak, što sve valja napraviti tijekom usklađivanja s EU, recimo i da radi provedbe Zakona o azilu Ministarstvo obrazovanja ove godine mora donijeti program učenja hrvatskog jezika, kulture i povijesti za tražitelje azila.


Bianca Matković ne dopušta da išta ugrozi dinamiku

Pristupni procesi koji se odvijaju u Zagrebu posebno su se intenzivirali od lanjskog ožujka kad je Vlada imenovala Biancu Matković, državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, glavnom koordinatoricom za praćenje pristupnih aktivnosti. Bliska suradnica premijera Ive Sanadera, poznata po svojoj efikasnosti, dobila je veliku odgovornost, ali i ovlasti. Pod njezinim je nadzorom harmonizacija zakonodavstva i izrada svih mjerila za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Čim je preuzela ulogu svojevrsnog glavnog nadzornika, uspostavljena je dnevna koordinacija među svim ministarstvima i tijelima državne uprave uključenima u pregovore. Njezin tim dnevno prati napredak i upozorava one koji se možda malo opuste da vremena nema jer je plan da se pregovori dovrše potkraj ove godine iznimno ambiciozan i ne trpi sporost. Budući da je opseg pregovaračkog posla golem, dio ministarstva je prošle godine kadrovski ojačan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije