Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODULJUJE SE NASTAVNA GODINA

Štrajk ide dalje, učenicima kraći svi praznici

Prosvjed prosvjetara u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
29.11.2019.
u 22:40

Vladinu ponudu odbilo je 95,26 posto u osnovnim, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, a to “ne”, uz financijski kontekst, veliko je ne ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Nakon što su i službeno učitelji, profesori i nastavnici odbili ponudu Vlade o povećanju plaća po kojoj bi im u idućoj godini bilo isplaćeno kroz dodatke 3+1+1, uz dodatni rast osnovice za 6,12 posto koji se osim njima treba isplatiti i svima u javnim službama, sindikalni čelnici u popodnevnim satima iznova su pozvani u Vladu na još jedan sastanak s premijerom. No i taj sastanak završio je bez dogovora. Uostalom sindikati za bilo kakvu drugu opciju koja financijski jest u rangu njihovih zahtjeva, nemaju pregovarački legitimitet - naime sve moraju na referendum pa se postavlja pitanje čemu svi pregovori ako uporno ne odustaju od koeficijenata. A koeficijenti su postali fiksacija unatoč garanciji da će u slijedećoj godini u detaljnu analizu.

Vladinu ponudu odbilo je 95,26 posto u osnovnim, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, a to “ne”, uz financijski kontekst, veliko je ne ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Njezini stupovi društva, kako oslovljava nastavnike, učitelje i profesore, okrenuli su joj leđa – njihovu podršku više nema. No to ministrica Divjak tako ne shvaća – ona, naime, kaže da su učitelji poslali poruku nezadovoljstva na Vladinu ponudu, pritom potpuno ignorirajući da je upravo ona sastavni dio Vlade i ključna osoba u resoru koji vrišti: “Ne!”

– Dijalog između Vlade i sindikata mora se hitno nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade. Na kocki je previše toga i zato treba pronaći hrabra i brza rješenja – zaključila je to Divjak nakon što je štrajk zagazio u 35. dan.

Štoviše, ministrica je izradila pregled stanja na 15 izgubljenih dana nastave, ignorirajući najavu da ni u ponedjeljak nema nastave. 

Prema spomenutom izračunu Blaženke Divjak jasno je da učenici i roditelji, kada i štrajk konačno bude gotov, moraju računati na činjenicu da će im uz dulju nastavnu godinu biti skraćeni i svi ostali praznici koje imaju – ne samo ljetni.

Jasno je sada i da se nastavna godina produžuje i za maturante koji će u školu ići do 29. svibnja – tjedan dana duže nego su trebali, no datumi ispita mature im se čini se neće mijenjati (pod pretpostavkom da štrajk završi sljedeći tjedan). Štoviše, esej hrvatskog jezika pisat će i prije službenih rokova državne mature kako bi se on stigao ocijeniti i ispraviti. To je moguće samo zato što je ministrica odlučila umanjiti kriterije – pa pozitivna ocjena na esejskom dijelu toga ispita više nije uvjet da učenik prođe hrvatski jezik. Naime, iz esejskog dijela može dobiti jedinicu, iz testa pozitivnu ocjenu i položiti ispit državne mature.

– Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenom terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Naime, Ministarstvo je zbog dosad izgubljenih 15 dana predložilo kraće zimske praznike za četiri dana, isto toliko dana kraće će učenici biti na proljetnim praznicima koji će im početi 10. i završiti 13. travnja, a ljeti će ići šest dana dulje na nastavu. Ponavljamo, takva opcija moguća je samo pod uvjetom da se u ponedjeljak okonča štrajk – u suprotnom ljetni odlasci u školi samo će se produljiti.

Iako je bilo jasno da će nastavnici odbiti ponudu, odbijenici se čudio i Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, koji je ujedno potpisao temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi Koji može na snagu stupiti kada isti potpišu i predstavnici četiriju obrazovnih sindikata a koji donosi 6,11 posto povećanja osnovice javnim službama.

– Odbijenica je vrlo visoka, iznenadilo me toliko odbijanje konstruktivne i kvalitetne ponude Vlade. Njome smo nadmašili financijska očekivanja, sada se radi o teškoj situaciji koja zahtijeva dodatnu pažnju u dijalogu sa sindikatima – kazao je Josip Aladrović poručivši da će Vlada “vrlo brzo poduzeti korake da se ovo zaustavi, iz jednostavnog razloga da se učenici vrate u školske klupe.

– Štrajk ide dalje, a problemi u sustavu obrazovanja moraju se rješavati – kazala je Sanja Šprem, šefica sindikata učitelja, tvrdeći da su njihovi članovi tražene koeficijente poistovjetili s koeficijentima dostojanstva. Kako će nakon sastanka odgovoriti Vlada tek treba vidjeti- posljednje sinoćnje izjave upućenih daju naslutiti da nema ustupka sindikatima.

Prema posljednjim podacima štrajka 441 osnovna i 163 srednje škole – one uopće ne održavaju nastavu, a 274 osnovne i 139 srednjih škola nastavu održava djelomično. One škole koje su djelomično radile neće morati nadoknađivati dane, već isključivo izgubljene nastavne sate – dakle u tim školama nadoknađivat će se oni predmeti čiji su nastavnici štrajkali. 34 osnovne i 28 srednjih škola u potpunosti održava nastavu.

Komentara 4

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:35 30.11.2019.

ukini općine ,županije ,podjeli partijskim činovnicima otkaze ,smanji financiranje srpskih novosti ,civilnih udruga tj idi protiv svojih glasača i imaš novce za učitelje !

JA
jason22
11:05 30.11.2019.

Politicka bahata klika i sada vec iracionalni prosvjetari pokazali su izrazito nerazumijevanje za najvaznije među nama ...djecu...ocekujte potpuno opravdani bunt ucenika koji nisu ni glupi ni naivni..

TT
tTony
06:06 30.11.2019.

Skola za zivot rusi drzavu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije