Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji'

HNS i dalje čvrsto stoji, i stajat će, uz ministricu, kazao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić
29. studenoga 2019. u 12:41 57 komentara 2952 prikaza
Milorad Batinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić poručio je da, ako se premijer zahvali ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji“ te poručio da je dijalog između sindikata i Vlade jedino rješenje za ovu situaciju.

Prosvjetari rekli ne Učitelji rekli 'ne' Vladi: 'Ne želimo se cjenkati o dodacima, nastavljamo frontalni štrajk punom snagom'

Istaknuo je da ministrica Divjak ima punu podršku HNS-a, koji je ušao u koaliciju zbog provedbe obrazovne reforme.

"Reforma je u školama i ja tu ne vidim da bi itko imao dvojbu oko toga. U kriznim situacijama uvijek svi traže krivca, a ministrica Divjak i HNS su jedino krivi što je reforma u školama. Što se tiče njezine pozicije, ona je stabilna i to nije problem“, istaknuo je.

Na pitanje je li HNS spreman ostati u Vladi ako premijer zahvali ministrici Divjak na suradnji, uzvratio je da je HNS stvorio platformu za reformu obrazovanja.

"HNS i dalje čvrsto stoji, i stajat će, uz ministricu. Bilo bi čudno da jedan premijer smijeni najuspješnijeg ministra u svojoj Vladi smjeni. Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji“, rekao je Batinić.

Istaknuo je da nada još nije izgubljena, te da je dijalog jedino rješenje.

Ministrica Blaženka Divjak štrajk izmaknuo kontroli Može li ministrica Divjak preživjeti učiteljsko ‘ne’ Vladi?

"Nadam se da će poziv uslijediti i da će se razgovarati, jer na ovakav način svi gubimo, prvenstveno oni kojima je škola najpotrebnija, a to su naša djeca. Ali jednako tako s ovakvim štrajkom gube i učitelji“, komentirao je Batinić rezultate sindikalnog referenduma.

Dodao je da se kroz kolektivno pregovaranje ne pregovara o koeficijentima, no, može se razgovarati o koeficijentima jer je Vlada ostavila prostor. Zaključak je bio da će se ići u reviziju svih koeficijenata u javnom sektoru, kazao je naglasivši da tu vidi priliku za predstavnike sindikata da se razgovara o koeficijentima.

Na pitanje što Vlada sada može s obzirom na to da sindikati žele da se pitanje koeficijenata riješi sada, Batinić je odgovorio da je uvijek moguć kad su obje strane zadovoljne ili kad nijedna nije zadovoljna. Treba težiti tome da nađu suglasje ili da se uopće ne dogovore i, po njemu, to je rješenje.

Video: Plenković o ponudi Vlade prosvjetarima

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • reborn:

  Kakva "zahvala"?!? Vritnjak - njoj, tebi i cijelom HNS-u.

 • Pahor:

  Stranka koja ima 1-2% glasova, prepuna uhljeba, niškoristi, luftiguza i nesposobnjakovića kojima su zajedničke samo dvije stvari - uhljebljivanje i lopovluk.Nesposobnost ne računam, toga ima posvuda.

 • Avatar Narod
  Narod:

  Polako je dosta, Divjak se udruzila sa SDP sindikalcima protiv svoje vlade. HNS ne zna na koju bi stranu polako dolazi kraj a Plenkovic im je dao postenu sansu da budu korisni.