Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljska

Strah od poplava zamijenio strah od odrona zemlje

Drama u svim krajevima Poljske
REUTERS
24.05.2010.
u 15:06

Najdramatičnije je sjeverozapadno od Varšave gdje je nabujala rijeka Ochnia odnijela 15-godišnjaka. Tragedija se dogodila kad su se dvojica maloljetnika pokušala kupati u rijeci.

Poljska već tjedan dana vodi borbu s najvećom poplavom koju pamte stanovnici uzduž rijeka Visle i Odre. Jučer je najdramatičnije bilo u središnjoj Poljskoj, 70-ak kilometara od glavnog grada.

- Postavili smo tisuće vreća s pijeskom. Voda je probila nasip tamo gdje smo najmanje očekivali - prepričava dramatično pucanje obrambenog nasipa kod grada Plocka šef kriznog stožera Adam Bartosik.

Sudbina desetak tisuća ljudi ovisi o vrećama pijeska, a razina vode viša je od visine terena.

- Situacija je i dalje vrlo ozbiljna, apeliramo stanovnike da se evakuiraju - poručuje glasnogovornik tamošnje policije Piotr Jeleniewicz.

Policija ne može prisiliti stanovnike na evakuaciju jer nije proglašeno stanje elementarne nepogode. Iako vodostaj poljskih rijeka Visle i Odre polako opada, situacija zbog natopljenih nasipa koji su sve slabiji i dalje je opasna. U dvomilijunskoj Varšavi proglašena je opasnost najvećeg rizika, a djeca iz 120 škola ostala su kod kuće. Jedna od glavnih gradskih prometnica koja se nalazi uzduž rijeke bila je zatvorena jer je postojala opasnost pucanja nasipa.

Vremenske prognoze za sada daju tračak optimizma za poplavom izmučene stanovnike. Na jugu Poljske i dalje su najavljivane oborine, ali manjeg intenziteta i vodostaj ne trebao porasti. Stanovnicima poljskog juga nije nanijela štetu samo poplava, naime, sada se suočavaju i sa sve češćim odronima terena. Zasigurno se najdramatičnija situacija dogodila sjeverozapadno od Varšave gdje je 15-godišnjaka odnijela nabujala rijeka Ochnia. Tragedija se dogodila u nedjelju popodne kad su se, prema izvješću poljske policije, dvojica maloljetnika pokušala kupati u rijeci. U potrazi za mladićem sudjeluju policija i ronioci. Najveća poplava u 160 godina u Poljskoj već je usmrtila 15 osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije