Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nOVA OGRANIČENJA

Strah od mutacija: Austrija pooštrava režim ulaska u zemlju. Uveli i veće kazne za prekršitelje mjera

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/4
02.02.2021.
u 12:48

Ono što je već sada potpuno jasno je postrožena odluka za prekogranične radnike, koji su do sada bili povlašteni izuzetak vezano za prelazak granice

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer danas ujutro je na konferenciji za novinare u Beču rekao kako Austrija u sklopu novih mjera austrijske vlade, koje je sinoć predstavio kancelar Sebastian Kurz, dodatno pooštrava režim ulaska putnika u zemlju, uveden 19. prosinca prošle godine.

Prema Nehammerovom riječima još uvijek se razmatra mogućnost eventualnog ukidanja dosadašnjeg skraćivanja obvezne 10-dnevne samoizolacije negativnim PCR testom nakon pet dana karantene, a Pravilnik s novim mjerama i danom stupanja na snagu trebao bi, kako je istakao, biti donesen još ovaj tjedan. Ono što je već sada potpuno jasno je postrožena odluka za prekogranične radnike, koji su do sada bili povlašteni izuzetak vezano za prelazak granice, a ubuduće će ne samo morati svoj ulazak u Austriju online prijaviti kao i svi ostali putnici nego i predočiti negativan PCR test, koji će vrijediti sedam dana.

Stoga treba, kako nakon Pressice izvještavaju domaći mediji, pozivajući se na informacije iz MUP-ovog resora, sačekati objavu novog Pravilnika, u kojem bi se i za sve ostale putnike mogle pojaviti novine vezane uz testiranje. Austrijski je ministar je posebno naglasio kako se zbog situacije sa širenjem mutacija koronavirusa smanjuje broj izuzetaka vezanih uz obveznu samoizolaciju, kao i izuzetaka vezanih uz prethodnu obveznu online registraciju ulaska u Austriju. „Poduzeti su oprezni koraci otvaranja, ali virus nije izgubio na opasnosti“, poručio je Nehammer, obrazlažući nova dodatna ograničenja ulaska u Austriju. Najavio je da i dalje na snazi ostaju stroge granične kontrole prema Češkoj i Slovačkoj, te Mađarskoj i Sloveniji.

„Od 19. prosinca i uvođenja ograničenja ulaska u zemlju, sprovedeno je tri milijuna graničnih kontrola i oko 200.000 putnika moralo je u obveznu samoizolaciju“, istakao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Vezano uz opasne i izuzetno zarazne mutacije koronavirusa koje kruže Europom, a proširile su se i na Austriju, Nehammer je upozorio na posebni značaj pridržavanja vladinih korona mjera, obveznog nošenja FFP2 maske u javnim prostorima i držanja fizičkog razmaka od dva metra.

Kako je naglasio za prekršitelje su uvedene znatno strože kazne od 90 eura. Do sada je kazna za nenošenje FFP2 maske iznosila 25 eura, a za ne držanje razmaka 50 eura. Nehammer je najavio i znatno strože kontrole za (ne)pridržavanje epidemioloških mjera, između ostalih, i kontrole u skijaškim centrima, kako se ne bi ponovile nedavne slike s prenapučenim skijalištima i neposlušnim i razuzdanim skijašima.

Dvorac Schönbrunn nova lokacija za korona testiranje

Nakon jučerašnje objave austrijskog kancelara Sebastiana Kurza o postupnom popuštanju vladinih mjera sprečavanja širenja koronavirusa u zemlji od 8. veljače, postalo je jasno da po novim odredbama i učenici, učitelji, frizeri kao i zaposlenici ostalih uslužnih djelatnosti, ali i njihovi korisnici moraju na obvezno testiranje, što je uzbunilo mnoge duhove u ovoj alpskoj zemlji. Grad Beč na čelu s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom odmah je reagirao i objavilo u utorak da Bečanima kao novu dodatnu lokaciju za testiranje na koronavirus od četvrtka nudi, ni manje, ni više, nego dvorac Schönbrunn.

Testirati se može na dva mjesta: u poznatoj „Orangerie“, narančastom dvorcu gdje se inače održavaju mnoge svečanosti i prijemi, te na parkiralištu dvorca rezerviranom isključivo za posjetitelje, kojih sada nema jer je dvorac zatvoren zbog korona mjera. Tim se potezom Bečani sada mogu, osim u Austria Centru, Gradskoj dvorani (Stadthalle), na Bečkom velesajmu te kod nogometnog stadiona Ernst Happel, Dunavskog otoka (Donauinsel) itd. na COVID-19 testirati i u bečkom dvorcu Schönbrunn, izvještavaju danas austrijski mediji.

Beč je inače u utorak s 224 novozaraženih od ukupno 1.241 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji u proteklih 24 sata na neslavnom vrhu ljestvice novozaraženih devet austrijskih pokrajina. Uzimajući i navedene brojke u obzir, Austrija od početka pandemije do danas ima ukupno 416.763 korona oboljelih, 395.316 ozdravljenih i 7.847 umrlih. Trenutačno je u austrijskim bolnicama hospitalizirano 1.719 osoba, uključujući 300 pacijenata u intenzivnoj njezi. A što se tiče testiranja, u Austriji je do sada ukupno testirano 9.563.229 ljudi, od čega 4.426.184 PCR testovima, a ostatak brzim antigen testovima.

Ključne riječi

Komentara 5

DL
dvanaest_legija
13:28 02.02.2021.

To im je kazna za demonstracije...bit će zanimljivo gledati nastavak cirkusa!

DU
Deleted user
14:59 02.02.2021.

Kurzu se jako ljulja pod nogama. Čak mu je i policija u nedjelju otkazala poslušnost pri demonstracijama... Kuha ispod površine - i to jako...

DU
Duslikr
14:56 02.02.2021.

Slijedeće je propisivanje obaveze nošenja vrećice na glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije