Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv kriminalnih bandi i terora

Strah i trepet na islamskim sveučilištima

Mustansiriyah sveučilište
20.10.2009.
u 18:21

Sveučilište u Baghdadu ovaj se mjesec našlo pred velikim problemom, povećanjem nasilja. Kao i u Pakistanu, jedno se iračko sveučilište našlo na udaru fanatika.

Sveučilište u Baghdadu ovaj se mjesec našlo pred velikim problemom, povećanjem nasilja. Kao i u Pakistanu, jedno se iračko sveučilište našlo na udaru fanatika.

Mustansiriyah Sveučilište koje je osnovano 1234. godine, jedna je od najprestižnijih ustanova u državi. No proteklog mjeseca promijenila se slika unutar i oko povijesnih zidina. Oko 24.000 studenata moralo je prekinuti svoje školovanje zbog nasilja na kampusu. U centru pažnje iračke javnosti našla se jedna studentska zajednica koju državni organi sumnjiče za ubojstva i silovanja svojih kolega.  
 

Nuri Kamal al-Maliki, irački premijer, odlučio se na ovaj potez nakon što je njegovu pomoć potražio napadnuti profesor navedenog sveučilišta, Abdullah al-Bayati. Sveučilište je svoja vrata prošli tjedan zatvorilo, no nastava bi već sutra ponovno trebala početi.

Pojedini političari, među njima i ministar obrazovanja, dovodili su kriminalnu skupinu šijitskih studenata u direktnu vezu s premijerovom također šijitskom strankom. 
- Političke stranke razlog su određenih problema s kojima se susrećemo - izjavio je u jednom intervjuu ministar al-Ajili.

Glasnogovornik šijitske stranke na to je odgovorio da ni premijer ni njegova stranka ne podržavaju bilo kakve kriminalne napade te da ne postoji veza između osumnjičene skupine studenata i premijerove Dawa stranke.
 
Kada su novinari pitali zašto državni organi nisu ranije reagirali, premijer je odgovorio da nije postojalo dovoljno dokaza, što sveučilišno vodstvo opovrgava.
 
Profesori i drugi zaposlenici objavili su popis studenata i kolega, kojima su upućene prijetnje prije negoli su ubijeni. Jasim al-Fahaidawi, Najeb al-Salihi i Jasim Fiadh al-Shammari samo su neka od imena ubijenih profesora.
 
U ratom potresenoj zemlji koju je američka vojska sustavno uništavala, ratne operacije i teroristički napadi nikada nisu zaobilazili sveučilišta. To dokazuje i podatak da je u posljednje dvije godine stradalo 335 osoba, što smrtno što s teškim tjelesnim ozljedama. No to je mala brojka u usporedbi s brojem studenata koji u strahu svakodnevno borave u prostorijama svojih fakulteta i koji se svakodnevno izlažu opasnostima.

Pretpostavlja se da su naoružane i dobro organizirane skupine ostaci prošlih vremena. Naime, šijitska stranka Dawa, kao i druge šijitske stranke prije nekoliko godina u svoje su redove integrirali naoružane militante. Pomoću njih bili su spremni braniti svoje političke ciljeve, ako je potrebno i nasiljem.
 
Jasno je da nasilje s kojim se susreću studenti u Iraku nije izolirani slučaj. To su potvrdile i eksplozije u Islamabadu, točnije u prostorijama međunarodnoga islamskog sveučilišta u glavnom gradu Pakistana.
Sveučilišta nisu slučajno izabrani ciljevi, već su dio jednog velikog pothvata kojem je cilj obeshrabriti mlade generacije znanstvenika i intelektualaca. Naum talibanskih pobunjenika odavno je poznat: zaustaviti prodiranje zapadnih ideja i sustava školovanja u islamske zemlje.
 
No, ohrabrujuća je činjenica da se sve više mladih ljudi ne da obeshrabriti pokušajima terorističkih skupina da ih spriječe u postizanju svojih ciljeva. Naime, u ratovima porušenim i devastiranim područjima rađaju se nove generacije intelektualaca koje će se osloboditi okova malograđanstva i religioznog fanatizma kojima su još uvijek sputani neki njihovi sunarodnjaci.

Ključne riječi

Komentara 16

PO
pocrn
01:07 21.10.2009.

..hm.. ..nitko pametan da se \"javi\", ..tja..odoh ća..,..a vi sada štancajte pokude..he..he..imate cijelu noć..he..he..!Bok!

OB
-obrisani-
12:43 21.10.2009.

Baby, si doletio na svome letecem cilimu u odbranu islam-fasizma? Ako je okupacija problem, zasto se onda Iracani zajedno ne bace na okupatore, umjesto da drug drugome rezu grla, unistavaju religijozne objete, cupaju jezike i siluju drug drugome kcerke?

PO
pocrn
19:05 20.10.2009.

.....nista cudno.. ..\"omiljeni\" ciljevi islamo fasista pored autobusa i trznica punih djece i zena, su svakako i sva mjesta gdje moze teci naobrazba bilo koje vrste.!Razlozi su dakako poznati svima, no pitanje je da li itko na svijetu moze statii u kraj medjusobnom bespostednome muslimanskom ukokavanju....naravno itko osim upravo njih samih!!?Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije