Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strabag: Razočarani smo, razmatramo daljnje pravne korake

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova
26. ožujka 2018. u 17:46 7 komentara 724 prikaza
Gradilište mosta Komarna Pelješac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Austrijski Strabag danas je istaknuo kako je iznenađen i razočaran odbijanjem žalbe koju je podnio na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, dok u talijanskom Astaldiju odbijanje žalbe nisu htjeli komentirati.

Goran Matešić Kreće gradnja Kinezi će graditi Pelješki most, obje žalbe odbijene

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Na internetskim stranicama DKOM-a u ponedjeljak je objavljeno rješenje Komisije prema kojem se odbijaju kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi, kao i njihovi zahtjevi za naknadom troškova žalbenog postupka. 

"Iznenađeni smo i razočarani ovom odlukom. Trenutačno razmatramo daljnje pravne korake", rekli su za Hinu iz Strabagove službe za odnose s javnošću, no nisu htjeli konkretizirati koji bi to koraci bili.

U Astaldiju su kratko izjavili kako nemaju komentara na odbijanje njihove žalbe.

Gradilište mosta Komarna Pelješac
1 / 14
Gradilište mosta Komarna Pelješac

Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija "China Road and Bridge Corporation" za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Na to su se žalili austrijski Strabag i zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova.

Austrijancima je, uz ostalo, smetalo i to što naručitelj, Hrvatske ceste, nije ispitao niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća. 

Župan Dobroslavić: Pelješki most se sad konačno može početi graditi Kineski ambasador H.E. Mr. Hu Zhaoming Veleposlanik NR Kine 'Dali smo najnižu cijenu za Pelješki most jer to – možemo' Gradilište mosta Komarna Pelješac prioritetna dionica Kinezi koji grade Pelješki most uspješno završavaju prvu dionicu crnogorske autoceste
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • kdog:

    odj glupaani

  • domolub:

    Hallo strabag pa ste vi normalni htjeli bi Nesto silom.svako gleda da uspara.dosta berete kajmak od nasih cesta

  • kdog:

    dok više glupani