Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od sukoba

Stoltenberg uvjerava da će NATO osigurati mir na Balkanu


Sarajevo: Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se s Generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
29.11.2023.
u 20:05

Budite uvjereni da će NATO učiniti sve što je potrebno kako bi se osigurala stabilnost i regiji, poručio je Stoltenberg

Premda je dvodnevno zasjedanje šefova diplomacija članica NATO saveza, koje je jučer počelo u Bruxellesu, bilo primarno posvećeno ratu na Bliskom istoku i daljnjoj potpori Ukrajini i njezinoj obrani od ruske agresije, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči početka zasjedanja naglasio je da NATO, unatoč ratovima na Bliskom istoku i u Ukrajini, i dalje mora ostati usredotočen na zapadni Balkan.

- Budite uvjereni da će NATO učiniti sve što je potrebno kako bi se održala ili osigurala stabilnost i regiji, jer je to važno ne samo za zapadni Balkan, nego i za cijelu Europu - znakovito je poručio Stoltenberg. Kada znamo da je glavni tajnik NATO-a prošli tjedan bio na zapadnobalkanskoj turneji, u sklopu koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, njegove riječi dobivaju dodatnu dimenziju.

Stoltenberg se pritom konkretno osvrnuo na sigurnosno stanje i posljednje incidente. Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko tjedana povećana je napetost, spomenuvši zaoštrenu retoriku u BiH i "ozbiljne nasilne incidente" na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a. Izrijekom se osvrnuo i na rujanski oružani napad srpske paravojne skupine u selu Banjska na sjeveru Kosova, kada su poginula trojica srpskih napadača i jedan kosovski policajac.

POVEZANI ČLANCI:

- Riječ je o ozbiljnim incidentima. Moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati potporu Ukrajini - kazao je Stoltenberg. Spomenuo je i da je NATO zbog povećanja napetosti osnažio svoju prisutnost na Kosovu i povećao broj snaga KFOR-a za tisuću vojnika. Na Kosovu se, zlu ne trebalo, nalazi i druga najveća vojna baza američke vojske u Europi.

Stoltenberg je za vrijeme posjeta Sjevernoj Makedoniji ocijenio da na Balkanu, unatoč činjenici da postoje razlozi za brigu, ipak nema neposredne vojne prijetnje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je ustvrdio da ima informacije da Rusija pokušava na Balkanu izazvati još jedan rat, a ovih je dana ministar obrane BiH Zukan Helez javno uvjeravao da u Republici Srpskoj, u Rogatici u istočnoj Bosni i na planini Maglić, djeluju kampovi u kojima se provodi paravojna obuka i da ih vode ljudi iz Rusije, što su dužnosnici Republike Srpske proglasili "ludošću".

Stoltenberg je ponovio američko stajalište da su ukrajinske snage uspjele vratiti oko polovice svog teritorija što ga je Rusija zauzela od početka invazije u veljači prošle godine, obećavajući nastavak pomaganja Ukrajini.

- Ako želimo da Ukrajina opstane kao suverena i neovisna nacija, onda je najbolji način da to postignemo nastavak pružanja vojne potpore Ukrajini, što će naši saveznici i učiniti - poručio je Stoltenberg. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Palestinka Marah prva je zatvorenica oslobođena u primirju između Izraela i Hamasa

 

Komentara 17

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
21:55 29.11.2023.

hahahaha...

SE
Serengeti
14:40 30.11.2023.

Zašto ne osiguraju mir u Ukrajini i Izrealu?

Avatar zong
zong
22:25 29.11.2023.

Aha, baš kao i u Ukrajini što osiguravate mir...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije