Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna Horvat napisala Akademski bonton

Stoljeća sveučilišnih iskustava na papiru: Ruku pružaju žene, a muškarci je prihvaćaju

Osijek: Književnica Jasna Horvat
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
25.04.2023.
u 17:47

Bit će zanimljivo štivo svima onima unutar, ali i izvan akademske zajednice, smatra dekan EF-a prof. dr. Boris Crnković

Prvi pozdravljaju studenti, a profesori uzvraćaju. Neprihvatljivi su skraćeni ili žargonski pozdravi kao što su "bok" ili "ćao". Studenti i profesori međusobno se oslovljavaju drugim licem množine, a u pisanoj komunikaciji zamjenica za drugo lica množine piše se velikim početnim slovom "Vi". Profesori studente mogu oslovljavati imenom, na primjer "kolegice Ana", no studenti profesore oslovljavaju zvanjem i potom prezimenom, na primjer "profesorice Kovač". Mlađa osoba ili osoba bez titule prva se predstavlja osobi starijoj po godinama ili zvanju...

Dio je to pravila iz "Akademskog bontona" autorice prof. dr. Jasne Horvat s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Sjedinila je (ne)pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas.

Tri ključna koraka

– "Akademski bonton" nastajao je u nekoliko koraka, a prvi je izravno povezan s 2020. godinom i pisanjem spomenice "Ave, OsEconomia!" Ekonomskom fakultetu u Osijeku povodom 60. rođendana. Udaljena nastava organizirana zbog ugroze od koronavirusa potaknula je pisanje poglavlja broj 59 nazvanog "Akademski bonton". Zanimanje javnosti za to poglavlje dovelo je do drugog koraka, oblikovanja "Akademske putovnice". Riječ je o publikaciji izgledom nalik na putovnicu, ali ujedno daru Fakulteta novoupisanim studentima na početku akademske godine. Dekan prof. dr. sc. Boris Crnković predložio je pisanje proširene inačice, koja je dovršena koncem 2022. godine – objašnjava autorica. Glavni motiv za bavljenje tom temom bio je prevladavanje "komunikacijskih oštećenja" nastalih "zaključavanjem" društva tijekom ugroze od koronavirusa.

– No, dublji motiv je obraćanje studentima, nastavnicima, istraživačima te pratećim stručnim službama s pozivom na promišljanje vlastitih radnih i suradničkih uloga – dodaje autorica, koja je i književnica s više objavljenih romana, eseja, putopisne proze, knjiga za djecu i mladež... "Akademskim bontonom" obrađene su preporuke o šest staza "Akademskoga vrta" kojima se oblikuje akademska uljudnost na putu do "Akademskoga stabla spoznaje". Te staze su izražavanje, zaključivanje, ponašanje, čestitost, proslave i diplomacija. U zanimljivoj publikaciji ukoričena su i pravila ponašanja za studente na predavanjima, uključujući odijevanje. Izbjegava se, piše, privlačenje pozornosti odjećom jer su akademske ustanove usmjerene umnim izazovima i dostignućima. Neprimjereno je izdvajati se i za sebe tražiti pogodnosti koje nemaju drugi studenti. Tijekom nastave se ne žvače, ne jede, ne pije i ne ometa nastava. Pri rukovanju ruku prvo pružaju žene, a muškarci je prihvaćaju. Neprimjereno je za akademskog razgovora ili javnog nastupa držati ruke u džepovima.

Prekomjerno slanje elektroničkih poruka, kao i poruka preko drugih komunikacijskih medija oblik je ometanja i uznemiravanje te se ne ubraja u poželjno akademsko ponašanje, navodi se. Nije dopušteno kriomice i neovlašteno snimati nastavu, kao ni stanke između nastavnih sati. Isto vrijedi i za fotografiranje. Izraz zahvalnosti u govornom jeziku glasi "zahvaljujem" ili "zahvaljujem Vam", dok se za uljudno odbijanje koristi "zahvaljujem se". Pri traženju savjeta ili neke druge usluge neprimjereno je navoditi kako se osoba obraća da bi ostvarila "samo" određenu pogodnost jer ta riječ "samo" obezvređuje traženu uslugu. Ulagivanje je izgovaranje neistine i time nije poželjan oblik akademskog ponašanja... Obrađeni su pojmovi plagiranje, autoplagiranje, prisvajanje, prešućivanje, darivanje i dometanje autorstva i drugo. (Ne)pisana pravila akademske zajednice bit će zanimljivo štivo svima onima unutar, ali i izvan akademske zajednice, koji žele detaljnije upoznati akademski svijet, smatra dekan prof. dr. Boris Crnković, koji je i urednik tog izdanja.

Objašnjen pojam netiketa

Uz ostalo, savjetuje se da se na svečanostima na kojima se okuplja velik broj uzvanika izbjegava nanošenje snažnih mirisa, a neprimjereno je i uljepšavati se u svečanom prostoru. Tijekom svečanosti ne rabi se mobitel i ne pretražuju se internetski preglednici. Mobitel je isključen i spremljen daleko od očiju uzvanika. Komplimenti se na akademskim svečanostima iskazuju isključivo umnim dosezima pojedinca, a svi su ostali komplimenti neprimjereni i nepotrebni. U objavama na društvenim mrežama ne objavljuju se fotografije osoba od kojih nije dobiveno dopuštenje za objavu. Nepristojno je rukovati se s jednom osobom i istovremeno drugu gledati u oči. Mlađa osoba prva pozdravlja stariju, osoba nižeg društvenog položaja prva pozdravlja osobu višeg društvenog položaja, muškarac ženu, a osoba koja ulazi u prostoriju uvijek pozdravlja prva, bez obzira na to koji društveni položaj ima. Objašnjen je, uz ostale, i pojam netiketa. Ta složenica označuje – bonton na mreži. Akademski naslovi skraćeno se pišu ispred imena nositelja i navode se malim početnim slovom. Titula se zapisuje kao prof. dr. sc., a ne kao Prof.Dr.Sc. ili prof.dr.sc. 

Prepjevala akademsku himnu "U veselju živimo"

Prof. dr. Jasna Horvat ističe da priručnik nije pisala s pozicije osobe koja nešto traži, nego osobe koja promišlja i svoja iskustva stavlja na papir. Poglavlje o akademskoj diplomaciji je rezultat njezinih iskustva. Prepjevala je i akademsku himnu "Gaudeamus igitur" jer smatra da je prijevod s latinskog jezika zastario. "Živimo u veselju, radujmo se dok smo mladi. Nakon ugodne mladosti, proći će i dani starosti, zemlji ćemo pripadati. Gdje su oni što živjeli su prije nas? Ako ih želite vidjeti, morat ćete posjetiti raj ili se otputiti u pakao. Ljudski vijek kratak je, kako počne – nestaje. Smrt se vješto prikrada, surovo nas otima, nikoga ne ostavlja. Živjela akademija, živjeli profesori, živjeli studenti, živjele studentice, nek' cvjetaju zauvijek!", dio je prepjeva. U jednom od poglavlja napominje da je cilj svakoga akademskoga građanina zaraziti "akademskim zanosom" što veći broj osoba.

VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović ponovno na fakultetu, ali sada će podučavati studente

Komentara 1

MA
marinaa
18:21 25.04.2023.

pohvala i hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije