Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

S 10 je gledao prvo nogometno prvenstvo, s 37 otpratio životinju u svemir, s 99 javlja se na Fejsu

Manolić je s 37 godina svjedočio i prvoj životinji u svemiru. Bila je 1957. godina kada su Rusi poslali Lajku u svemir. Četiri godine poslije Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru. Manolić je tada imao 41 godinu.
22. ožujka 2019. u 11:14 28 komentara 10105 prikaza
manolić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

U Kalinovcu pokraj Đurđevca rođen je davne 1920. godine Josip Manolić, hrvatski političar koji je bio drugi predsjednik Vlade RH, ali i bivši visokopozicionirani pripadnik Udbe. Manolić je bio i 1. predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora, a jedan je i od osnivača HDZ-a iz kojeg izlazi 1994. godine. 

Josip Manolić Vjenčanje na Krku Joža Manolić ponovno se oženio u 97. godini

Njegov dug život inspiracija je za Facebook stranicu ''Joža Manolić je nadživio'', a mi smo napravili pregled nekih od važnijih svjetskih događaja kojima je svjedočio Manolić.

Rođen je 22. ožujka 1920., a godinu dana kasnije otkriveno je cjepivo protiv tuberkuloze. Imao je deset godina kada je održano prvo Svjetsko nogometno prvenstvo koje je osvojio Urugvaj

Kada je počeo Drugi svjetski rat, Manolić je imao 19 godina, a u to vrijeme postaje organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku. SAD su 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hiroshimu i Nagasaki, a iste je godine kapitulirala Njemačka, čime je završen rat. Manolić je tada imao 25 godina. 

Šeks i Manolić misija pomirenja Manolić: Kad pročitam Šeksovu knjigu i kad porazgovaramo, vidjet ćemo što će biti

Manolić je s 37 godina svjedočio i prvoj životinji u svemiru. Bila je 1957. godina kada su Rusi poslali Lajku u svemir. Četiri godine poslije Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru. Manolić je tada imao 41 godinu, a doživio je tada i gradnju Berlinskog zida.

Vidio je i kako su Neil Armstrong i Edwin Aldrin sletjeli na Mjesec 1969. godine, a svjedočio je i velikoj nuklearnoj katastrofi 1985. godine u Černobilu. 

Pogledajte i galeriju: Josip Manolić svjedočio pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor

manolić
1 / 9
Josip Manolić

Imao je 69 godina kada je pao Berlinski zid, a sa 70 godina postaje drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Svjedočio je i Daytonskom sporazumu 1995. godine kojim je okončan rat u BiH.

S 81 godinom gledao je terorističke napade u SAD-u 11. rujna 2001. godine. Gledao je i napade na Irak i rušenje Sadama Huseina (2003.) te je doživio i arapsko proljeće koje je započelo 2010. godine u Tunisu.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak Feljton (1) Manolić Tuđmanu: Neću dati ostavku, pobijedila je moja politika, a ne tvoja!

Svjedočio je i početku rada velikog hadronskog sudarača 2010. godine kao i otkriću Higgsova bozona dvije godine poslije. Doživio je i veliku migracijsku krizu koja je počela 2015. godine.

Imao je 96 godina kada je Velika Britanija odlučila na referendumu da želi napustiti Europsku uniju. Veselio se drugom mjestu vatrenih na SP-u u Rusiji 2018. godine, ali je i tugovao kada je umro Oliver Dragojević nedugo nakon toga.

Za svoj 99. rođendan svojim je obožavateljima poslao poruku iz kreveta.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Niste napisali da se nedavno oženio da može grebat državu za mirovinu i nakon što bude gledao travu odozdo?! Neke ljude neće ni Bog ni vrag. Prvi jer ga se gnuša, drugi jer mu je konkurencija.

 • zlatan456:

  S koliko je godina ubio svog prvog čovjeka?

 • Avatar Domovine_sin
  Domovine_sin:

  "Za svoj 99. rođendan svojim je obožavateljima poslao poruku iz kreveta." Da mi je vidjeti makar jednog OBOŽAVATELJA gospona Manolića..