Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odazvalo se 70 posto

Što pričuvni vojnik mora znati

Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
25.10.2017.
u 08:05

Za sada u vojnu pričuvu pozivaju samo muškarce, a do kraja godine bit će 13 tisuća pričuvnika.

Do kraja godine MORH će poslati još oko 3000 poziva za vojno osposobljavanje ili vojnu vježbu, a od ljeta takvi su pozivi poslani na oko 15.000 adresa odabranih pričuvnika.

U MORH-u kažu da ih se odazvalo oko 12.000, što smatraju odličnim rezultatom jer je odziv 70-postotni, znači iznad očekivanja. MORH je planirao ukupno poslati tijekom 2017. godine 18.343 poziva, jer planira ustrojiti oko 9000 pričuvnika. S obzirom na to da je prije ovog vala poziva već njih više od 4000 dobilo pričuvni raspored, računa se da će Hrvatska vojska do kraja 2017. imati ustrojen sustav sa šest pričuvnih pješačkih pukovnija s ukupno 13.000 pričuvnika (2152 pričuvnika po pukovniji).

Prvo se na osposobljavanje zove zapovjedni kadar pa potom vojnike, a organizacijsku jezgru pričuvnih pukovnija činit će djelatni časnici HV-a. Do kraja 2018. godine, kako najavljuje Zoran Piličić, pomoćnik ministra za ljudske potencijale, MORH će oformiti još šest pratećih pričuvnih postrojba osim pješačkih, a riječ je o raketno-topničkim, logističkim, inženjerskim i postrojbama veze. U Ministarstvu ističu da bi odziv vjerojatno bio još veći da su uspjeli uručiti sve pozive. Naime, oko 6000 poziva nije bilo moguće uručiti, vjerojatno zbog promjene prebivališta i sličnih razloga. Ističu i da su samo 52 pozvana uložila priziv savjesti, o čijem će civilnom služenju pričuve odlučivati povjerenstvo pri Ministarstvu demografije, mladih i socijalne politike.

Oni, međutim, neće više biti pozivani u vojnu pričuvu. Rezultat odziva je povoljan vjerojatno i stoga što su pozivi za pričuvu slani na adrese onih koji su već bili stekli osnovna i druga vojna znanja, kao i na adrese onih koji su se bili javljali za dragovoljno služenje. Osnovni je plan vojske bio da se do 2020. ustroji sustav pričuve s 20.000 pričuvnika, a kako su stvari brzo krenule, možda taj cilj bude ostvaren i prije.

S tako velikom pričuvom i s oko 15 do 16 tisuća profesionalnih vojnika pod oružjem, Hrvatska bi znatno ojačala svoje obrambene snage i sposobnosti u slučajevima većih elementarnih katastrofa. Premda u profesionalnom sastavu Hrvatske vojske već ima mnogo žena, za sada se u vojnu pričuvu poziva samo muškarce.

Komentara 93

DU
Deleted user
08:23 25.10.2017.

Što pričuvni vojnik mora znati. Mora znati da će se boriti za suce koji za višestruka ubojstva koje je počinio neki tajkun se budu i dalje dosuđivale oslobađajuće kazne. Mora znati da će se boriti za političare koji štiteone koji su uništili Agrokor. I mora znati da će svaki vojnik svaki mjesec plaćati tu štetu dok kraja svog života. Dok će se lopovi voziti u skupim autima pritom govoreći da imaju anemiju pa ne mogu u vojsku.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:41 25.10.2017.

Mene samo zanima zašto opet ja nakon 23 godine službe i prisilnog umirovljenja moram opet u uniformu a neki ne moraju nikad... zašto ja sa 48 godina a ne oni 18, 28 ili 38..

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:33 25.10.2017.

ovih 30% je vjerojatno otišlo trbuhom za kruhom u bijeli svijet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije