Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne želite se odazvati pozivu iz MORH-a? Evo koji su razlozi opravdani

Tijekom listopada i studenoga 2017., planirana je obuka dijela ključnog osoblja (zapovjedni kadar) i kritičnih vojno-stručnih specijalnosti (deficitarne struke, specifične struke) na području Zagreba i Splita
24. listopada 2017. u 12:02 232 komentara 22398 prikaza
vojska
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo obrane upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), priopćavanja rasporeda za pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija, priopćeno je danas.

Jačanje obrane Do kraja 2017. na vojnu vježbu 9000 pričuvnika

Pojedinačni pozivi upućuju se razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), a to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost, u dobi do 55 godina, do kada zakonski traje vojna obveza.

vojska
1 / 45
morh vježba

Naknada poslodavcima

Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima namjenu i zadaću s djelatnim sastavom sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, pridonositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama u sklopu zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze, zadržavaju prava iz radnog odnosa, što je regulirano Zakonom o radu. Pričuvnik koji je primio poziv na osposobljavanje ili vježbu dužan je obavijestiti svog poslodavca da ga u razdoblju navedenom u pozivu neće biti na radnom mjestu. Po završetku osposobljavanja ili vježbe, pričuvnik će dobiti potvrdu kojom će opravdati svoj izostanak s posla. Poslodavac ostvaruje pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani radi izvršavanja vojne obveze, koje nadoknađuje Ministarstvo obrane. Navedenu naknadu poslodavac ostvaruje na pisani zahtjev, u kojem navodi iznos koji potražuje te IBAN na koji se treba izvršiti isplata naknade, a dostavlja ga na adresu: Ministarstvo obrane RH, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Stančićeva 6, 10000 Zagreb.

Pričuvnici koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti također tijekom izvršavanja vojne obveze zadržavaju sva svoja prava.

vojska
1 / 15
Hrvatska vojska - Udar 17
Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Naše zračne snage jače su od svih zemalja SFRJ zajedno'

Također, pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a na osnovi Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze.

Pričuvniku se može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih razloga, u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više člana, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka.

Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama dopušten je prigovor savjesti, što je definirano člankom 24. Zakona o obrani (Narodne novine 73/13, 75/15 i 27/16.). Vojnom obvezniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba, a obveza sudjelovanja u civilnoj službi uređena je  Zakonom o civilnoj službi („Narodne novine“ br. 25/03). 

vojska
1 / 8
Nin: Vojnici postavili montažni pješački most

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je Povjerenstvo za civilnu službu, koje će razmatrati zahtjeve za prigovor savjesti. Važno je istaknuti da ni jedan razvrstani pričuvnik koji je prilikom odaziva na poziv podnio zahtjev za prigovor savjesti nije više uziman u obzir za popunu pričuvnih postrojbi OS RH. 

Odabrat će 9000 pričuvnika

Ustrojavanje pričuvnih pukovnija Oružanih snaga RH započeto je 2014. godine, od kada nadležni područni odsjeci za poslove obrane kontinuirano vrše smotriranje (ažuriranje podataka) i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu pričuvnih postrojbi, priopćavanje rasporeda te pozivanje razvrstanih pričuvnika na postrojavanje i osposobljavanje u skladu s potrebama Oružanih snaga RH. 

Damir Krstičević Bjelovarska vojarna Hrvatski vojnici kreću u NATO misiju u Poljskoj, ispratio ih Krstičević

Tijekom 2017. godine predviđeno je cjelovito ustrojavanje šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačka pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik.

Da bi se izvršila popuna, na smotriranje se poziva oko 18.000 pričuvnika kako bi se odabralo oko 9000 razvrstanih pričuvnika i priopćio im raspored. 

vojska
1 / 13
Prva samostalna gađanja hrvatskih pilota helikopterima Kiowa

Pozvanim pričuvnicima priopćava se raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH. U sklopu šest pješačkih pukovnija, bit će ustrojena djelatna razvojna jezgra pukovnija. Ustrojbena mjesta djelatnih jezgri bit će popunjena djelatnim časnicima i dočasnicima OS RH, koji će  imati zadaću svakodnevnog rada na održavanju spremnosti postrojbe, što uključuje planiranje popune, osposobljavanja, materijalnog opremanja i slično.

Tijekom listopada i studenoga 2017. godine planirana je obuka dijela ključnog osoblja (zapovjedni kadar) i kritičnih vojno-stručnih specijalnosti (deficitarne struke, specifične struke) na području Zagreba i Splita. 

Protiv vojnog roka Slavoncima stižu pozivi za vojsku, CMS prozvao MORH da ne poštuje Ustav

U 5. pješačkoj pukovniji Split 105 razvrstanih pričuvnika – dio ključnog osoblja (zapovjedni kadar) i kritičnih vojno-stručnih specijalnosti – od 23. do 26. listopada 2017. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu obučava se radi pripreme za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbe te obuke osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

U 1. pješačkoj pukovniji Zagreb od 27. do 30. studenoga 2017. u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu planirano je obučavanje oko 150 pričuvnika. 

Također, u studenome ove godine planirana je vojna vježba 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja (zapovjedni kadar) te dijela pričuvnika iz 2. pješačke pukovnije Osijek na vojnom poligonu Gašinci. Cilj vježbe je razvojem vještina i sposobnosti smanjiti sigurnosni rizik za ljudstvo, opremu i materijalno-tehnička sredstva te osigurati sposobnost pričuvnika u svrhu uspješnog izvršenja njihovih budućih zadaća s težištem na obuci pričuvnika za pomoć civilnim institucijama glede zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen.

Hrvatska vojska - Udar 17 Mate Mijić U sljedećem ratu pacifisti i ljevičari u prve redove Državna uprava ponovno buja Svi žele u državu: za 65 mjesta u MORH-u javilo se 2077 osoba Damir Krstičević Split Na 26. obljetnicu HRM-a "Lori" ime prvog zapovjednika mornarice - admirala flote Svete Letice
HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Musashi
  Musashi:

  Na popuni li se po pozivu pozvati će dobrovoljce pa će ih imati više nego treba.

 • Kastelanin:

  Koga to hvata paranoja?! Postoje doktori i medikamenti za to. 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 • domoljub51:

  Na mene računajte, ali računajte i na to kako neću biti naivan kao 90-96