Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Što očekivati od porezne reforme?

Naslovnica 14.6.2018.
14.06.2018.
u 00:00

Može se očekivati da će i predstojeće rasterećenje, zadrže li se pozitivni gospodarski trendovi, biti kombinacija više mjera.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je s Dana poduzetnika da će od početka iduće godine smanjiti opću stopu PDV-a, kako je i najavljivao. S iste govornice predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović priklonila se rasterećenju cijene rada, odnosno smanjenju pritiska na plaće, koje se traži i promovira iz poslovne zajednice.

Hrvatsko je porezno opterećenje visoko u usporedbi s ostalim tranzicijskim ekonomijama i kreće se oko 38% BDP-a, za razliku od jeftinije Slovačke gdje se porezima i doprinosima prikupi 32% BDP-a, Slovenije 36%, baltičkih država oko 30% i Češke 35%. Unutar poreznog kolača, Hrvatska jače udara na potrošnju, a manje na plaće i imovinu. Tek se s rastom ekonomije zadnje tri godine i kod nas otvorio prostor za smanjenje porezne presije koje je počelo rasterećenjem dohotka u Milanovićevoj Vladi, a nastavljeno prošle godine kombinacijom nekoliko mjera: manjim pritiskom na plaće, smanjenjem poreza na dobit, spuštanjem PDV-a za pojedine grupe i vraćanjem opće stope u turizmu.

Marićev je paket naišao na pohvale svugdje osim kod ugostitelja koji se žale da im je veći porez srezao investicije, otjerao goste i digao troškove. Može se očekivati da će i predstojeće rasterećenje, zadrže li se pozitivni gospodarski trendovi, biti kombinacija više mjera. Otvoreno je ostalo pitanje univerzalnog dječjeg doplatka koji se trebao osigurati svoj djeci. Zahvaljujući osobnim odbicima i olakšicama za djecu i uzdržavane članove obitelji porez na dohodak ne plaća 1,5 milijun radnika i umirovljenika, ali zato Hrvatska natprosječno oporezuje veće plaće te sve koji zarađuju više od desetak tisuća kuna neto tretira kao bogataše.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>HDZ odgovara: Predsjednica je u sukobu s Ustavom

>>Ovrhe se vraćaju sudovima, Fina i bilježnici ostaju, ali uz niže cijene

>>Gdje su najveća legla komaraca: Najgore je u Slavoniji

>>Gordana Deranja: Hitko ukinuti doprinos za zapošljavanje

>>Hrvoje Šimović: Nije vrijeme za niži PDV, treba porez na nekretnine

>>Ana Lederer: Frljić mrzi svakoga i sve što ima veze s Hrvatskom

 

Ključne riječi

Komentara 7

ST
stefj
20:32 13.06.2018.

Kakvo rasterećenje dohotka za Milanovićeve vlade? Ukinuli su najvišu stopu poreza, ali su snizili porezne razrede, te time oporezivali sve plaće, a najviša porezna stopa išla je već od 8000 Kn... Da nije bilo Milanovića izašli bi iz krize 2-3 godine prije. Da nije bilo Milanovića ne bismo bili zemlja s jednim od najviših poreznih opterećenja, ne bi nas prestigle Rumunjska i ostali, ne bi nam drastično pao rejting itd... A što očekivati od nove porezne reforme? Vjerojatno ništa bitno. Druge zemlje su agilnije na svim područjima, više su rasteretile privredu, plaće, imaju što ponuditi investitorima, rastu brže od nas. Vlada kasni, potezi su sitni, na taj način ne može se više ništa spasiti... Tako se moglo raditi možda pred 15-20 godina, no danas trebamo krupne poteze koji će preko noći donijeti ozbiljne promjene... Zar stvarno misle da će viši dječji doplatak zadržati nekoga u Hrvatskoj? Smanjenje PDv-a za 1% poen?... Ako u Irskoj za isti trošak poslodavca zaposlenik dobije preko 50% više na ruke? Ako se prijevoznicima isplati zatvoriti tvrtku i otvoriti u Sloveniji jer su toliko niži parafiskalni nameti i trošarine? Ako se holdinzi sele u Nizozemsku jer tamo nema poreza na dividendu? Ako se u Litvi firma otvara u roku 15 minuta, a poslovanje neizmjerno jeftinije i fleksibilnije nego ovdje?... Ova vlada nema snage suprostaviti se interesnim skupinama, državnim i javnim strukturama, udrugama i još mnogima. A to je jedino što treba napraviti ako se želi naprijed...

DU
Deleted user
05:47 14.06.2018.

hrvati smo sretni samo zato sto su nam nasi pretci ostavili ovako bogomdanu zemlju ..a ocekivati od politickih struktura hdz i sdp da ce nesto napraviti je apsurd jer oni su kamarile za sebe i svoje interese evo krsticevic kupujeupuje rabljene krntije u izraelu za 2.5 milijardi kuna ...a sluzbenici ne mogu priustiti topli obrok u restoranu koji je u nadleznosti poluprivatne agencije pleter u stvari praonice novca od ministarstva obrane itd

DU
Deleted user
06:45 14.06.2018.

sto ocekivati od porezne reforme koja nije stvarna reforma..isto sto i zaposlenici uprave u obrani koju vodi magistar koji to nije...nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije