Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danaS u večernjem

Što nam sve donose izmjene u porezu na dohodak od 1. siječnja 2015.?

naslovnica
Foto: VL
1/2
31.10.2014.
u 00:45

Primjena: Kamata pripisana do kraja godine bez poreza, neovisno o vremenu isplate

Siječanjske bi plaće za nešto više od milijun zaposlenih trebale porasti od 53 do 918 kuna, a veće mirovine očekuje i približno dvjesto tisuća umirovljenika – sve je to posljedica povećanja neoporezivog dijela dohotka i primjene stope od 40 posto na osnovicu iznad 13.200 kuna. Najveće povećanje plaća mogu očekivati osobe s neto plaćama od 10 do 12 tisuća kuna. No, od siječnja počinje oporezivanje kamata na štednju.

Kamate će se oporezivati sa 12 posto poreza i pripadajućim prirezom, od čega država očekuje oko 300 milijuna kuna. Učinak poreznog rasterećenja plaća i mirovina veći je šest puta od proračunskog dobitka na kamatama pa proizlazi da će, ako su zaposleni ili imaju mirovinu veću od 3800 kuna, građani u najavljenoj poreznoj raspodjeli proći nešto bolje od centralne i lokalne države.

>>Koje nas još sve izmjene u porezu na dohodak očekuju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

>>Veće plaće tek u siječnju, a ne od prosinca kako se ranije planiralo

>>Porez ipak na svu zaradu od dividendi

Foto: VLm

Komentara 13

Avatar 愛する
愛する
23:07 30.10.2014.

Koliko ih u drzavi ima 10 - 12,000 mjesecnu placu?

TH
than
23:19 30.10.2014.

Znaci, ako si sezonac i orocio to da kupis kakvu takvu kamatu dok cekas opet onu sezonu gdje te iskoristavaju dok mozes raditi, a sa 50 godina te vise nitko ne zeli, eto nasih dragih superhikova da ti uzmu i tih nekoliko kuna kamate. Taman za jednu plocicu drugu ministru u tus kabinu. Samo primjer navodim. Ima masa slicnih.

ZB
zbuniceva
22:24 30.10.2014.

HR porezni sustav je u osnovnim crtama nakarada kakve se u svijetu nemože naći više ni u zemljama zapadne Afrike i sličnim banana republikama. Valjda smo jedini na svijetu koji oporezujemo kategorije prihoda umjesto kak je svugdje normalno ukupni prihod na godišnjoj razini. Zamislite nekog ko nema nikakvog prihoda osim kamata i živi od njih? Država mu s prirezima oduzela 20%+ godišnjeg prihoda onak ugrubo, ko se usudi službeniku ili penziću smanje plaću 20%? Oporezuje se u normalnim sustavima zbrojeno sav prihod u godini i kamate i plaće i penzije i dividende i stanarine po progresivnoj skali. Ovo u HR je ko iz filma "vjerovali ili ne" u nekoj balkanskoj banana republici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije