Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene u zakonu

Porez ipak na svu zaradu od dividendi

30.01.2014., Zagreb - Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnoj odgovornosti nastavljena je 12. sjednica Sabora RH.  Boris Lalovac.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2014.
u 13:02

Limit za oporezivanje ne bi bio 12.000 kuna godišnje pa građani s manjim dohocima od dividende ne bi imali pravo na povrat

Iako mnogi ekonomisti i porezni stručnjaci smatraju da je mnogo primjerenije s promjenama u oporezivanju dohodaka startati na početku godine, povećanje neto plaća za većinu zaposlenih, ali i mirovina trebalo bi se dogoditi već u prosincu. Tako proizlazi iz prijedloga izmjena Zakona o porezu na dohodak koji se trenutačno brusi u Ministarstvu financija. Paketom skorih zakonskih izmjena u oporezivanju dohodaka zahvaćene su i neke novosti koje su dosad najavljivane samo kao Vladin smjer i dio obećanja Europskoj komisiji u cilju smanjenja proračunskog deficita. U zakonske je izmjene već u ovoj rundi, uz reguliranje poreza na kamate na štednju, uključeno i uvođenje poreza na kapitalne dobitke, poput npr. zarade od trgovanja dionicama koje će se oporezivati tek s početkom 2016. godine.

U radnoj verziji zakona ima novosti o kojima se dosad malo govorilo. Budući da se pri skorom početku oporezivanja kamata na štednju ne predviđaju olakšice u vidu tzv. štićenog dohotka, promjene slijede i u oporezivanju dividenda i isplata udjela u dobiti. Ubuduće će se svi primici od dividenda, a ne samo oni iznad 12.000 kuna godišnje oporezivati, odnosno građani s manjim dohocima po osnovi dividende više neće imati pravo povrata poreza. Otkako je 2012. uvedeno oporezivanje dividenda, na ime tih poreznih olakšica po prijavama poreza na dohodak on je za 2012. umanjen za oko 88 milijuna kuna, a za 2013. za gotovo 125 milijuna. U Ministarstvu financija računaju da bi ukidanje olakšice u slučaju dividenda godišnje moglo donijeti oko 30 milijuna kuna više poreza na dohodak. Od kamata na štednju Vlada očekuje godišnje oko 300 milijuna kuna. 

>> Bubalo: Najavljene izmjene poreza na dohodak ubit će jedinice lokalne uprave 

>> Porez na kamate na ušteđevinu ne odobrava 29% građana

Komentara 4

Avatar guten_tag
guten_tag
14:07 24.10.2014.

znači kreće se u pljačku štediša jer treba namiriti sve uhljebe i parazite koje su proizveli. nije im bilo dosta što su uveli taksu na pitku vodu 3kn po m3 već idu destabilizirati i bankarski sustav. veliki broj štediša će povući sredstva ili će ih prebaciti u druge novčane tokove. iako svi znaju da su kamate u bankama ispod inflacije još nisu svjesni da sve u konačnici plaćaju građani. ovim novcem izvučenim od oporezivanja štednje će se namiriti lokalni paraziti kojih se toliko namnožilo da pojedu svu zaradu koju ostvari realna ekonomija. kad se smanji štednja banke će povećati kamate i opet će to platiti građani. znači posljedice su za sve jer i oni koji nemaju štednju to posredno plate povećanjem troškova. jedan od "zločina" vlasti je što su ubili stambenu štednju čime su nanijeli nepopravljivu štetu građanima koji će i dalje plaćati skupe kredite umjesto da se uče štedjeti unaprijed i jeftinije ostvare svoje potrebe kao što je stan ili gradnja kuće. kakve su posljedice ovakvog tumaranja najbolje se vidi u blokadi građana i dugu od 30 milijardi kn što je zastrašujuće i vodi ka potpunom slomu, a vi samo udarajte poreze.

AN
anonimna1
15:22 24.10.2014.

1. neznate privredu oživjeti. 2.ne usudite se stavit porez na nekretnine to če bit sa odgodom . zašto jer je to elita.3. trgovanje dionicama opet sa odgodom. opet elita samo ste hrabri uzimat sirotinji užas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije