Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Što je prethodilo bijegu? Čaleta je u sudnici umalo zaplako, a otac žrtve mu je rekao da je pljačkaš

Ustao je i rekao da mu je žao zbog svega, da se iskreno kaje i da može vratiti vrijeme sve bi dao to može učiniti. Rekao je i da će on morati živjeti s tragedijom koja se dogodila.
02. rujna 2020. u 16:25 15 komentara 15902 prikaza
Foto: PU Splitsko-dalmatinska/Pixsell

Na današnjem suđenju Branimiru Čaleti na splitskom Županijskom sudu nakon kojeg je pobjegao pravosudnim policajcima ispitani su otac i brat žrtve. Nije bilo nikakvih napetih situacija tijekom ročišta. 

- Ispričao se i rasplakao, izrazio je najdublju sućut, rekao je da bi sve dao da može vratiti vrijeme i pokojnu - kazao je za Dalmatinski portal Čaletin branitelj Hrvoje Krišto.

Kaže da je rasprava bila iscrpljujuća i emotivna, no da nije bilo tenzija koje su se mogle očekivati u ovakvom slučaju.

- Ništa se u sudnici nije dogodilo da bi isprovociralo ovakvu njegovu reakciju - kazao je Krišto.

Branimir Čaleta UBIO TRUDNICU Velika potjera u Splitu: Ubojica pobjegao sa suda, čuli su se pucnjevi

Na ročištu su danas ispitani i Čaletini roditelji te još troje svjedoka, a rasprava bi se trebala nastaviti 21. listopada saslušanjem vještaka.

Otac žrtve kazao je da su se on i supruga protivili tome da njihova kćer ode živjeti u Hrvatsku s Čaletom, prije svega zbog toga što je bila trudna s drugim. Vidjeli su da Čaleta nije osoba koja bi joj mogla pružiti financijsku sigurnost i da bi ona vrlo teško našla posao u Hrvatskoj. Tražili su od Čalete da on dođe živjeti u Ukrajinu ako želi biti s njihovom kćeri. Svjedok je kazao kako mu je kćer rekla da će razmisliti o svemu i da je Čaleta postao agresivniji u želji da dođe s njim u Hrvatsku pa ga se pribojavala i pokušala prekinuti vezu na polaganiji način kako se njegova agresivnost ne bi jače ispoljila.

- Poštovani sude, želim kazati da je ovaj prijestupnik ubio tri ženske osobe u našoj obitelji. Našu kćer, njezino nerođeno dijete, kao i njezinu majku koja je preminula u lipnju ove godine. Moja kćer bila je jako mila, dobra i draga osoba koju su svi voljeli. Voljela je pomagati. Bila je učiteljica, djeca su je voljela. Ne mogu razumjeti da netko može ubiti ženu samo zato što je imala svoj odabir za budućnost. Nikoga nije htjela povrijediti. I s Branimirom je željela prekinuti na najbezbolniji način. Za nas je ovo težak gubitak koji ćemo osjećati do kraja života. Ona je bila zvijezda u našoj obitelji, oko nje se vrtio cijeli naš život - kazao je otac ubijene Valerij Kitajev.

1 / 7
02.09.2020., Split - Potraga za odbjeglim optuzenikom za tesko ubojstvo Branimirom Caleta koji je pobjegao pravosudnim policajcima kada su ga sa Zupanijskog suda vodili prema sluzbenom kombiju kojim je trebao biti vracen u zatvor na Bilicama. Branimiru Caleta sudi se zbog ubojstva Ukrajinke Ganne Kitaeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoce. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Kazao je i kako je otac njenog djeteta znao da je bila u odnosu s Čaletom. Okrivljeni se tada obratio svjedoku.

Ustao je i rekao da mu je žao zbog svega, da se iskreno kaje i da može vratiti vrijeme sve bi dao to može učiniti. Rekao je i da će on morati živjeti s tragedijom koja se dogodila.

Valerij Kitajev mu je na ovo odgovorio da mu se obraća osoba koja je ubila njegovu kćeri i nakon toga je opljačkala, skinula je s nje zlato, pokupila zlato i kartice.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Cro_co_deal
  Cro_co_deal:

  Možda bi mu ubojstvo iz strasti prošlo nekako (kao i pokajanje) da joj nije smrskao lice i pokrao ju.

 • Mario:

  Zašto bi on živio s tom tragedijom? Ubio je nećije dijete i pravedno bi bilo da mu sudi otac tog djeteta.

 • Avatar drug Joža
  drug Joža:

  Lik je živi otpad, šteta što naš zakon ne dozvoljava javno bičevanje tako da treba neku drugu kaznu odrediti.