Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što je otkrila revizija u liječničkoj komori: Za ručak dali 1706 kuna

Što Kujundžićeva revizija zamjera hrvatskoj liječničkoj komori
29. siječnja 2019. u 20:36 28 komentara 5099 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska liječnička komora u prošloj godini nije provela nijedan izvanredni stručni nadzor, dok je od redovnih 12 provela njih deset. Od tih deset stručnih nadzora jedan se odnosio na Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i njegovih šest ispostava, a revizija Ministarstva zdravstva utvrdila je neke sporne detalje poput troška tog nadzora. 

Milan Kujundžić Napadi na liječnike Kujundžić: Razmatra se uvođenje kamera i zaštitara u bolnice

U iznosu nešto većem od 20 tisuća kuna članovima komorske komisije Ministarstvo zamjera trošak ručka od 1706 kuna budući da su im isplaćene dnevnice. Nadalje, iz Ministarstva su poručili i da se stručni nadzori Hrvatske liječničke komore fokusiraju na prostor i opremu umjesto stručnost i kvalitetu zdravstvene usluge te prava pacijenata. Također su istom revizijom naložili Komori da je obvezna raspisati izvanredne izbore za predsjednika Hrvatske liječničke komore nakon što su lanjskog srpnja na izvanrednoj sjednici razriješili dužnosti dotadašnjeg predsjednika.

Sporni sud o dr. Kseniji Kaleb

Revizija rada Hrvatske liječničke komore na papir je stavljena u vrijeme kad se provodio nadzor u pokušaju da se otkrije je li i tko pogriješio u slučaju tragedije i smrti dječaka u Domu zdravlja u Metkoviću. Upravo taj komorski nalaz, podsjetimo, dignuo je javnost na noge jer su utvrdili propuste kod troje liječnika, pa tako i dr. Ksenije Kaleb koja je jedina prepoznala teško stanje dječaka Gabrijela Bebića. Otad su se počela postavljati pitanja tko čini takve komisije, kakav je sastav tih komisija i kako Komora uopće provodi stručne nadzore. Paralelno je, čini se, te odgovore tražilo i Ministarstvo zdravstva u ovoj liječničkoj organizaciji.

Komorski zaključak o odgovornosti u Metkoviću stavio ih je u fokus javnosti pa su iz Komore uslijedila objašnjenja među kojima i ono da su tu komisiju činili specijalisti pedijatrije i hitne medicine s obzirom na to da su išli u nadzor liječnika upravo tih specijalnosti. Međutim, kako se može neslužbeno čuti, članovi te komisije bolnički su pedijatri i struka smatra nepoštenim da donose ovakve nadzor u primarnoj pedijatriji, pa tako i sud o radu dr. Kaleb. Uostalom, nakon komorskog nalaza na ulice su izašli i Metkovci kako bi dali podršku toj pedijatrici.

Milan Kujundžić Produljenje roka Kujundžić: Novi zakon o pobačaju će kasniti

U konačnici iz Komore su potom obavijestili kako obustavljaju postupak protiv troje liječnika za čiji su rad utvrdili propuste dok svoj dio posla ne odrade državna tijela, odnosno DORH. Uloga i način rada komorskih nadzora stavljeni su pod povećalo ne samo javnosti nego i nadređenog im Ministarstva. Istovremeno na toj relaciji, da tako kažemo, ratuje se i tužbama liječnika zbog neplaćenih prekovremenih sati pa i ovu reviziju pojedini stavljaju u kontekst neslaganja između Ministarstva i Komore. Službeno ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić kaže tek da ne zna nalaz revizije rada Hrvatske liječničke komore i da sigurno ni s kim nije u ratu. Osim te relacije, još je značajnije to što Hrvatskoj liječničkoj komori slijede izbori. Prema njihovu priopćenju izbori za predsjednika bit će organizirani u ožujku.

gripa 'SITUACIJA OZBILJNA, ALI POD KONTROLOM' Gripa hara Hrvatskom: Dosad 9 umrlih, 8.500 oboljelih, samo 300 doza cjepiva ostalo

– Komora je još u prosincu 2018. godine započela s redovitom izbornom procedurom, pri čemu je Vijeće Komore izabralo Središnje izborno povjerenstvo te usvojilo hodogram izbornih postupaka. Izbori će biti raspisani u ožujku 2019. godine. U trenutku provođenja upravnog nadzora Ministarstvo zdravstva nije raspolagalo ovim podacima – dio je priopćenja HLK. Na naš upit odgovorili su i da će se očitovati na provedeni nadzor Ministarstva. Za, da tako kažemo, sporni ručak iz Komore su nam odgovorili kako je stručni nadzor proveden tijekom dva radna dana, u sastavu pet liječnika i jedan pravnik od kojih su svi iz Zagreba izuzev jednog člana komisije iz Splita.

Na što su trošili u nadzoru

– Komisija je imala organiziran prijevoz, koji uključuje vozilo, vozača i troškove goriva. Članovi komisije nisu koristili nikakav smještaj. Za prvi dan članovima Komisije nisu isplaćene dnevnice. Troškovi ručka prvog dana iznosili su 150 kn po osobi. Članovima Komisije drugi dan stručnog nadzora plaćen je ručak, također u iznosu od 150 kn po osobi. Za taj dan je isplaćena polovica dnevnice, dodatno umanjena za 30 posto, odnosno 59,50 kn po osobi. Ostali troškovi odnose se na plaćanje naknade liječnicima članovima Komisije u bruto iznosu, s pripadajućim doprinosima. Svi računi ispostavljeni su Ministarstvu zdravstva koje ih je uredno platilo – odgovor je iz HLK. Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ines Strenja Linić odbila je komentirati išta o Hrvatskoj liječničkoj komori.

>>Pogledajte video: Milan Kujundžić

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  "Ministarstvo zamjera trošak ručka od 1706 kuna budući da su im isplaćene dnevnice." - dnevnice se i u ovom slučaju mogu isplatiti, ali umanjene za 30 %, što se iz teksta ne može zaključiti.

 • Deleted user:

  A gle, samo jednom se živi, kaže hadezeovac.

 • Deleted user:

  Isti ovi koji na ovom postu pljuju po liječnicima, ljudima koji svakodnevno pomažu potrebitima, sutra će cviliti i kmečati kada dođu u zdravstvene tegobe i možda mlatiti bolničko i ostalo zdravstveno osoblje, prijetiti im ubojstvom ili razbijati inventar, jer dugo ... prikaži još!o čekaju na pregled zbog neorganiziranosti onih koji o tomu trebaju voditi računa na vrhu struke.. Bitno je popljuvati zdravstvo jer je " motika i kramp stvorila ovu zemlju". Očito za vrijeme.......neopravdanih bolovanja.