Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljenje roka

Kujundžić: Novi zakon o pobačaju će kasniti

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.01.2019.
u 13:11

Kada prijedlog sazrije, uključit će se javnost jer je oko tog zakona potreban što širi konsenzus javnosti - pojašnjava Kujundžić.

Rok za donošenje novog Zakona o pobačaju vjerojatno će biti malo produžen, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Podsjetimo, Ustavni sud je 2. ožujka 2017. godine odluku obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, a ministar Kujundžić je ranije najavljivao da će sve biti gotovo do veljače ove godine.

- Prema mojim saznanjima, čini mi se da će stručno Povjerenstvo predložiti produženje roka prema Ustavnom sudu kako bi se iznašlo optimalno rješenje. Zakon o pobačaju je iznimno kompleksan s raznih aspekata, životnog, sociološkog, demografskog, svjetonazorskog i u tome smislu Povjerenstvo sastavljeno od eksperata medicinske i pravne struke već duže vrijeme analizira zakonska iskustva zemalja Europske unije i drugih zemalja i rezultate koje su dali – rekao je Kujundžić.

Najavio je da će se javnost uključiti u raspravu kada stav bude definiran, jer je sada riječ o istražnoj fazi kada se analiziraju prakse i rezultati u drugim zemljama.

- Kada prijedlog sazrije, uključit će se javnost jer je oko tog zakona potreban što širi konsenzus javnosti - pojašnjava Kujundžić. Ne može prejudicirati, dodaje, hoće li se u ovom mandatu vidjeti pravi obrisi zakona.

- Mislim da se radi o vrlo osjetljivom pitanju, a s druge strane, ljudi na tome intenzivno rade i hoće li taj rad biti u mjesecima, to ne mogu reći. Priželjkujem da nađemo dobar model koji će dati najbolje rezultate da imamo što manje abortusa i što više rođene djece, i da svatko onaj tko začme dijete ima sigurnost da će država jamčiti da će to dijete imati sve što mu je potrebno za život - zaključio je Milan Kujundžić.

Video - Izračunajte svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Komentara 3

FT
feel_the_coruption
14:37 16.01.2019.

Ovaj hdz-ov ministar je dezerter. Dokazano na sudu. A tužio ga je isto hdz-ovac, koji zna kako su se hrabri kujundžići, plenkovići i ostali veliki hdz domoljubi sakrivali u mišje rupe kad je trebalo uzeti pušku u ruke i braniti domovinu. Sada ti dezerteri vode politiku i dopuštaju četničke orgije hdz-ovog partnera pupovca.

GI
Gips
14:29 16.01.2019.

Milane pusti politiku i ulovi se krampa koji ti je u genetskom zapisu

IS
istinaizlike
13:35 16.01.2019.

Pokušavaju naći EU zemlju u kojoj je pobačaj zabranjen da bi isto uradili ali im ne uspijeva. Vjerojatno će opet izvući Poljsku za neki primjer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije