Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što Hrvati misle o pokliču 'za dom spremni'? Otkriveno koliko ih je za zabranu, a koliko protiv

48 posto ispitanih ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave"
11. rujna 2019. u 22:03 86 komentara 6085 prikaza
Za dom spremni
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Agencija Promocija plus je za RTL provela istraživanje pitavši 1300 ispitanika što misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu ustaškog pokliča "Za dom spremni". Građani su se izjasnili i podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona.

Marko Perković Thompson Široki Brijeg Thompson nije ustuknuo nakon presude, uzviknuo 'za dom' kao i uvijek

Gotovo polovina, točnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Velika većina hrvatskih građana dakle ima stav o ovome te su jasno podijeljeni. Zanimljivo je da je 70,5 posto HDZ-ovaca protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Video - Thompson na Rivi

 

Kad je riječ o pozdravu 'za dom spremni' najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da on mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego Mario Roso KAZNA OD 765 KUNA Što znači presuda? ‘Za dom spremni’ odsad je u pjesmi Čavoglave zabranjen

Oko 19 posto građana smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih smatra ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugoga svjetskog rata smatra ga devet posto ispitanika. 

Zabrani pozdrava ''ZDS'' protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih. Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar Krabat
  Krabat:

  Naravno da ćemo uvjek koristiti naš starohrvatski pozdrav ZA DOM SPREMNI, pozdrav naših predaka i prije 2 svjetskog rata i prije zločinca maršala, bez obzira što o tome mislili crvena štampa i il pupi, pa nećemo se valjda pozdravljati "za ... prikaži još!a domovinu s titom". Bog i Hrvati

 • Avatar sol_i_kamen
  sol_i_kamen:

  Ne mogu vjerovat da su znakovlja pod kojim je gamad rušila hrvatsku, ubijala i klala legalna, a da se stihovi pjesme iz domovinskog rata zabranjuju. vidi se kako rat još nije završio i da se sve preselilo sa terena u ... prikaži još!u institucije. pljuc

 • barbaizamerike:

  Bog I Hrvati jeli to smeta?