Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Što Hrvati misle o pokliču 'za dom spremni'? Otkriveno koliko ih je za zabranu, a koliko protiv

Za dom spremni
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
11.09.2019.
u 22:03

48 posto ispitanih ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave"

Agencija Promocija plus je za RTL provela istraživanje pitavši 1300 ispitanika što misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu ustaškog pokliča "Za dom spremni". Građani su se izjasnili i podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona.

Gotovo polovina, točnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Velika većina hrvatskih građana dakle ima stav o ovome te su jasno podijeljeni. Zanimljivo je da je 70,5 posto HDZ-ovaca protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Video - Thompson na Rivi

 

Kad je riječ o pozdravu 'za dom spremni' najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da on mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 posto građana smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih smatra ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugoga svjetskog rata smatra ga devet posto ispitanika. 

Zabrani pozdrava ''ZDS'' protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih. Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. 

Ključne riječi

Komentara 86

Avatar Krabat
Krabat
23:02 11.09.2019.

Naravno da ćemo uvjek koristiti naš starohrvatski pozdrav ZA DOM SPREMNI, pozdrav naših predaka i prije 2 svjetskog rata i prije zločinca maršala, bez obzira što o tome mislili crvena štampa i il pupi, pa nećemo se valjda pozdravljati "zaa domovinu s titom". Bog i Hrvati

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
22:42 11.09.2019.

Ne mogu vjerovat da su znakovlja pod kojim je gamad rušila hrvatsku, ubijala i klala legalna, a da se stihovi pjesme iz domovinskog rata zabranjuju. vidi se kako rat još nije završio i da se sve preselilo sa terena uu institucije. pljuc

BA
barbaizamerike
22:50 11.09.2019.

Bog I Hrvati jeli to smeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije