Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stjepan Tot nije član HNS-a

19. veljače 2002. u 00:00 36 prikaza

Molimo da objavite da Stjepan Tot nije član HNS-a. Stjepan Tot je na zahtjev podružnice HNS-a Slatina izbačen iz stranke zbog opstrukcije i blokiranja rada podružnice HNS-a Slatina. Stjepan Tot skribomanski obasipa HNS, a i medije faksovima svojim nesuvislim idejama kako po njemu treba izgledati HNS. U sadašnjem trenutku sveopće medijske harange na HNS Stjepan Tot može služiti i kao pogodan instrument u kolopletu istog cilja. Osjećamo se podcijenjeni time što se upotrebljava baš Stjepan Tot, ali to služi na slavu medijima koji mu daju prostora.

više

19. veljače

ROĐENDAN POZNATIH

SVANTE

AUGUST ARRHENIUS (1859.) - švedski kemičar i fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1903. godine, rođen u Gut Viku/Uppsala, Švedska

ZVONIMIR GOLOB (1927.) - pjesnik, kompozitor i autor tekstova brojnih šansona, rođen u Koprivnici

MIRA ALINČIĆ (1933.) - pravnica, sveučilišna profesorica i dekanica, rođena u Mariboru, Slovenija

IVO ŠKRABALO (1934.) - političar, dramaturg i redatelj, zastupnik u Hrvatskom saboru, rođen u Somboru

JOSIP GENERALIĆ (1936.) - naivni slikar, rođen u Hlebinama

JUSTINE BATEMAN (1966.) - američka filmska glumica, rođena u Ryeu, New York

PJEŠČANI SAT

1465.

- umro je u Dubrovniku Gjin GAZULLI (Ivan Gazulić, Johannes Gazulus,...), humanist i astronom, rođen oko 1400. godine. Školovao se u Dubrovniku gdje je stupio u Dominikanski red i u Padovi 31. siječnja 1430. promoviran je za doktora filozofije. U službi Dubrovačke Republike posredovao je u bitnim i delikatnim diplomatskim poslovima za cara Žigmunda u Italiji, na kneževskom dvoru u Tarantu, u slavonskog bana Matka Talovca i u Rimu kod papa Eugena IV. i Nikole V. Razradio je računski dio Campanusova postupka o podjeli neba na "nebeske kuće", što je veoma važno za sastavljanje horoskopa. Zbog toga je bio nadaleko slavan. Oporučno je osnovao prvu dubrovačku javnu knjižnicu.

DOGODILO SE

1803.

- U Parizu je Prvi konzul Francuske Napoleon Bonaparte predao švicarskom delegatu dokument, novi švicarski ustav, kojim je ponovno uspostavlja suverenitet kantona ukinut 1798. ulaskom francuskih trupa u Švicarsku. No, Švicarska je u biti i dalje ostala pod francuskim protektoratom.(M.Bo.)

IMENDANI

Bonifacije

Bonifacije tvore dvije latinske riječi - bonus (dobar) i faciens (koji čini). Izvedenih oblika ima više - Bonifacij, Bono, Bonifacija, Bonka, Bonica...

Više je svataca toga imena. Na današnji je dan spomendan sv. Bonifacija biskupa iz Lausanne (1180. - 1265.).(Ž.)

Prije i tijekom korone
Ovakvo je stanje na Jadranu: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju sada
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo