Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stižu veće kazne za vozače! Evo koliko će se kažnjavati prometni prekršaji!

Vozaču koji ne poštuje prednost prolaska prijeti kazna od 3000 do 7000 kuna, a dobit će i tri negativna boda te će ostati bez vozačke dozvole na jedan, tri ili šest mjeseci
20. veljače 2019. u 19:09 167 komentara 37505 prikaza
Prometna nesreća u Zagrebu
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je ovih dana u javnu raspravu prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se drastično povećavaju kazne za najteže prometne prekršaje. Tako se primjerice, kao što smo to već pisali, uvodi novina oduzimanje vozila onima koji učestalo ponavljaju teške prekršaje poput vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje brzinom koja je 50 kilometara na sat iznad ograničenja u naseljenom mjestu...

JAVIO SE POLICIJI VIDEO Macolom usred Splita razbio automobil parkiran na zebri!

Novčane kazne su povećane primjerice za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforima pa kazna za to može iznositi i 20.000 kuna. No izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je povećanje kazni i za, uvjetno rečeno, manje prekršaje u prometu. Oni koji ne poštuju prednost prolaska morat će platiti kaznu u iznosu od 3000 do 7000 kuna, a dobit će i tri negativna prekršajna boda. U postojećem zakonu ta kazna iznosi 3000 kuna. Usto vozač koji ne poštuje prednost dobit će zabranu vožnje od mjesec dana, tri mjeseca ili šest mjeseci, ovisno koji mu je to put da radi takav prekršaj. 

GALERIJA Najgori od najgorih! Možete li vjerovati da su se ovako parkirali?

Prometna nesreća u Zagrebu
1 / 21
Popularna Facebook-stranica Parkiram kao idiot redovito objavljuje fotografije nepropisno, a često i jako bezobzirno parkiranih automobila. Donosimo neke od najzanimljivijih primjera...

Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platit će kaznu od 3000 do 7000 kuna, dosad je ta kazna bila 1000 kuna. I njemu će biti oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda.

BIRMINGHAM VIDEO Nestali u 40 sekundi: Pogledajte kako su lopovi ukrali skupocjeni Range Rover

Kazna za prolazak pokraj vozila koje je stalo kako bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu bez semafora pak povećava se s 2000 na 3000 kuna, a vozač za to dobiva još i dva negativna prekršajna boda. Mnogi vozači se po autocesti voze lijevom trakom, iako je ona predviđena samo za pretjecanje.

Podržavate li veće kazne?

 • Apsolutno! 39,57%
 • Mislim da su kazne previsoke 37,42%
 • I ranije je trebalo pooštriti prekršaje 2,53%
 • Veće kazne neće smanjiti broj nesreća 20,48%

U zakonu je jasno navedeno da se autocestom vozi desnom trakom osim ako ona nije zakrčena vozilima u koloni. Vozač koji se ne pridržava tog pravila sad plaća kaznu, kad ga se uhvati u tom prekršaju, 500 kuna, a stupanjem na snagu izmjena zakona plaćat će 2000 kuna.

nesreća Za sanaciju 68,5 milijuna kuna Crne točke: Ovo su 23 najopasnija mjesta na hrvatskim cestama

Vozač je u zimskim uvjetima dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Osim snijega, morat će ukloniti i led ili vodu s vozila. Ako to ne učini, platit će kaznu od 1000 kuna. Dosad je ta kazna iznosila 700 kuna. Među ostalim, povećavaju se i kazne za telefoniranje tijekom vožnje, i to s 500 na 1500 kuna, dok će kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa biti povećana s 500 na 1000 kuna.

>>VIDEO Izgubio živce: Na križanju izašao iz auta pa iskalio svoj bijes

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • luksa:

  Kazne za prometne prekršaje su veće nego za kriminal.

 • Deleted user:

  Dok ima vune ovce se šišaju, ma nisam ja protiv kažnjavanja ne shvatite krivo. Kažnjavaju li tajkune? Bankare, političare .... te mafijoze? Ne, ne kažnjavaju imamo selektivnu pravdu a to je najveca nepravda

 • ObrenM:

  Farizeji.Ovo nije skrb za zivote, vec otimanje za pokvareno punjenje pokradenog proracuna.Za jedan prekrsaj odu ti dvi place.