Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stižu promjene osobnih iskaznica: Na čipu prikaz lica i dva otiska prstiju

Od sljedeće godine MUP izdaje sigurnosno poboljšane dokumente
27. travnja 2020. u 08:36 18 komentara 59199 prikaza
osobne iskaznice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od sljedeće godine Ministarstvo unutarnjih poslova započet će s izdavanjem osobnih iskaznica čiji će se vizualni identitet promijeniti pa će na sebi imati oznaku RH otisnutu u negativu u plavom pravokutniku i okruženu s dvanaest žutih zvjezdica.

Budite oprezni Policija upozorava: Ne odgovarajte na ove poruke, žele vam ukrasti osobne podatke

Bez dodatnog troška

Nove će osobne biti sigurnosno poboljšane i na čipu će imati biometrijski identifikator, odnosno pohranjen prikaz lica te otiske kažiprsta lijeve i desne ruke vlasnika, čime će biti omogućena elektronička identifikacija. Programsko rješenje za pokretne uređaje putem kojih će osoba upravljati svojim podacima i potvrđivati svoj elektronički identitet neće se dodatno naplaćivati. Građanin će, nakon što u policiji preuzme iskaznicu i aktivacijske podatke, aktivirati pristup na odgovarajućem mrežnom mjestu za upravljanje elektroničkom osobnom iskaznicom, kao što čini i sada nakon ishođenja elektroničke osobne iskaznice.

Video: Policijska kontrola na naplatnim kućicama u Karlovcu

Identifikacijski će certifikat imati i osobne iskaznice izdane mlađima od 18 godina, dok će i identifikacijski i potpisni certifikat (kakav i sada imamo) biti na osobnim iskaznicama čiji su vlasnici u dobi od 18 do 70 godina. I certifikati i osobne iskaznice vrijedit će pet godina, no izuzetak su osobe od 70 i više godina čije će osobne iskaznice vrijediti trajno (sada je ta granica na 65 godina), a koje će moći same odlučiti žele li iskaznice s certifikatima ili ne. Odluče li se za ovu prvu varijantu, po isteku certifikata neće ga morati obnavljati ako to ne žele, već će se moći nastaviti služiti istom iskaznicom, no njome neće moći obavljati elektroničku potvrdu identiteta niti će im ona služiti za izradu naprednog elektroničkog potpisa. Istodobno, snižena je i dobna granica za one koji moraju imati osobnu iskaznicu.

Farmacia ljekarna Iz prvog lica Kako u vrijeme epidemije izgleda rad u ljekarnama? Nosimo vizire i maske, ali uvijek smo tu za naše pacijente koje svakodnevno savjetujemo

Riječ je o osobama s prebivalištem na području Hrvatske koje su napunile 16 godina, a sud im je u izvanparničnom postupku dopustio da sklope brak. Njihove će osobne imati i identifikacijski i potpisni certifikat, a bez obzira na to što su maloljetni, zahtjev za izradu ovog dokumenta podnosit će osobno.

Osobna vrijedi još 10 godina

Neke su to od novosti iz nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici koji je nedavno pušten na javno savjetovanje. Postojeći zakon mijenja se zbog toga što je EU donio uredbu koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine. Njome je, između ostalog, propisano da sve zemlje članice EU moraju izdavati osobne iskaznice koje će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Hrvatskim građanima sadašnji dokumenti vrijede do isteka navedenog na njima, najdulje do 3. kolovoza 2031. godine, no oni od 70 i više godina moći će ih koristiti i dalje.

Epicentar blizu Velike GOrice
Potres jačine 2.7 pogodio šire područje Zagreba: 'Dobro je zdrmalo, dugo nismo ovako skočili'
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Deleted user:

  Kod izdavanja osobne (i putovnice) moraš donijeti dvije slike u boji. Te slike činovnik uredno skenira i na dokumentu imaš crno bijelu sliku. Zašto činovnik ne snimi sam i ima sve na mediju? Nema sken i slika u boji.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Zašto se osobama starijim od 25 godina iskaznice izdaju samo na pet godina? To je dodatni harač države. Njemačke iskaznice, na primjer, izdaju se na deset godina.

 • inot:

  opet!?!?!