Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže 800 kuna mirovine za 20.000 osoba s manje od 15 godina staža

Prvi uvjet 20 godina neprekinutog boravka, provjera imovinskog statusa blaža nego kod socijalne pomoći
05. veljače 2020. u 06:36 87 komentara 87994 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Plenkovićeva Vlada i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je prvu verziju novog zakona kojim će se od iduće godine uvesti nacionalna mirovina. Nova novčana isplata ipak se neće zvati mirovina, već nacionalna naknada za starije osobe, koju bi moglo primati oko dvadeset tisuća starijih od 65 godina. Resorno ministarstvo procjenjuje da približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, nema minimalne uvjete za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, za što treba minimalnih 15 godina, među kojima će tek svaka treća osoba zadovoljiti kriterije za isplatu nacionalne naknade.

Termoelektrana EKOLOŠKA INICIJATIVA Njemačka izdvaja 4,8 mlrd eura za radnike zbog ukidanja korištenja ugljena

Isplata od 2021.

Prva stepenica koju potencijalni primatelji moraju preskočiti neprekinuti je boravak od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Tko se doseli u Hrvatsku u 50. godini, moći će tražiti nacionalnu naknadu tek sa 70! U prvoj zakonskoj verziji koja je dostavljena socijalnim partnerima i stručnjacima okupljenima u radnoj grupi ne nalazi se imovinski već samo dohodovni cenzus. Država neće provjeravati koliko zemlje ili kuća posjeduje primatelj naknade, ali će se kontrolirati njegovi prihodi i dohodak članova kućanstva. Novo pravo ostvarivat će osobe čiji su prihodi po članu kućanstva niži od 800 kuna, koliko bi, predlaže se, trebala biti visina nacionalne naknade za starije osobe. Radna skupina koja je od početka uključena u pripremu zakona sastaje se danas i, ako njezini članovi podrže prijedlog, zakon kreće u postupak savjetovanja i uobičajenu proceduru.

Nacionalna naknada uvodi se od 1. siječnja 2021. godine i, premda se neće zvati mirovinom, sav administrativni dio oko isplate i uvođenja obavit će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a ne centri za socijalni rad. HZMO će jednom godišnje provjeravati osobne podatke i prihode primatelja nacionalne mirovine, koja će se jednom godišnje usklađivati prema stopi inflacije. Hrvatska i sada ima “zajamčenu minimalnu naknadu” koju prima oko 72 tisuće socijalno najugroženijih građana. Među njima je i oko osam tisuća starijih od 65 godina. Upravo zbog toga centri za socijalni rad relativno dobro poznaju najsiromašnije skupine društva, dio stručnjaka smatra da je procjena o 20 tisuća potencijalnih primatelja nove nacionalne naknade za stare pretjerana. Kriteriji za stjecanje prava na isplatu nacionalne mirovine ipak su blaži od kriterija za primanje socijalne pomoći, koja se isplaćuje na osnovi imovinskog cenzusa. Primateljima socijalne pomoći koji posjeduju stan ili kuću država sjeda na imovinu, zbog čega se neki nerado javljaju centrima za socijalnu skrb.

Predstavljanje poslovanja obveznih mirovinskih fondova obvezni mirovinski fondovi Prošla je godina bila odlična, ova je neće nadmašiti

– Logično je da se ide na blaži sustav provjere. Kada bi kriteriji za stjecanje nacionalne naknade bili isti kao i za socijalnu pomoć, postavilo bi se pitanje čemu onda novi zakon – komentira Zdenko Babić, profesor na Pravnom fakultetu, koji podsjeća da je stopa rizika od siromaštva najveća među starijim osobama. Socijalna pomoć za radno sposobnog samca također iznosi 800 kuna, a radno nesposobnog samca 920 kuna. Novo pravo ne bi mogli ostvariti ni primatelji uzdržavanja temeljem ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju te osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi na teret države.

Obećanje HDZ-a

Predlagač zakona podsjeća da je praksa država članica Europske unije različita. U nekim se državama pravo na davanje za starije osobe isplaćuje iz sustava socijalne skrbi, u drugima u sklopu mirovinskog sustava, sa i bez provjere imovinskog statusa primatelja. Nova nacionalna mirovina bit će oko 220 kuna niža od najniže mirovine za 15 godina staža, koja je od sredine prošle godine 67,97 kuna po godini, odnosno 1019,55 kuna! Babić napominje da će praksa pokazati eventualne manjkavosti predloženog zakona, koji se protekom vremena mogu korigirati. Inače, nacionalnu su mirovinu u predizbornim kampanjama obećavale obje vodeće političke stranke, ali HDZ je ipak brži u realizaciji obećanog.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Jurica_Spindl:

  hoce li Silvano Hrelja sada pohvaliti vladu? ima 800 razloga. A radio je referendum protiv lazne najave o poskupljenju dopunskog za 19kn!

 • Vagabundo:

  Sad će oni s primanjima od 1000 eura i više pljucati rast od 800kn jer ne shvaćaju da je tim ljudima to rast od 20,30% postojećih primanja koje imaju.

 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Prvo je rasla minimalna plaća za 100 eura, sad se uvodi i ova mirovina ili naknada (zovite kako hoćete) za socijalno najugroženije. Treba smanjivati "klasne" razlike u društvu, odnosno jačati srednji sloj kako bi malo tko živio u siromaštvu!