Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stipe Petrina Uskoku prijavio Daliju Orešković

Petrina tvrdi da je Dalija Orešković u obavljanju službene dužnosti predsjednice Povjerenstva za sukob interesa počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.
24. studenoga 2016. u 15:45 3 komentara 2050 prikaza
Stipe Petrina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Primoštenski načelnik Stipe Petrina Uskoku je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, priopćeno je iz općine Primošten, dok je Dalija Orešković novinarima kazala da tome ima saznanja jedino iz medija.

"Jedino saznanje o ovoj kaznenoj prijavi imam iz medija. Dakle, iz medija proizlazi da me Petrina tereti zbog ekstenzivnog tumačenja zakona na njegovu štetu. Činjenica je da je Povjerenstvo donijelo odluku kojom je Stipi Petrini za utvrđenu povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa izrečena sankcija te da je protiv te odluke dužnosnik podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu", rekla je Orešković u izjavi za Hinu. Istaknula je kako je prema dostupnim informacijama ročište u tom predmetu održano 18. studenoga te je objava presude zakazana za 28. studenoga. "Stoga ovog trenutka ne znamo kakva je odluka Upravnog suda u tom sporu", rekla je Orešković. Podsjetila je da je Petrina primao naknadu za obnašanje dužnosti načelnika općine Primošten, a istovremeno i naknadu kao član skupštine Šibensko-kninske županije.

Ledenko, Petrina, Vidović BRZO MU JE ODGOVORIO Petrina se uključio u raspravu SDP-ovca i mostovca: 'Ušuti, ti si jedan običan prevarant koji sve radi za svoju g*****' Stipe Petrina 'Formiranje vlade Mosta i HDZ-a gotova je stvar' Petrina: Ako Petrov bude premijer, bit će to nacionalna tragedija Stipe Petrina Stipe Petrina: 'Nekoga pozovete u goste, a onda ga tajno snimate. To je dno dna'

"Postupila protivno ovlastima"

Petrina, pak, tvrdi da je Dalija Orešković u obavljanju službene dužnosti predsjednice Povjerenstva za sukob interesa počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je prekoračila ovlasti tog Povjerenstva i postupila suprotno odredbi članka 1. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika. Tim člankom, piše u kaznenoj prijavi, eksplicitno su navedeni i određeni svi državni dužnosnici na koje se primjenjuje navedeni zakon pa je u okviru svojih ovlasti Orešković prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa na način da je na štetu Stipe Petrine ekstenzivno tumačila zakon kada je suprotno ovlastima koje pripadaju Povjerenstvu odlučila i druge osobe, koji nisu državni dužnosnici, imenovati javnim dužnosnicima odnosno osobama koje obnašaju određene javne dužnosti.

Petrina u kaznenoj prijavi Uskoku navodi da je Orešković neovlašteno sebi dala za pravo da tumači zakon i popunjava pravne praznine, čime je postupila protivno ovlastima koje joj pripadaju. "U slučaju da nije počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz točke 1. ove kaznene prijave, u smislu da nije prekoračila ovlasti u tumačenju zakona, u konačnici je ipak počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti", tvrdi Petrina koji smatra da je Dalija Orešković postupila suprotno članku 8. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

"Kao predsjednica povjerenstva za sve članove 128 gradskih vijeća, odnosno članove 428 općinskih vijeća te članove 20 županijskih skupština županija i skupštine grada Zagreba, a koji se prema mišljenju prijavljene smatraju dužnosnicima u širem smislu riječi, iste je vijećnike općinskih i gradskih vijeća odnosno županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba, kao dužnosnike u širem smislu riječi, propustila pozvati na obvezu podnošenja imovinske kartice, odnosno propustila pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, sve u svezi propuštanja obveze podnošenja imovinskih kartica", naveo je Petrina. Kao dokaz za tvrdnje iz svoje kaznene prijave Uskoku je predložio da ga saslušaju.

>>Povjerenstvo: Zastupnici ne smiju, drugi dužnosnici smiju dodatno zarađivati

>>Dalija Orešković: Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Prekobrda:

    Nazalost hrvatskom narodu nece pomoci strajkovi ni pojedinacno ni generalni strajk. Jedini spas za Hrvatsku je DRUGA SELJACKO GRADJANSKA BUNA, poput one koju je pokrenio Matija Gubec i Stijepan Pasanec. Tijekom koje treba pohapsiti i dozivotno zatvoriti sve koji su ... prikaži još! participirali u vlasti nakon 1990. te saborske i druge odbornike isto tako nakon 1990. jer su upropastili i unistili Hrvatsku a osobno se obogatili.

  • Deleted user:

    Petrina je ovu napao jer je smjestila Karamarku.. sad je Petrina dokazao ciji je igrac!