Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Interaktivna digitalna karta 'potres2020' koja će olakšati pomoć unesrećenima

Kako bi pomoć stigla što prije do onih kojima je najpotrebnija, Geodetski fakultet u Zagrebu i OpenStreetMaps izradili su posebnu aplikaciju za pomoć unesrećenima
01. siječnja 2021. u 16:49 9 komentara 4798 prikaza
Foto: geof.unizg.hr

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu svima dostupnu na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map

Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: „nudim pomoć“, „tražim pomoć“, „potraga za nestalima“, „zbrinjavanje ljudi i životinja“, „opksrbni punkt“, „smještaj“, „plin-voda-struja-telekomunikacije“, „promet-parking“, „hitne službe“. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području. 

Sanacija posljedice potresa u centru Petrinje IZVJEŠĆE Ministarstvo objavilo koliko su pomoći uputili u potresom pogođenu Banovinu

Organizirana i koordinirana grupa od preko 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja. 

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi. 

Sustav je dostupan na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map 

Svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu se javiti na adresu potres@geof.unizg.hr.  

 

>> Pogledajte i ovaj video - Majske Poljane: Borislava su sekunde djelile od smrti, kad mu se kuća srušila iza leđa

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Čestitam stručnjacima s Geodetskog fakulteta na brzoj reakciji.

 • nwo2020:

  softver je od (africke) kompanije "ushahidi" i dostupna bezplatno na github-u jer je open source. vjecna hvala i slava domacoj inteligencije koja je uspjela instalirati na server i reklamirat se u medijama.

 • Avatar VhuZPnaBH
  VhuZPnaBH:

  Samo ako je nisu hdz domoljubi napravili???