Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJA POHARALA POŽEŠTINU, PADALA TUČA VELIČINE ORAHA

Šteta u poljoprivredi stopostotna, ministri obećali pomoć Vlade

Snažno nevrijeme praćeno tučom poharalo Požegu i okolna sela
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
26.06.2021.
u 20:06

Kao i prije dva tjedna, opet su najviše stradali sam grad Požega te obližnji Treštanovci, Vidovci i Vetovo.

Požeština ove godine nikako nema sreće s vremenskim (ne)prilikama. Nakon nedavnog strahovitog nevremena i poplave, ovaj je kraj u petak iza 16 sati iznova poharalo jako olujno nevrijeme praćeno grmljavinom. Uz jak vjetar i kišu pale su velike količine leda veličine oraha koji je, zapravo, nanio najviše štete.

Razbijeni su automobili, prozori i rolete na kućama, polomljene su ograde. Jak vjetar čupao je drveće, rušili su se električni stupovi. Stradala je gradska gospodarska zona te zgrade javnih ustanova, među ostalim i požeška kaznionica na kojoj je oluja srušila debeli zatvorski zid kojim je opasana. Mnoge su kuće bez krovova Kao i prije dva tjedna, opet su najviše stradali sam grad Požega te obližnji Treštanovci, Vidovci i Vetovo. Po cestama i stazama u gradskom središtu leži razbacan crijep, granje i drveće. Neke kuće ostale su bez krovova, štete se zbrajaju.

– Imam 62 godine, ali ovako nešto nikada nisam doživio. Sve skupa nije trajalo dugo, nekih desetak minuta, ali crijep je dignut, svi su prozori porazbijani. Kuća je puna vode, nemam gdje leći spavati, večeras ću se morati smjestiti kod oca u njegovu sobu – rekao je Ivica Družinac. Prirodnom nepogodom pogođena područja u subotu su posjetili potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved te ministri Marija Vučković i Josip Aladrović.

Održali su radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te obišli teren, nakon čega su obećali već na sljedećoj sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluke i mjere kojima će pomoći stradalom području. – Vlada će kroz sve oblike pružiti pomoć u saniranju posljedica nepogode. Na taj način uputit ćemo jasnu poruku da smo prisutni. U pružanje potpore i sanaciju šteta uključit će se svi resori u skladu sa svojim nadležnostima – najavio je ministar Medved. Najveća je šteta u poljoprivredi. Štoviše, na mnogim poljoprivrednim gospodarstvima one su i stopostotne, jer sada je već vrijeme pred berbu nekih kultura. Ratari koji su tek započeli žetvu ječma i uljane repice ostali su bez uroda. Stradale su i proljetne kulture – kukuruz, soja i suncokret. Štete u desecima milijuna kuna

– Uz redovne mjere koje imamo i koje pomažu u saniranju elementarnih nepogoda poput sufinanciranja mjera osiguranja te obnove poljoprivrednih potencijala putem mjere 5, u kratkom roku iznaći ćemo i dodatne mehanizme potpore poljoprivrednicima jer, dok sve redovne mjere profunkcioniraju, oni trebaju od nečega živjeti, ali i znati da nisu prepušteni sami sebi – obećala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Županica Antonija Jozić naglasila je da najviše bole upravo štete u poljoprivredi. Osim Požege i Jakšića, gdje su zabilježene znatne štete na građevinskim i gospodarskim objektima, poljoprivredne kulture stradale su i na području Kaptola, Kutjeva, Pleternice... – Štete su ogromne. Teško je govoriti o nekakvim vrijednostima, ali mjere se u desecima milijuna kuna – naglasila je Jozić. 

Komentara 2

PV
prcko.vitamincic
15:16 27.06.2021.

Narode, kad pročitam ministri obećali pomoć odmah mi padne neki mrak na oči. Odmah se sjetim ministra Horvata i njegovih obećanja za područja pogođena potresom. E moj jadni napaćeni izdani i prevareni narode.

DU
Deleted user
16:07 26.06.2021.

Manjim OPG-ovcima pomoci da naprave moderne velike staklenike sa najmodernijom opremom. Ove velike koji ionako koristu otrove i pesticide od kojih umiru pcele, bumbari i ptice ZATVORIT. Tako radi zapadna Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije