Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgorjela lakirnica

Šteta 500.000 eura, proizvodnja se nastavlja u Spin Valisu

požar u požegi (3)
Foto: Duško mirković/PIXSELL
1/3
30.03.2010.
u 14:04

Izgorjeli su i gotovi proizvodi namijenjeni kupcima u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji.

POŽEGA - U požaru koji je izbio prije zore u noći s ponedjeljka na utorak izgorjela je lakirnica u Valis Fagusu, tvrtki kćeri požeškog Spin Valisa u čijem krugu se i nalazi. Drugi je to požar koji se dogodio na istom mjestu u samo tri godine. Gasilo ga je 17 djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Požega i trojica vatrogasaca iz požeškog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

- Dojavu iz Centra 112 imali smo u 4.15 sati, a požar je ugašen u 7.20 sati. Kad je 2007. buknuo prvi požar, sve smo obavili za dvadesetak minuta, a sada je trebalo tri sata jer, kad smo došli, cijeli je prostor već bio zahvaćen vatrom i krov se bio urušio. U krugu tvornice zatekli smo dežurnog vatrogasca tvrtke, portira i još dvojicu ljudi, koji su i dojavili Centru o požaru, ali su ga očito kasno primijetili, tek kad se razbuktao. Utrošili smo čak 50 kubika vode i stotinu litara pjenila, ali uspjeli smo spriječiti vatru da se proširi na pogon koji od lakirnice dijeli samo zid, kao i na skladište gotove robe s druge strane lakirnice - kazao je zapovjednik JVP Požega Goran Vidaković.

Tako velik požar, dodao je, posljednji put su gasili upravo u Valis Fagusu prije tri godine.

Tvrtka Valis Fagus bavi se izradom stolova, kreveta, ploča i dr. po narudžbi iz masivnog drveta, a uz unutrašnjost objekta površine čak 600 četvornih metara u požaru su izgorjeli i gotovi proizvodi namijenjeni kupcima u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji.

- Budući da je izgorjela cijela lakirnica , a urušio se i krov, šteta je velika i prema prvim procjenama iznosi najmanje 400.000 ili 500.000 eura. Sanacija prostora trajat ćeizmeđu  mjesec i dva, ali nama je sada prioritet što skoriji nastavak proizvodnje - rekao je direktor Spin Valisa Zdenko Jelčić.

U izgorjeloj lakirnici zaposleno je 15-20 ljudi koji su danas poslani kućama no, po svemu sudeći, vrlo brzo će se vratiti na svoja radna mjesta.

- Koliko god šteta bila velika, ona će se lako nadoknaditi ako imate kupca i stoga s proizvodnjom nastavljamo odmah. Koristit ćemo se pogonima Spin Valisa i ispoštovati rokove dane našim inozemnim kupcima - rekao je direktor Valis Fagusa Marko Žmire.

Očevid na požarištu traje od jutros, a u pomoć su pozvani i vještaci iz Zagreba. Požarište je obišao i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko koji je pritom kazao kako će se jednoj od inače najuspješnijih požeških tvrtki pomoći tako što će je Grad Požega tijekom ove godine osloboditi od plaćanja komunalne naknade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije