Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šterc: Što ćemo kad Hrvatsku napusti 500 tisuća koji održavaju mirovinski sustav?

Država je poput ovisnika kojega mirovinski fondovi opskrbljuju drogom, dodao je Račić
09. studenoga 2017. u 09:58 82 komentara 6425 prikaza
Foto: Screenshot/HRT
Pogledajte galeriju 1/5

Jučer u ''Otvorenom'' HRT-a razgovaralo se o mirovinama te o održivosti hrvatskog mirovinskog sustava. Gosti su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, demograf Stjepan Šterc, kolumnist Večernjeg lista Milan Račić i predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac.

Ivica Todorić 'Crni petak' Večernjakova analiza: Hoće li Agrokor ugroziti mirovine

Ministar Pavić tvrdi kako su mirovine sigurne, a njihove isplate neupitne.

- Mirovine su sigurne, njihove isplate su neupitne, a hrvatski sustav mirovina je održiv, rekao je ministar Marko Pavić.

"Pritom je 71 posto strukture ulaganja mirovinskih fondova u državne obveznice, 15 posto u strane obveznice, a 17 posto u dionice. Svako plašenje umirovljenika da im je mirovina ugrožena je neodgovorno. Ove godine smo u proračun uštedjeli 780 milijuna kuna, a sve hrvatske obveznice koje je ministar Marić plasirao su se razgrabile", kazao je Pavić.

Demograf Stjepan Šterc pitao je što će se u Hrvatskoj dogoditi ako 500 tisuća ljudi koji rade i koji održavaju mirovinski sustav iseli

Socijalna, a ne liberalna država

Silvano Hrelja ponudio je dva odgovora. 

"Pa ostvarit će mirovinu u Njemačkoj. Tamo ima milijun otvorenih radnih mjesta", kazao je Hrelja.

"Ajmo polako, ako projekcija kaže da će u sljedećih deset godina Hrvatsku napustiti 500 tisuća koji uplaćuju iz svojih plaća u taj sustav, što ćemo?", nastavio je Stjepan Šterc.

"Ostalo će morati nadomjestiti država kao dug tim građanima koji su godinama ostvarivali svoje pravo", odgovorio je Hrelja na što ga je Šterc pitao: "Otkud?"

"Pa iz poreznih prihoda, ljudi! Zato postoji država. Iz poreznih prihoda, za to služi država. Ovo je socijalna država, nije liberalna država", ispalio je.

Svi peru ruke i ispada da je sve super, rekao je Milan Račić, a nije normalno da mirovinski fond – koji treba osigurati našu budućnost – investira 70 posto u obveznice koje imaju status smeća. Mi nemamo likvidno tržište dionica, rekao je Račić, a trenutno se nalazimo u bolesnom krugu gdje su naše mirovine udvostručile izloženost riskantnim obveznicama. Država je poput ovisnika kojega mirovinski fondovi opskrbljuju drogom, dodao je Račić.  Da budemo iskreni, mi nikad nećemo vidjeti te mirovine. Za 5 do 10 godina taj novac nestaje i dogodit će se slom sustava, smatra Račić.

Marko Pavić GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA Pavić umiruje javnost: Mirovine nisu ugrožene iseljavanje Crne prognoze Dramatično upozorenje: Slavonija se prazni na nevjerojatan način iseljavanje ZABRINJAVAJUĆE Najcrnji scenarij: 'Hrvatska će 2051. godine imati između 2,5 i 3 milijuna stanovnika'
POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • tramontana:

    Ko biži iz svoje države, u vrime mira. Razočarani, nezadovoljni, frustrirani . A šta država čini da je takvih što manje. ? Dabome , ništa. Svaki pojedinac je stekao dojam da mu je država maćeha, da postoji radi političara, raznih ... prikaži još!ih lažnih invalida, probisvijeta i lopova. Pravni sustav, od agencija, odvetnika i bilježnika žiivljava nad građaninom, koji eventualno nije platio neki račun, dok miljarde zamračene od pojedinaca bliskih politici nesmetano šetaju i provociraju. Vidimo sinkopu, i niko da postavi pitanje odgoornosti doktora, suca , nego se svi dive odvjetnicima koji su se toga sjetili. Kao to nije prijevara. ETO SLIKA NAŠE DRŽAAVE.

  • Rocky.Zg:

    Jadni mi. Ovaj Hrelja je političar, , sjedi u Saboru , ima plaču 17000 kn neto , i kao on puno toga zna. A onda vidimo da nema pojma o ničemu. Ovakva je većina naših političara uhljeba, zato nam i je ovako.

  • adrad:

    Banderaš. Uljuljkao se u sustav, njemu dobro ostali crknite. Nema pojma koliko je krhak ovaj naš gospodarski sustav. Ne vidi dalje od nosa.