Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlč. France Urbanija zaslužan za spomen kardinalu Stepincu na Triglavu

Stepinac je naša svećenička misija

step-txt.jpg
import
07.08.2006.
u 18:45

"Poštovanje i zahvalnost" riječi su utisnute na brončanoj spomen-ploči u znak sjećanja na 70. obljetnicu uspona kardinala Alojzija Stepinca na Triglav, koja je otkrivena na zidu kapelice Marije Snježne na Kredarici. Kapelica se nalazi u slovenskoj župi Dovje, čiji je župnik France Urbanije. Iako je bio vrlo angažiran u postavljanju spomen-ploče, vlč. France Urbanija skromno kaže: - Jako sam obradovan što sam pozvan i mogao sudjelovati u pripremi tako časnog događaja:

Na misnom slavlju rečeno je da je blaženi Alojzije Stepinac jedini blaženik Katoličke crkve koji se uspeo na vrh 2864 metara visokog Triglava, a postavljanja spomen-ploče inicirao je hrvatski Dušobrižnički ured u Ljubljani. Unatoč više kišnom, jesenskom nego ljetnom vremenu, mnogobrojni su slovenski planinari i pedesetak planinara iz Hrvatske na subotnje euharistijsko slavlje krenuli s Krme. Misu je predvodio celjski biskup i predsjednik Slovenske biskupske komisije pravda i mir Anton Stres u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupom Vladom Košićem.

Biskup Stres je istaknuo skrb kardinala Stepinca za prognane slovenske duhovnike u vrijeme Drugog svjetskog rata. Odgovor je to na prosvjede slovenskih nacionalista Zmage Jelinčiča zbog postavljanja spomen-ploče "osobi nad kojom je puno grijeha".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije