Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stečajni upravitelji protiv zakona - stečajevi neprovedivi

Ne smiju se stvarati novi troškovi pa se ne može utvrditi ni povreda zakona
04. listopada 2012. u 20:50 1 komentara 537 prikaza
'27.04.2012.,  Zagreb - Prosvjed zaposlenika Vjesnika ispred zgrada Vlade RH.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'

Stečajni zakon mijenjao se kako bi zaštitio radnike, a na kraju je paralizirao stečajne upravitelje upravo u tvrtkama koje imaju najviše radnika. U praksi, zbog novog stavka u zakonu koji kaže da u troškove stečajnog postupka ulaze i potraživanja radnika koja su veća od tri neisplaćene plaće, ako nije riječ o tvrtki s velikom imovinom, stečajni upravitelj takvu tvrtku mora likvidirati. Što je više zaposlenih u tvrtki, to su veći troškovi stečaja i veća je vjerojatnost da je imovina tvrtke manja od troškova stečaja. Paraliza nastaje jer stečajni upravitelj ne smije stvoriti nijedan novi trošak, koliko god on bio trivijalan ili opravdan.

Ne može volonterski

S tom se situacijom susreo stečajni upravitelj Maroje Stjepović angažiran da provede stečaj nad tvrtkom Narodne novine press d.o.o. koja je izdavala list Vjesnik. Ne smije platiti stručnu osobu da napravi završni račun tvrtke ni da obračuna platne liste za zaposlenike, koje su dokaz za buduća potraživanja. Čak i kada bi netko želio volonterski napraviti taj posao, stečajni upravitelj bi angažiranjem takvog djelatnika kršio Zakon o radu. Nonsens je da Stjepović ne može prodati imovinu tvrtke i tako namiriti radnike i vjerovnike, jer zakon ne dopušta stvaranje troška za angažiranje vještaka za procjenu imovine, kao ni plaćanje oglasa kojim bi se objavila namjera prodaje imovine.

– Doslovno ne mogu napraviti ništa, paraliziran sam. Eventualno mogu zatražiti od radnika da uplate novac koji nedostaje za pokrivanje troškova stečaja, ali očekivati da će ljudi koji nisu mjesecima dobili plaću išta uplatiti nerealno je – kaže Stjepović. I stečajni upravitelj Darko Šket zna za to i tvrdi da je riječ o ozbiljnom problemu.

– To je ozbiljan problem s kojim se stečajni upravitelji moraju boriti – kazao je Šket.

Moguće zloporabe

Stručnjaci su zaključili da je zakon sastavio netko tko nije previše razmišljao o posljedicama na terenu, a na kraju je otvorena mogućnost zloporabe. Važno je, kažu, samo stvoriti dug prema radnicima veći od tri plaće i prije stečaja prebaciti svu imovinu na drugu tvrtku ili privatnu osobu i stečajni upravitelj nema druge nego amenovati likvidaciju. Kako se ne smiju stvarati troškovi, tako se ne može utvrditi eventualne povrede zakona pa gospodarski kriminal prolazi nekažnjeno. I na kraju, destimulira se rad stečajnog upravitelja jer nikada za svoj posao neće biti plaćen.

Iz Ministarstva pravosuđa saznajemo da će mijenjati Zakon, ali ne zbog nelogičnosti nego radi usklađivanja sa Zakonom o predstečajnoj nagodbi da ne bi bili u koliziji.

Struja Stečajni upravitelj mora tražiti

Struja

Stečajni upravitelj mora tražiti isključenje struje, vode, telefona i interneta jer te obveze nikada neće moći platiti

Računi

Ne može platiti knjigovođu koji treba napraviti završni račun, izračunati obvezu za PDV, izraditi statističke izvještaje i poslovne knjige

Liste

Bez knjigovođe je problem izraditi i platne liste, osnovni dokaz pri potraživanju, a nitko im neće pripremiti ni osobne dokumente

Pro bono

Nakon zatvaranja stečaja nema prijave novih potraživanja pa stečajni upravitelj za svoj posao sigurno neće biti plaćen

Oglasi


Ne smije se ni poslati opomena dužnicima jer je i slanje poštom trošak, a ne može se ni oglasiti prodaja imovine koja je još preostala u tvrtki

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Avatar madcap
    madcap:

    Pa ako je stečajni upravitelj stručna osoba za upravljati poduzećem, onda zna i voditi knjige i obračunati plaće. Ako ne zna neka se bavi nečim drugim.