Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Statičari: U Zagrebu se nijedna stambena zgrada ne mora rušiti

Prepucavanja Bandića i Štromara zbog obnove metropole nakon potresa i zakona u kojem glavnu riječ vodi Vlada
03. travnja 2020. u 06:33 39 komentara 21583 prikaza
Zagreb: Odvoz građevinskog otpada nastalog u potresu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Prepucavanje između Grada Zagreba, točnije gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva graditeljstva koje vodi HNS-ov Predrag Štromar oko obnove grada nakon razornog potresa poprimilo je jučer novu dimenziju. Na prvi nacrt zakona, koji još nije pušten u javnu raspravu, gradonačelnik se obrušio na konferenciji za novinare, s koje je poručio – Zagreb neće sudjelovati u projektu koji nije provediv i transparentan i koji je osuđen na neuspjeh.

Započela sanacija zagrebačke katedrale ZAGREBAČKA KATEDRALA Skida se sjeverni toranj: Arhitekt otkriva kako će izgledati proces obnove

– Meni se nikamo ne žuri. To nije stil i način rada Grada Zagreba i gradonačelnika. Nama u Zagrebu ne treba nova Gunja – kazao je Bandić. Iz njegova istupa iščitava se i da je nezadovoljan utjecajem koji je zakon namijenio Gradu Zagrebu.

– Ne samo da želimo sudjelovati u obnovi nego mi jedini možemo obnoviti i popraviti, uz pomoć svih koji su dobronamjerni – poručio je gradonačelnik.

Savjetnici za obnovu

No, iz nacrta zakona, na koji su zainteresirane strane mogle dostaviti primjedbe do jučer u 10 sati, jasno je da glavnu riječ u obnovi ne bi vodio ni Grad Zagreb ni njegov gradonačelnik nego Vlada, koja će na prijedlog resornog ministarstva donositi programe mjera za obnovu.

U njihovoj izradi Ministarstvu će pomagati 20-člani savjet na čijem će čelu biti dužnosnici Ministarstva, a iz Grada Zagreba bit će dva člana, jednako kao i iz, primjerice, Ureda Vlade RH. No, u resornom ministarstvu kažu kako primjedbi na ovakav sastav savjeta nije bilo. Bilo ih je, međutim, kad je riječ o financiranju projekta, o čemu je jučer govorio i Bandić.

VIDEO Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

potres PLAN ZA OBNOVU Zagrepčani pogođeni potresom: Da saniramo svoj dom, morat ćemo u dugove

On je Vladi poslao pismo u kojem traži da se zakonom jasno propišu omjeri financiranja, odnosno da se precizira u kojoj će mjeri u obnovi sudjelovati država, a u kojoj grad. Od Vlade je zatražio i da što prije zatraži aktiviranje europskog fonda solidarnosti, a predlaže i da se 17 posto prihoda od poreza na dohodak koji Zagreb uplaćuje u fond solidarnosti usmjeri u obnovu nakon potresa.  

Iz Ministarstva graditeljstva uzvraćaju pak kako je ovoga časa nemoguće precizirati kolikim će omjerom u obnovi sudjelovati država i grad s obzirom na to da još nije utvrđeno ni kolike su štete ni koliko će novca biti na raspolaganju. Nacrtom zakona precizirano je tek da će se novac iz državnog proračuna osigurati prenamjenom, pri čemu se neće primjenjivati ograničenja iz Zakona o proračunu.
Bandić se jučer posebno obrušio i na činjenicu da se zakonom predlaže suspenzija Zakona o javnoj nabavi. Poručuje kako ne želi sudjelovati u projektu koji se odvija bez javne nabave, pri čemu je sugerirao da je Ministarstvo na taj način već počelo nabavljati građevni materijal.

– Imamo ovdje greda iz Varaždina i šleper cigli. Hvala na pomoći, ali pitanje je tko je to poslao i kome se žuri – kazao je Bandić, uz dodatak kako on želi „orati po čistoj brazdi". Iz Ministarstva graditeljstva tvrde, međutim, da oni nisu nabavljali niti imaju mogućnost nabavljati građevni materijal o kojem Bandić govori, a koji je, pretpostavljaju, dio donacija koje su neke tvrtke slale u pomoć građanima.

GALERIJA Potres u Zagrebu

Zagreb: Odvoz građevinskog otpada nastalog u potresu
1 / 30
Potres u Zagrebu
  Zagreb: Milan Bandić o nastavku sanacije grada nakon potressa PRIJEDLOG U 9 TOČAKA Bandiću se ne sviđa Zakon o obnovi Zagreba: Ovo nije Gunja

Zanimljiv moment u sukobu između Bandića i Štromarova ministarstva su i optužbe koje je na Bandićev račun dan prije iznio državni tajnik Željko Uhlir. Gradskim vlastima on zamjera tvrdnju da nemaju raspoloživih stanova koje bi ponudili građanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom iako zadnje izvješće poslano Gradskoj skupštini spominje ukupno 4880 stanova u vlasništvu Grada Zagreba.

Da će se pogođenim građanima privremeno ustupiti stanovi u vlasništvu države, najavio je nedavno ministar državne imovine Mario Banožić, no zakon koji predlaže Ministarstvo graditeljstva predvidio je da ključnu ulogu u tom poslu ipak ima grad.

Kakvo će biti lice Zagreba

Ovih su se dana mogle čuti i bojazni da bi obnova mogla promijeniti lice Zagreba bude li puno zgrada proglašeno trajno neupotrebljivima i srušeno, što otvara mogućnost za gradnju modernih zdanja na mjestima gdje su stajale. U resornom ministarstvu kažu, međutim, da se takvo što ne može dogoditi.

Navode da su statičari do 1. travnja pregledali 6305 zgrada, od čega je neupotrebljivima (crvena oznaka), što zbog vanjskih utjecaja, što zbog oštećenja, proglašeno 489. Privremeno neupotrebljivima (žuta oznaka) proglašeno je 2027 zgrada, a upotrebljivima (zelena oznaka) njih 3789. U Ministarstvu tvrde kako su statičari zaključili i da neće biti nužno rušenje ni jedne jedine stambene zgrade, odnosno da se i one s crvenom oznakom daju popraviti, iako isto ne mogu reći za obiteljske kuće. Na Bandićeve optužbe kratko je odgovorio  ministar Štromar.

Volonteri POMAŽU U KORONI I POTRESU Besplatno krpaju krov, kuhaju gablece, voze na posao, nude stanove...

– Nije mi jasna gradonačelnikova poruka da mu se ne žuri. Ovim ljudima ovdje jako se žuri – kazao je Štromar prilikom posjeta Gornjoj i Donjoj Stubici koje je također pogodio potres. U njegovu ministarstvu očekuju da će novi zakon biti upućen na javnu raspravu idući tjedan te da će biti donesen do kraja mjeseca kako bi se moglo prionuti projektiranju.

VIDEO Trenutak potresa uhvaćen kamerom u crkvi u Remetama

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • otrovnijezik:

    Sva sreća pa bandić nije povukao novce EU za fasade i niti obnovio niti jednu jer da je sada bi šteta bila daleko veća po cijelom gradu.

  • generacija57:

    Tih 20 savjetnika budu odnesli sve novce za obnovu.

  • Muzakus:

    Molim ne mjesati se Mikiju u poslove. Zagreb je njegov (i od njegovih kumova).