Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Došao je na preporuku časne sestre. Nitko ga nije slušao, sve dok nije uzeo kalašnjikov''

Među osobnim stvarima Filipa Zavadlova u stanu u splitskoj Varoši, koji je unajmio prije oko godinu dana, nalaze se vjerske knjige i pisma Mariji, djevojci koja ga je ostavila
14. siječnja 2020. u 18:22 52 komentara 34046 prikaza
Split: Vlasnica stana u kojem je živio Filip Zavadlav
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/31

Na splitskom groblju Lovrinac pokopan je Marin Boban (25), jedna od žrtava Filipa Zavadlava (25) koji je u subotu hicima iz kalašnjikova ubio Bobana, Juricu Torlaka (38) i Marina Paića (25). Dok su se prijatelji i rodbina opraštali od Bobana na splitskom groblju, tamošnja policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje su bile privedene kad i Zavadlav. Prema neslužbenim informacijama, tada je priveden i mlađi brat Filipa Zavadlava, Stanislav, zbog kojeg je, kako se sumnja, pokolj i počinjen.

Pogreb Marina Bobana, jednog od ubijenih u ubilačkom pohodu NA LOVRINCU Pokopan Marin Boban (24), žrtva krvavog pohoda Filipa Zavadlava

Trojica puštena

Stanislav Zavadlav je pušten, a puštena su i druga dvojica tada privedenih. Među njima bio je i brat poznatog splitskog dilera, koji je, prema špekulacijama koje su se čule nakon počinjenja ubojstva, također trebao biti jedna od žrtava F. Zavadlava. No kako je taj diler nestao, odbivši policijsku zaštitu, policija je privela njegova brata, kako on ne bi postao žrtva. U stanu na splitskim Skalicama, gdje žive Filipov otac Tonči i brat Stanislav, nije bilo nikoga, a susjedi kažu da su ih vidjeli u nedjelju kada je i Filip doveden na očevid, zbog čega je, tvrde, policija razvalila vrata stana Zavadlavljevih. Kažu i da Filip više od godinu dana nije živio s tatom i bratom, no povremeno je dolazio k njima. Stanari govore i da su ih na toj adresi tražili kamatari kojima je Stanislav bio dužan za drogu. Prisjećaju se i da je nekoliko noći prije ubojstava oko četiri ujutro u tom stanu bila galama. Također govore i da je Filip bio koliko-toliko sređen član obitelji. Govore da je trenirao te-kvon-do, da je, poput svog oca, bio pomorac te da se trebao ponovo ukrcati na brod. Zanimljivo je da je to trebao napraviti samo dan ili dva poslije dana kada je počinio zločin. U posljednje vrijeme, znancima se žalio da ga je jako pogodio prekid s djevojkom koja ga je ostavila. Ponavljao je da on tako više ne može.

Split: Vlasnica stana u kojem je živio Filip Zavadlav
1 / 17
Split: Vlasnica stana u kojem je živio Filip Zavadlav

– U toj je obitelji stalno bilo problema. Filipov otac je 17 godina stariji od njegove majke. Bio je pomorac, a sada se bavi skupljanjem starina. Majka se predstavlja kao umjetnička duša, no ona je bila glavni uzrok problema u obitelji zbog svoje ovisnosti o drogi i alkoholu. Problema s drogom imala su dva od tri sina, a jedan se trenutačno liječi u komuni u Crnoj Gori. Ime mu je Anton Ivan, a zovu ga Đani. Filip se od njih odselio prije više od godinu dana. Tada je unajmio stan u Varošu. Pretpostavljam da su se kamatari obrušili na njega jer su vjerovali da kao pomorac ima novca – ispričali su susjedi sa Skalica.

Da se Filip doselio k njoj prije više od godinu dana potvrđuje i Marcela Sunara, njegova stanodavka iz Varoša, kazavši da je k njoj došao na preporuku jedne časne sestre.

Branko Šerić TROSTRUKO UBOJSTVO Odvjetnik Šerić: 'Prema mojim informacijama Filip nije dobro'

“Ne podržavamo ubojstva”

– Došao je na preporuku časne sestre koja mi je rekla da je to momak koji ne želi biti sa svojom familijom i koji traži svojevrsni azil – kaže stanodavka.

Dodaje da je Filipa zadnji put vidjela kada su ga doveli na očevid.

– Tada mi se ispričavao – kaže M. Sunara.

Pojašnjava da je tek kasnije doznala da je nakon ubojstva došao u unajmljeni stan gdje se presvukao.

– Izišao je s vrećicom van, a sve su to snimile i nadzorne kamere sa susjedne kuće. To se događalo u subotu oko 16 sati. Bila sam u susjednom stanu i nisam imala pojma da je došao ni što se događa – ispričala je Filipova stanodavka.

U sljedećem trenutku nam pokazuje u najlonske vreće spakirane Filipove stvari, među kojima su suveniri što ih je donosio s navigavanja, poput maski. Među stvarima ima i knjiga, i to ponajviše vjerske tematike. Na noćnom stoliću bila je, tvrdi, poruka koju je Filip napisao: "Sve je to uzrokovano nespavanjem. Al' dobro, to će se riješiti". Kaže da njezin podstanar oko nije sklopio 16 dana.

Vidjela sam i uplatnice iz rujna i listopada. Glasile su na brata Stanislava, a iznosi su bili oko 100-200 kuna. Pretpostavljam da je Stanislav tada bio u zatvoru, pa mu je on slao novac. Među tim njegovim stvarima su i pisma za djevojku Mariju – pokazuje dok s papirića potpisanog Filipovim imenom čitamo: "Da Marija, slažem se, jak u glavi možeš biti samo ako spavaš. Marija volin te. Marija samo ti me možeš spasit".

Ne znam tko je ona,a, no voljela bih da se javi da joj pošaljem ta pisma. Što se tiče Filipovih stvari, neću ih nikomu dati osim njemu. Čekat će ga pa makar se iz zatvora vratio za 20 godina – kaže stanodavka.

Trostruko ubojstvo u Splitu TROSTRUKO UBOJSTVO Nije Filip prvi: I prije se u Splitu ubijalo zbog ljubavi prema obitelji i prijetnji

Napominje da je i ona jedna od članica jučer iznova ugašene grupe “Pravda za Filipa”. Naglašava da ne podržavaju ubojstvo, naprotiv.

Mi u Varošu poštujemo obitelji žrtava. Protivimo se ubojstvu, no radi se o momku kojeg 20 godina nitko nije slušao, sve dok nije uzeo kalašnjikov – rekla je Filipova stanodavka.

 

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • ante.vrankovic:

    Velika tragedija, mali je bio dobar dečko, sustav mu je uništio život.

  • doktorica:

    pravna država bi morala štititi građane a ne da pojedinac uzima stvar u svoje ruke

  • marli:

    Žrtva nemara, kriminalaca i institucija !