Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbacuje optužbe

Stanimirović: Sve sam rekao Haagu, mogu opet i DORH-u!

stanimirovic
Arhiva VL
08.11.2010.
u 19:30

Te su izjave još jednom stavile sol na još otvorene rane u ove dane u studenome, za nas Vukovarce jako bolne, kaže Vesna Bosanac

U intervjuu Politici ponovio sam samo riječi koje su obitelji stradalih Srba iz Vukovara prenijele dvojici predsjednika i premijerki na prošlotjednom sastanku u Vukovaru. Članovi obitelji ubijenih i nestalih govorili su im o svojim iskustvima i prenijeli što znaju o događajima iz 1991. godine kada su njihovi najmiliji ubijeni prije ratnih događanja u Vukovaru, a radi čega nikad nitko nije odgovarao, rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović komentirajući svoje izjave.

Kaže i da bi se sve to izbjeglo da je netko od visokih gostiju koji su u četvrtak posjetili Vukovar sve to rekao javno.

Kazati istinu
Osvrnuo se i na optužbe o svome djelovanju 1991. godine i zahtjevima da sve to još jednom ispita DORH.

– Bio sam uhićen 25. srpnja 1991. godine, poslije čega sam pobjegao u Srbiju, gdje su me mobilizirali i zadužili za zdravstvo. Vojska me je 1. lipnja 1992. godine postavila za direktora vukovarske bolnice, a u politici sam od 1993. godine. U Dalju nisam bio 1991. godine niti sam ikada surađivao s Goranom Hadžićem, kojega sam smijenio. O svome djelovanju i radu uvijek sam spreman razgovarati s policijom, istaknuo je Stanimirović.

>>Josipović: Stanimirović mora biti osjetljiv na pitanje pomirenja!

Sa svime izrečenim slaže se i Rade Leskovac, predsjednik Partije podunavskih Srba, koji ističe da je navedeno točno i korektno.

– Stanimirović je rekao ono što zapravo misle svi Srbi. Obojica smo na neki način sudjelovala u ratnim zbivanjima i naša je obveza da kažemo istinu, koja se mnogima neće svidjeti. Činjenica je i da mi Srbi imamo svoje viđenje, a Hrvati svoje, i da se ta viđenja nikada neće uskladiti – rekao je Leskovac, koji smatra i da će se kroz protokole koje je Tadić donio mnogo toga saznati.

U isto vrijeme političke stranke i braniteljske udruge oštro su osudile Stanimirovićeve izjave tražeći njegovu ostavku ali i da se ispita njegovo djelovanje tijekom rata.

– Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti oštro osuđuje medijski istup predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića i izjave kojima insinuira kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako su među ranjenicima odvedenim iz vukovarske bolnice na Ovčaru bile “oružane snage koje su se preobukle u bolesnike”. Prije svega, oštro osuđujemo Stanimirovićev pokušaj manipulacije povijesnim činjenicama i obmanjivanje javnosti, kako hrvatske tako i srpske, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Cijeli svijet zna
– Mislim da je bespredmetno komentirati te izjave, posebno kada se zna da cijeli svijet zna što se dešavalo u Vukovaru 1991. godine. Činjenica je da su te izjave još jednom stavile sol na još uvijek otvorene rane, posebno u ove dane u mjesecu studenome koji je za nas Vukovarce uvijek posebno bolan.

Izgleda da ćemo morati ratovati dok god smo živi. Samo što mi ratujemo za istinu, a ne za teritorije kao oni, rekla je ratna i današnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Prema riječima Ivana Kovačića, predsjednika vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Stanimirović bi trebao znati mnoge stvari, ali se pravi da zaboravlja.

– Jako se dobro zna što se dešavalo u Vukovaru, odakle su dolazili tenkovi, avioni i dobrovoljci. On bi morao sve to znati jer je i onda, kao i sada, bio u vrhu i jedan od organizatora svega toga. Smatram da bi ga se trebalo pitati za mnogo toga iz 1991. godine, a ne da pokušava prikriti odgovornost Srbije – rekao je Kovačić.

Komentara 64

JI
jimbeam
19:52 08.11.2010.

Zna se dobro njegov ratni put,chetnik bio chetnik ostao,to je Jacin kolega iz koalicije,samo da ostanu na vlasti i da mogu krasti !

OB
-obrisani-
20:13 08.11.2010.

Sta se ceka uhitite ga

PL
pljuka66
19:51 08.11.2010.

Zna se ratni put Stanimirovića,Jace i mnogo njih koji lupaju šakom po prsima.!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije