Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Josipović: Stanimirović mora biti osjetljiv na pitanje pomirenja!

ivo josipović (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
Autori: jp, pmž/VLM
08.11.2010.
u 18:32

- Znamo, rat je započela miloševićevska agresivna politika. To, naravno, ne opravdava ubojstva civila naših građana srpske nacionalnosti

Iako je, kao i velika većina hrvatskih građana, i gospodin Stanimirović prepoznao važnost dolaska predsjednika Tadića i mene na Ovčaru i u Paulin Dvor, dio njegove izjave koji se odnosi na početak rata te na navodnu prisutnost hrvatskih vojnika među bolesnicima u vukovarskoj bolnici suprotan je onome što smo predsjednik Tadić i ja uspjeli postići.

Želimo ojačati povjerenje i suradnju Hrvatske i Srbije, Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a i općenito, želimo osudu zločina. Nekorektno je izdvojiti pojedina ubojstva Srba iz cijelog kompleksa ratnih događaja i njih označiti razlogom i početkom rata - piše predsjednik Josipović.

>>Stanimirović: Sve sam rekao Haagu, mogu opet i DORH-u!

Znamo, rat je započela miloševićevska agresivna politika. To, naravno, ne opravdava ubojstva civila naših građana srpske nacionalnosti.

Te zločine treba kazniti. Isto je i s tezom o tome kako su se hrvatski vojnici skrivali među ranjenicima i bolesnicima koja, nadam se, zbog nesretne formulacije, kao da zvuči kao opravdanje strašnog zločina koji je počinjen u Vukovaru.

 Gospodin Stanimirović je čelnik jedne od stranaka vladajuće koalicije i kao takav trebao bi biti posebno senzibiliziran na proces pomirenja. Posebno zato što i u Srbiji i u Hrvatskoj postoje radikalne političke snage koje su protiv pomirenja, jer pomirenjem i normalizacijom odnosa praktično nestaju s političke scene.

Srećom, predsjednik Tadić bio je iznimno jasan u poruci koju je poslao Hrvatskoj i Srbiji, poruci koja nedvojbeno promiče pomirenje i suradnju država i naroda.

Kosor: Hrvatska je bila žrtva agresije i poznato je tko su bili agresori
- Hrvatska je bila žrtva agresije, Vukovar je bio žrtva krvave agresije i poznato je tko su bili agresori - komentirala je premijerka Jadranka Kosor danas u Bukureštu izjave predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića dane u intervjuu beogradskoj Politici.

U svojoj izjavi, emitiranoj u Dnevniku Nove TV, Kosor je naglasila kako je povijesna činjenica da se u bolnici u Vukovaru dogodila egzekucija i monstruozan zločin koji se ničim i nikada ne može opravdati. Zbog svega što je Stanimirović rekao, Kosor će s njime, kako kaže, razgovarati, točnije razgovarat će sa svojim koalicijskim partnerom SDSS-om.

Stanimirovićeve izjave zgrozile su i HDZ-ova Andriju Hebranga, koji je poručio da je predsjednik SDSS-a očito došao u svoju prvu političku fazu kada je bio dužnosnik tzv. SAO krajine i kada je radio sve da rat protiv Hrvatske bude što intenzivniji.

S druge strane, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac stao je u obranu Stanimirovića, pogotovo njegove tvrdnje kako je upitno da su rat u Vukovaru počeli Srbi.

- Da danas bilo koga pitate tko je počeo rat, vjerojatno bi iz prve rekao Srbi i vjerojatno ne bi pogriješili jer sve činjenice upućuju na to. U slučaju Vukovara, čini se da je situacija bila nešto drugačija s čime su se upoznala i dva predsjednika u Vukovaru i Stanimirović koji je bio s njima. Trebalo bi vidjeti činjenice makar ja ne vidim neku osobitu važnost toga tko je počeo prvi. Ludilo brzo krene, poslije postane nevažno tko je prvi krenuo - mišljenja je Uzelac.

Komentara 373

OB
-obrisani-
23:30 08.11.2010.

zid,gvozdna zavesa,struja kroz zice....na bar jedno 100 god...inace.....bice belaja,probali smo dva puta,nije islo,da ne pokusavamo vise,bolje je...

OB
-obrisani-
21:59 08.11.2010.

crko konj.....

OB
-obrisani-
23:30 08.11.2010.

hocete li i vi u NATO i ako hocete ,ocekujes li tada da ce pojedini Srbi otici u sumu i nastaviti borbu za slobodu kao partizani??? Ovo mi je vazno..hocete li u partizane ako vas Tadic uvede u Nato???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije