Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDMET

Srpski jezik i kultura: učenici koji žele učit će o povijesti, bogatstvima Srbije...

Školske klupe, ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
06.10.2019.
u 22:37

Kurikulum sadrži tri domene – Govorim i pišem, Čitam i stvaram te To sam ja – kroz koje bi se uz srpski jezik učenike trebalo učiti srpskoj nacionalnoj književnosti, povijesti, zemljopisu te prirodama i bogatstvima Srbije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je kurikulum za nastavni predmet srpski jezik i kultura koji će se primjenjivati od ove školske godine za učenike prvih i petih razreda osnovne te prvog razreda srednje škole, a za ostale razrede od idućih školskih godina. Predmet je, kako je pojašnjeno u opisu spomenutog Ministarstva, namijenjen učenicima srpske nacionalne manjine i svima koji ga žele učiti, a nastavu će izvoditi učitelji srpske nacionalne manjine u prosjeku od tri sata tjedno.

– Kurikulum srpskog jezika i kulture po modelu C područje je učenja o vlastitoj kulturi koje stvara temelje za njegovanje kulturnih raznolikosti. Bitna odrednica ovog područja jest da i djeca pripadnika većinskog naroda uče o manjinskim kulturama kao dijelu zajedničke kulturne baštine – dio je objašnjenja kurikuluma koji je pušten u javnu raspravu.

Kurikulum sadrži tri domene – Govorim i pišem, Čitam i stvaram te To sam ja – kroz koje bi se uz srpski jezik učenike trebalo učiti srpskoj nacionalnoj književnosti, povijesti, zemljopisu te prirodama i bogatstvima Srbije.

– Proučavanje geografije zavičaja i Republike Srbije doprinosi doživljavanju prostora kao identitetne osnove – stoji u pojašnjenju te se napominje kako će se pisano izražavanje za polaznike srpskog jezika i kulture uvesti od drugog razreda. 

>> Pogledajte i ovaj video: Ministrica Divjak posjetila OŠ Gračani

Komentara 42

CE
cenzura
22:44 06.10.2019.

A šta je s ostalim nacionalnim manjinama??? Zašto ta ista prava nemaju romi, albanci, njemci, slovenci, rusini, makednonci............... Ili neki imaju veća prava od drugih?

KA
kajinx
22:47 06.10.2019.

SANU Memorandum br.2!

KV
Karlo.V
23:02 06.10.2019.

A koji izgovor srpskog jezika će učiti? Ijekavicu kojom govore Srbi na Banovini,Kordunu,u Lici,zapadnoj Slavoniji ili ekavicu kojom se govori samo u istočnoj Slavoniji i naravno u Srbiji,i Srbi u Bosni su ijekavci!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije