Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpska premijerka

Djed Ane Brnabić spašavao je iz vojarni u Srbiji mladiće s Krka 1991.

02.07.2017.
u 12:31

– Imamo premijerku – ponosno je iza 19 sati uzviknula Stanka Sindičić pa odmah izrecitirala koliko je zastupnika bilo za, a koliko protiv 41-godišnje Ane Brnabić, nove premijerke Srbije čija obitelj po očevoj strani potječe upravo iz Stare Baške na Krku.

Bilo je to ovog petka kada su dva događaja koja će utjecati na naše odnose sa susjedima – Slovenijom i Srbijom – bila u središtu pozornosti. Ipak, za mještane Stare Baške, jednom od ukupno dva naselja u općini Punat u kojoj glavninu turista čine Slovenci, vijest o arbitražnom postupku kao da nije postojala, i to ne stoga što je naša Vlada unaprijed rekla što o njegovu ishodu misli. Njih je zanimao rezultat glasovanja u Skupštini Srbije o povjerenju mandatarki za sastav tamošnje vlade:

– Imamo premijerku – ponosno je iza 19 sati uzviknula Stanka Sindičić pa odmah izrecitirala koliko je zastupnika bilo za, a koliko protiv 41-godišnje Ane Brnabić, nove premijerke Srbije čija obitelj po očevoj strani potječe upravo iz Stare Baške na Krku.

– Napravit ćemo mi feštu za našu Anu. Uskoro ovamo treba doći i njezina mama Ruža – kazala je Stanka, čija obitelj s premijerkinom prijateljuje već desetljećima pa i nije čudo što je upravo na terasi Stankina pansiona Ana Brnabić lanjskog ljeta i primila poziv tada premijera, a danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ju je bio pozvao da uđe u njegovu vladu, kao ministrica državne uprave i lokalne samouprave.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

– Na brzinu je pojela i otišla. I od onda ju nismo ni vidjeli – govori Stanka Sindičić.

U Staroj Baškoj više nema bližih rođaka Ane Brnabić, no tu se nalazi njezina kuća u koju je svake godine dolazila ljetovati. Tu su katnicu ispod koje vodi puteljak do Počižne, omiljene premijerkine plaže na kojoj je provodila i ljeto i djetinjstvo, napravili njezini baka i djed, Srpkinja Mica i Hrvat Anton Brnabić.

Stara obiteljska kuća bila je na drugoj lokaciji, dalje od mora. Premijerkina djeda Antona jedni su zvali Tone, no većina Pukovnik, nadjenuvši mu taj nadimak zato što je bio vojno lice u nekadašnjoj JNA pa je, putujući zbog službe po cijeloj bivšoj državi, negdje u Srbiji i upoznao svoju Micu, pokojnu od prije dvije-tri godine. Kada je umirovljen, Brnabić se sa životnom družicom bio vratio u Staru Bašku i osamdesetih napravio kuću. Ovdje je proživio i ratne godine:

– Kad se zaratilo, njegova je žena išla ća, a moji su kći i zet jednom s njim preko Mađarske išli za Srbiju pa su ga na granici zaustavili i dugo zafrkavali da je hrvatski špijun. Pukovnik je neke momke iz Punta oslobađao od vojske, da idu doma. Ipak je uspija uć u Srbiju i više se i nije vratio. Umro je – govori najstarija mještanka Stare Baške, 88-godišnja Marija Brnabić.

Ostvarila sve želje

Njezine nam riječi potvrđuje i muškarac kojemu je premijerkin djed možda spasio i živu glavu, pomogavši mu da pobjegne iz vojarne u Srbiji u koju je bio premješten nakon što je zajedno s nekoliko Hrvata u jesen 1991. godine odbio s JNA ići u Vukovar.

– Cijela je obitelj Brnabića uvijek bila vrlo dobra, a za Staru Bašku su svi uvijek bili posebno vezani. Čim bi završila škola, Ana i njezin stariji brat Igor odmah su dolazili ovamo. Provodili su cijele dane na plaži, a uvečer su se djeca okupljala na zidiću kod crkve. Imala je Ana, sigurna sam, ovdje lijepo djetinjstvo. Za brata Igora uvijek je bila jako vezana i njih bi dvoje jedno za drugo sve napravili. Iako kuća glasi na nju, ona je zajednička – kaže Stanka.

Pamti ona da je Ana Brnabić još kao djevojčica uvijek ostvarila sve što bi naumila i zato je i ne čudi što je danas premijerka susjedne države.

– Sjećam je se kad je bila došla u selo i rekla da radi za američku firmu i da je dobro plaćena. Ona je i Vučiću i Srbiji zapravo poklon. Baš mi je drago što je premijerka. Oni koji kažu drukčije, samo su ljubomorni – izgovara Marija Sindičić na koju nailazimo u bistrou i pizzeriji Mul vlasnika njezina rođaka Vinka Sindičića.

Rođaci Marija i Vinko Sindičić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

– Svaka familija u Staroj Baškoj ima svoj nadimak i mi Brnabiće zapravo znamo kao Franićeve. Zašto ih tako zovu, e to ne znam – kaže Vinko Sindičić.

Pokušavajući se sjetiti kako su sve zvali sestre i braća Antona Brnabića, Marija Brnabić stade nabrajati:

– Tone, Osip, Ive, Jovana, Marija, Bernardo... Svi su oni na jednom podu živjeli. Bili su siromašni. Taj ti je Bernardo bija najstariji, prvi je otiša za Rijeku, oko četrdesetpete, i ostale je vuka za sobom. Iz sela su u grad odvozili granje, da imaju za ložit. Ničega onda nije bilo. Ali uspjeli su, Bernardo je na kraju bio i predsjednik općine. I sad njihove familije ima po Rijeci i Kostreni – kaže Marija Brnabić.

U selu pamte da su Mica i Anton Brnabić imali dvoje djece, sina Zorana i kćer za koju misle da se zove Olga. Zoran Brnabić, Anin otac, imao je informatičku firmu. Umro je kad mu je bilo pedesetak godina. Njegova supruga Ruža inženjerka je građevine. Stanka Sindičić za nju kaže da je “gradila svud po svijetu, od Dubaija nadalje”. Ružin i Zoranov sin Igor ima dvoje djece koja također rado dolaze u Staru Bašku. Poput oca, i Igor je informatičar:

– Vole roniti, jedno su vrijeme imali gumenjak, a Ana je odlazila i na pecanje s nećacima. Jako voli ribu, a kad mi pošalje hobotnicu, ja joj skuham. Puno smo puta feštali na ovoj mojoj terasi. I opet ćemo. Neće se Ana promijeniti ni sada kad je premijerka. Nadam se da će nastaviti dolaziti ovamo – govori Stanka Sindičić.

No, pitanje je hoće li to biti moguće, odnosno hoće li kuća od 167 četvornih metara u selu u kojem je osamdesetak stalnih žitelja, a čiji se broj tijekom ljeta popne na 3000, biti mjesto na kojem će se, prema sigurnosnim procjenama, moći adekvatno štititi premijerku Srbije.

Teško je u to povjerovati no, bude li procjena zadovoljavajuća, o dolasku Ane Brnabić na Krk zacijelo će biti upoznat i Marinko Žic, SDP-ov načelnik općine Punat koja sa svoja dva naselja, prema popisu stanovništva, ima 1973 stanovnika:

– Osobno ne poznajem Anu Brnabić, no čini mi se kako je napravila pozitivne promjene u reformi njihove lokalne samouprave. Njezina djeda Antona pamtim kao korektnog i poštenog čovjeka koji je volio ljude i koji je volio pričati. Nadam se da će Anino imenovanje donijeti nešto pozitivno.

A nama svima godi što je netko iz naše sredine postao premijerom. Bilo je u povijesti i drugih poznatih osoba odavde, neću sad govoriti o onima iz društveno-političkih tijela bivše države i Udbe, već ću spomenuti da je šezdesetih godina predsjednik Kostarike bio Puntar Francisco José Orlich koji je tijekom svog mandata i posjetio Punat. Njegov je djed bio gospodarski emigrant i u Kostariki je prezime Orlić promijenio u Orlich – kaže Marinko Žic.

Mamac za slavne

Otkako je Ana Brnabić ušla u Vučićevu vladu, počeo je rasti interes gostiju iz Srbije za ljetovanjem u općini Punat. Načelnik Žic smatra da tu postoji prostor za suradnju i nema ništa protiv da od Ane Brnabić kroz turizam imaju “koristi”. Na opasku da bi općina mogla brendirati premijerku Srbije kao što su to Slovenci učinili s Melanijom Trump samo se nasmijao.

No, bude li nekog od turista uistinu zanimalo nešto više o Staroj Baškoj, doznat će da je to selo na krajnjem jugu otoka Krka i da mještane otočani zovu Krajani, jer iza Stare Baške više ničeg nema, osim pogleda na more i otoke – Rab, Goli otok... Za seljane kažu da su zatvoreni i drčni. Iako vodovod imaju tek od prije četiri godine, njihovo je mjesto bilo odredište poznatih.

Na primjer, Pierce Brosnan snimao je na ovdašnjoj plaži dijelove filma “Noćna straža”, tu je kuću imao vlasnik Red Bulla kod kojeg su godinama dolazili ljetovati Lepa Brena i Boba Živojinović. Stara Baška omiljena je destinacija i opernoj pjevačici Gertrudi Munitić, slovenski alpski skijaš Jure Košir u selu je kupio kuću, ovdje se snimala srpska serija “Vratit će se rode” pa su Dragan Bjelogrlić i Mira Furlan pet dana bili gosti pansiona Stanke Sindičić.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Kaže da im nije ništa naplatila jer joj je bilo lijepo s njima, a zauzvrat se na odjevnoj špici serije među zahvalama pojavljuje i ime njezina pansiona Stanka. Ktomu, dobila je unaprijed sve nove nastavke serije. U Staroj Baškoj snimani su i dijelovi serije Zora dubrovačka, a nedavno se ovdje snimao poljski film... Starobašćani se hvale da k njima rado dolazi i “prvi brk Istre”, pjevač Elio Pisak.

– A što ćemo tek sad biti... Al’ ćemo biti čuveni. Baš smo svi jako ponosni na Anu – sretna je Stanka Sindičić.

U općini se nadaju da će nova premijerka Srbije pomoći u normalizaciji odnosa između dvije države.

– Kad Ana nešto naumi, ona to i napravi. Odmalena je takva. Neće se ona ništa promijeniti ni sad kad je premijerka. Ta je žena uvijek nasmijana – izgovara Stanka dodavši još kako joj smeta što se naglašava seksualna orijentacija Ane Brnabić i da nikome normalnome ne bi trebalo smetati što je gay.

No ne misle tako njezini oponenti u Srbiji pa su je, prema pisanju beogradskih medija, pa se na nju obrušio i dio Srpske pravoslavne crkve, ističući da je homoseksualnost bolest i da im ne treba nerotkinja na čelu vlade.

– Možete me zvati sultanija, homopremijerka... ali ja ću mijenjati Srbiju – odgovorila je Ana Brnabić kritičarima prilikom izglasavanja povjerenja u Skupštini Srbije.

Otkako je lani ušla u Vučićevu vladu, započelo se i s prebrojavanjem krvnih zrnaca Ane Brnabić. Za beogradski Nedeljnik prije nekoliko dana kazala je da je rođena u Beogradu i da je Srbija njezina domovina.

“Moj djed po ocu je s Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam puno prijatelja – neke od rođenja, a neki su prijatelji moje obitelji već generacijama – izjavila je premijerka dodavši još kako su njezini korijeni vezani za Srbiju. Ipak, četvrtina je tih korijena vezana za Hrvatsku, za Staru Bašku na otoku Krku, gdje se svi raduju uspjehu “svoje Anice”.

Možda dio tog uspjeha leži i obrazloženju koje je dao predsjednik Kostarike Francisco José Orlich koji je, posjetivši Punat, 1962 godine izjavio: “Možda za svoje uspjehe mogu zahvaliti upravo tome što potječem iz ovih krajeva i što sam naslijedio upornost svoga naroda.”

Komentara 96

MA
Magnificus
12:41 02.07.2017.

zašto je članak o srpskoj premijerki, za koju se u više navrata naglašava da je lezbijka, na naslovnici hrvatskog večernjaka??? zato što je rođena u HR? zaboli nas za to! vi nikako da se počnete ponašati kao hrvatsko glasilo već uporno pokazujete što vam je na srcu!

Avatar dmitarX
dmitarX
12:53 02.07.2017.

Koji su ovo jeftini tekstovi, pa to je čudo..

DU
Deleted user
13:20 02.07.2017.

Hahaha kako sami sebi skaču u usta...Pa od čega ih je spašavao po Srbiji kad oni sami tvrde da nisu krivi, nisu agresori? Od čega ih je spašavao?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije