Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srpska lista podržala novu kosovsku vladu zbog 'zaštite interesa srpskog naroda'

U Hotijevoj će vladi imati dva mjesta, potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak
03. lipnja 2020. u 23:12 1 komentara 776 prikaza
Kosovo picks new government promising deal with Serbia
Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista (SL), koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, priopćila je u srijedu da je podržala novu kosovsku vladu "u cilju zaštite interesa srpskog naroda".

Kosovo picks new government promising deal with Serbia Avdullah Hoti Kosovo izbjeglo prijevremene izbore, tankom većinom izabran novi premijer

Kosovski parlament je ranije u srijedu tijesnom većinom za premijera izabrao bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg dužnosnika Demokratske lige Kosova (LDK) Avdulaha Hotija

Za njega je glasao 61 od 120 zastupnika, uključujući deset zastupnika SL-a koji će u Hotijevoj vladi imati dva mjesta, potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak.

"U cilju zaštite interesa srpskog naroda SL je podržao formiranje vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba u pokrajini", priopćio je SL.

Isitče da će "nova vlada ukinuti pristojbe i 'recipročne' mjere" te da se "sukladno koalicijskom sporazumu" Hotijeva vlada "obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine te poštivati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Hashim Thaci NEPOVJERENJE VLADI Politička drama na Kosovu: Ustavni sud suspendirao uredbu za formiranje zamjenske vlade

U koalicijskom sporazumu, čije su izvatke objavili beogradski mediji, ne navodi se obveza formiranja Srpske zajednice općina (SZO). Upravo je izostanak formiranja SZO-a jedna od ključnih primjedbi Beograda Prištini koju optužuje za nepoštivanje Briselskog sproazuma o normalizaciji odnosa iz travnja 2013. postignutog pod pokroviteljstvom Europske unije.

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da u četvrtak neće predati dužnost Hotiju, kojeg je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika.

Naglasivši da je njegov pokret Samoodređenje (VV) "prva i najveća stranka u Skupštini Kosova", Hoti je rekao kako je tijekom kratkog mandata na čelu vlade dokazao "da je moguće vladati bez Srpske liste i bez ovisnosti o njoj".

Kurti drži da je Hotijeva vlada "protuzakonita" i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Albin Kurti IZVANREDNO STANJE Kosovski premijer otpustio ministra unutarnjih poslova zbog koronavirusa

Kurti nije prošao glasovanje o povjerenju 25. ožujka, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke VV-a i LDK-a samo dva mjeseca od njezina formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.

LDK je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Taci ga je predložio parlamentu.

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva