Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOVJERENJE VLADI

Politička drama na Kosovu: Ustavni sud suspendirao uredbu za formiranje zamjenske vlade

Hashim Thaci
Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.05.2020.
u 10:50

Kurti tvrdi kako odluka o njegovu rušenju nije donesena na Kosovu, optužujući SAD i Trumpovu administraciju za svoje rušenje, spominjući Richarda Grenella, posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Politička drama i kaos na Kosovu se nastavlja. Po svemu sudeći, Kosovo je ušlo u politički vrtlog iz kojeg će teško naći izlaz. Naime, nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaci prošli tjedan predsjedničkom uredbom povjerio bivšem potpredsjedniku vlade Avdullahu Hotiju da formira zamjensku vladu nacionalnog jedinstva, ustavni suci na zahtjev smijenjenog premijera Albina Kurtija suspendirali su postupak do kraja svibnja.

Ustavni sud suspendirao je predsjedničku uredbu čiji je cilj formirati vladu koja će zamijeniti onu premijera Albina Kurtija, kojoj je izglasano nepovjerenje potkraj ožujka. Kosovska politička scena ušla je u krizu pojavnom pandemije koronavirusa. Naime, kosovski parlament izglasao je nepovjerenje vladi premijera Albina Kurtija, što je dovelo do političke krize u vrijeme dok se ta zemlja bori protiv širenja koronavirusa.

Za nepovjerenje vladi glasovala su 82 zastupnika u 120-članom parlamentu i to na zahtjev koalicijskog partnera Demokratske lige Kosova na čijem je čelu Isa Mustafa, manje od dva mjeseca od dolaska na vlast.

Demokratski savez Kosova tražio je izglasavanje nepovjerenja vladi zbog smjene ministra unutarnjih poslova Agima Veliua koji je dao potporu predsjedniku Kosova Hasimu Thaciju za proglašenje izvanrednog stanja, što se premijeru Kurtiju nije sviđalo, te zbog toga što nije ukinula 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kurti odbio je proglasiti izvanredno stanje jer bi time on izgubio ovlasti dok bi bih dobio predsjednik Thaci.

Kurti tvrdi kako odluka o njegovu rušenju nije donesena na Kosovu optužujući SAD i Trumpovu administraciju za svoje rušenje, spominjući Richarda Grenella, posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Kurti je odbio uvesti izvanredno stanje tvrdeći da se iza uvođenja izvanrednog stanja krije mnogo više od borbe protiv pandemije.

„Uvođenje izvanrednog stanja zahtijevalo se kako bi se isprovocirali incidenti na sjeveru Kosova i potom postigao novi sporazum sa Srbijom“, rekao je Kurti u parlamentu.

On je koalicijskim partnerima predbacio tajne planove sa SAD-om i s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Komentara 7

KI
kimi
14:03 04.05.2020.

Kurti, Kurti...pa tu tvorevinu je Amerika i stvorila i naravno da se oni za sve ptaju. "Država" u kojoj je valjanje belog najveća a verovatno i jedina privredna grana.

JA
jazinearbanasi
11:09 04.05.2020.

Uskoro ce to kriminalna tvorevina da nestane. kriminalci gege pakujte prnje za Indija pradomovina.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
18:26 04.05.2020.

Kad ste bili poslednji put na Kosovu? Zanimljiva zemlja..Egzotična..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije