Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN-ov Fond za ostvarivanje milenijskih ciljeva razvoja

Sredstva se ulažu u revitalizaciju slabije razvijenih hrvatskih regija

sisak
Jasmina Grgurić
09.02.2010.
u 11:29

U Hrvatskoj je program izravno vezan za postizanje tri nacionalna milenijska cilja razvoja: suzbijanje siromaštva, obrazovanje za sve i ravnopravnost spolova.

Sophie de Caen, direktorica UN-ova Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), u sklopu svog posjeta Hrvatskoj u utorak i srijedu, 9. i 10. veljače, obići će četiri UN-ova projekta financirana sredstvima Fonda MDG-F u Sisku, Dvoru, Kašiću (Grad Benkovac) i Kninu.

Pridružit će joj se španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Manuel Salazar, u pratnji voditelja UN-ovih agencija u Hrvatskoj: Wilfrieda Buchhorna, predstavnika UNHCR-a, Alessandra Fracassettija, v. d. stalnog predstavnika UNDP-a i Đurđice Ivković, programske voditeljice UNICEF-a.

U okviru Fonda MDG-F, u Hrvatskoj je u svibnju 2009. godine pokrenut program "Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima" u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna američkih dolara. Program zajednički provode četiri agencije Ujedinjenih naroda: Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR), Fond UN-a za djecu (UNICEF), Program UN-a za razvoj (UNDP) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u suradnji s Vladom Republike Hrvatske te uz podršku španjolske vlade kao osnivača Fonda. Programske aktivnosti započete u svibnju prošle godine provodit će se dvije godine, do travnja 2011.

U sklopu približavanja Hrvatske Europskoj uniji MDG-F program podupire projekte kojima je cilj premošćivanje socijalnog jaza i ekonomske osiromašenosti između manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih. Glavni korisnici aktivnosti Programa su grupe s najvećim rizikom od socijalnog isključivanja: žene, povratnici, branitelji, djeca i mladi koji su suočeni s rizikom nasilja.

Tijekom svog obilaska direktorica UN-ova Fonda MDG-F posjetit će sisačku Osnovnu školu "Braća Ribar", UNICEF-ovu Školu bez nasilja; Klub žena Dvor iz Dvora, u sklopu projekta ekonomskog osnaživanja žena i očuvanja tradicije koji provode UNHCR i UNDP; poljoprivrednu zadrugu Višnja u Kašiću (Grad Benkovac) u Zadarskoj županiji te Osnovnu školu "Domovinske zahvalnosti" u Kninu, čije je dječje igralište pomogao obnoviti UNDP u sklopu svog projekta Sigurnost u zajednici.

MDG-F program u Hrvatskoj provodi se u područjima od posebne državne skrbi (Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska te Šibensko-kninska županija), jer su to područja koja imaju najniže pokazatelje razvoja u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je program izravno vezan za postizanje tri nacionalna milenijska cilja razvoja: suzbijanje siromaštva, obrazovanje za sve i ravnopravnost spolova.

 

Komentara 2

BA
baš
12:10 09.02.2010.

Primjećujem da u ovoj priči nema Vukovara, da nije njima možda dobro? glavno je da smo mi u svrhu razvoja regija ravnomjerno njima izgradili autocestu koju samo ni plaćaju kada krenu liječniku, na neki važniji događaj i sl. Mi u Slavoniju ionako idemo onda kada treba donijeti hrane i zaraditi, pa cestarinu možemo platiti, a oni kada trebaju i moraju. Eto to je prilog izjednačavanju.

BI
bigboii
14:38 09.02.2010.

Treba razviti slabije razvijene sredine i dobro je da se ulaže u ove sredine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije