Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbiji dali 11 'nemogućih uvjeta' na putu za EU

Iako je prije drukčije govorio, Dačić sada kaže kako Srbija ne odustaje od EU, ali ni od polaznog stajališta da je Kosovo dio Srbije
10. prosinca 2014. u 10:30 164 komentara 37413 prikaza
Ivica Dačić
Foto: DPA/PIXSELL

EU je Srbiji dostavio 11 uvjeta koje mora ispuniti da bi mogla otvoriti 35. poglavlje koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Prištinom i na njima posebno ustraje Berlin. U Beogradu kažu da su uvjeti “gotovo nemogući” jer neki zadiru u status Kosova i Srbija “ispunjenjem nekih od njih faktički podržava neovisnost Kosova”.

Među tim je uvjetima i donošenje statuta Zajednice srpskih općina usklađenih s kosovskim zakonima, sudjelovanje Prištine u svim regionalnim forumima, priznavanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom, izgradnja čvrstih objekata na graničnim prijelazima, dogovor o pozivom broju za Kosovo, ali i integriranje srpske civilne zaštite i lokalne samouprave u kosovski sustav.

EU uvjetuje da Priština preuzme elektranu Gazivode i trafostanicu Valač na granici Srbije i Kosova, primjenu dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici i onemogućavanje krijumčarenja na “divljim” prijelazima. No, šef srpske diplomacije Ivica Dačić, iako je prije drukčije govorio, sada kaže kako Srbija ne odustaje od EU, “ali ni od polaznog stajališta da je Kosovo dio Srbije”.

>>Naš je interes europska Srbija i trebamo joj pomoći u tom procesu

>>Vučić vuče za Berlin, Nikolić prema Moskvi

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar banovina
  banovina:

  Pa pustili su i Šešelja samo zbog toga da EU pokaže kako je Srbija još uvijek kronično mentalno zaostala za civiliziranim svijetom...Nizozemcima i Dancima se koža ježi kad čuju da bi Srbija trebala ući u EU, a tek Njemačaka..

 • petrolio:

  sad je njemačka zeznula našeg precednika i ideju o regionu u kojem bi opet bili sa srbijom

 • Avatar MK
  MK:

  A što je sada opet? Pa nema Kosovo “izlaz na more”, ili to Ivica Thaçić misli da je Kosovo sve do Drača do kojeg su Srbi g. 1912 gladni stigli?!